Simpozionul Internaţional Zilele Artei Bizantine – Ediţia jubiliară a XX-a
Simpozionul „Zilele Artei Bizantine” a ajuns la ediția a XX-a, se desfășoară în perioada 9 – 12 octombrie 2024, la Cluj-Napoca şi este dedicat tuturor pasionaților de arta și cultura bizantină.
Deschiderea Zilelor Artei Bizantine se va face prin oficierea Sf. Liturghii la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, iar în seara zilei de deschidere, de la ora 18:00, se va oficia slujba vecerniei în biserica parohiei Gheorgheni (com. Feleacu, jud. Cluj), un edificiu restaurat de curând în duh bizantin, dar care se încadrează perfect în tiparele unei biserici istorice tipic transilvănene, informează un comunicat al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.
În 10 octombrie, de la ora 17 are loc, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituţie care îşi desfăşoară activitatea în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vernisajul expoziției de artă bizantină intitulată „Bizanț după Bizanț: Theoria kai Praxis”.
Cei prezenți vor putea admira şi achiziţiona lucrări din colecţii personale realizate în tehnica mozaicului, al-frescco, manuscris, icoană pe panou de lemn.
După vernisajul expoziţiei, va avea loc lansarea de carte Eortodromion sau Tâlcuire la canoanele Sărbătorilor Împărăteşti - vol 1şi 2.
“Este vorba despre Eortodromion, al Sfântului Nicodim Aghioritul în care a tâlcuit sfintele canoane, la cele 12 praznice împărăteşti. Au fost scrise şi compuse de către Sf Ioan Damaschin şi Cosma Melodul, fratele său vitreg. Manuscrisul a fost găsit în Veneţia de către Ilie Stănuş, cunoscător de greacă veche. Cele două volume vor fi lansate în cadrul evenimentului Zilele Bizantine de către preasfinţia sa Benedict Bistriţeanul împreună cu profesor univ. dr. Elena Chircev.
Conţinutul acestor cărţi este extrem de valoros pentru că în peisajul imnografic românesc aduc o mai multă înţelegere şi o mai multă lumină în textele patristice pe care noi le regăsim în textele de cult. Este o lucrare de mare folos, pe de-o parte pentru psalţi dar şi pentru cei pasionaţi de poezie, imnografie. Publicaţia este şi un exerciţiu de paleografie pentru că manuscrisul a fost găsit în Veneţia şi fiind scris în greaca veche şi, cu un efort considerabil a fost decriptat în limbajul modern şi scris pe înţelesul nostru. Sfântul Nicodim Aghioritul a adaptat secolului XVIII un limbaj al secolului VI, iar dl. Ilie Stănuş a actualizat limbajul sfântului la limba română a din secolul XXI.” (lect. univ. dr. Sorin Albu)
Tot la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca va avea loc un concert de muzică bizantină, susţinut, începând cu ora 18:30, de către prof. univ. dr. Grigorios Anastasiou, împreună cu Corul Sfântul Ioan Damaschin al Academiei de Arte și Studii Bizantine, condus de protopsalt Sorin Albu.
Simpozionul Internaţional Zilele Artei Bizantine, ediţia jubiliară cu numărul XX este organizat de Grupul „Sfântul Ioan Damaschin” coordonat de lect. univ. dr. Sorin Albu și, recent, de Academia de Arte și Studii Bizantine din Cluj Napoca.
Mai multe pentru tine...