Timișoara de secol XVII: călătorie în istorie  jpeg

Timișoara de secol XVII: călătorie în istorie

­čôü Muzeele Rom├óniei
Autor: Redac╚Ťia

Una dintre cele mai vechi imagini ale Timi╚Öoarei este reprezentat─â de gravura lui Hans Johann Sibmacher, gravor ╚Öi desenator din N├╝rnberg. Gravura pe care o de╚Ťine Muzeul Na╚Ťional al Banatului, realizat─â ├«n 1665, prezint─â ora╚Öul cu cartierul ╚Öi ├«mprejurimile ├«n care se aflau trupele lui Sigismund B├íthory. Imaginea a fost publicat─â pe pagina de Facebook a Muzeului Na╚Ťional al Banatului.

├Än cartu╚Öul aflat ├«n dreapta jos, decorat cu volute, sunt indicate principalele p─âr╚Ťi ale ora╚Öului ╚Öi locul de amplasare a trupelor. Perspectiva este plonjant─â, cuprinz├ónd at├ót cetatea ┼či castelul, c├ót ╚Öi cartierul al─âturat din partea de r─âs─ârit a ora╚Öului, care apare ├«n gravur─â ca o grupare de case, unele chiar cu etaj, plasate ├«n jurul unei biserici masive cu turn p─âtrat ╚Öi acoperi╚Ö ascu╚Ťit, ├«nconjurat de patru turnule╚Ťe mici. Pe turnul bisericii flutur─â steagul cu ├«nsemnele lui B├íthory, fapt care aminte╚Öte c─â trupele acestuia au ajuns p├ón─â sub zidurile Timi╚Öoarei ├«n anul 1596, f─âr─â a putea ├«ns─â ocupa cetatea.  

Timisoara in sec  XVII jpg jpeg

├Än afara ora╚Öului este amplasat─â o cl─âdire impun─âtoare cu turnule╚Ťe ├«n console, ├«nconjurat─â de un zid de ap─ârare prev─âzut cu mici bastioane, zid ├«mprejmuit cu un ╚Öan╚Ť de ap─â (men╚Ťionat─â ├«n cartu╚Ö drept ÔÇ×castel de pl─âcereÔÇŁ). Este aproape sigur c─â era re╚Öedin╚Ťa din afara ora╚Öului a Pa╚Öei din Timi╚Öoara, cl─âdire care a fost ├«nainte de acea epoc─â un castellum nobiliar. Cu toate c─â apare indicat ╚Öi cartierul exterior, grupat ├«n jurul bisericii, gravorul nu a insistat clar pe detalii, renun╚Ť├ónd la palisadele care probabil existau. Biserica, f─âr─â absid─â, are forme simple ╚Öi o singur─â nav─â dreptunghiular─â.  

 Acest text a ap─ârut ├«n num─ârul 220 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei ├«n perioada 27 mai-26 iunie 2020, dar ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com

Cump─âr─â Acum

H 220 jpg jpeg