Timișoara de secol XVII: călătorie în istorie  jpeg

Timișoara de secol XVII: călătorie în istorie

📁 Muzeele României
Autor: Redacția

Una dintre cele mai vechi imagini ale Timișoarei este reprezentată de gravura lui Hans Johann Sibmacher, gravor și desenator din Nürnberg. Gravura pe care o deține Muzeul Național al Banatului, realizată în 1665, prezintă orașul cu cartierul și împrejurimile în care se aflau trupele lui Sigismund Báthory. Imaginea a fost publicată pe pagina de Facebook a Muzeului Național al Banatului.

În cartușul aflat în dreapta jos, decorat cu volute, sunt indicate principalele părți ale orașului și locul de amplasare a trupelor. Perspectiva este plonjantă, cuprinzând atât cetatea şi castelul, cât și cartierul alăturat din partea de răsărit a orașului, care apare în gravură ca o grupare de case, unele chiar cu etaj, plasate în jurul unei biserici masive cu turn pătrat și acoperiș ascuțit, înconjurat de patru turnulețe mici. Pe turnul bisericii flutură steagul cu însemnele lui Báthory, fapt care amintește că trupele acestuia au ajuns până sub zidurile Timișoarei în anul 1596, fără a putea însă ocupa cetatea.  

Timisoara in sec  XVII jpg jpeg

În afara orașului este amplasată o clădire impunătoare cu turnulețe în console, înconjurată de un zid de apărare prevăzut cu mici bastioane, zid împrejmuit cu un șanț de apă (menționată în cartuș drept „castel de plăcere”). Este aproape sigur că era reședința din afara orașului a Pașei din Timișoara, clădire care a fost înainte de acea epocă un castellum nobiliar. Cu toate că apare indicat și cartierul exterior, grupat în jurul bisericii, gravorul nu a insistat clar pe detalii, renunțând la palisadele care probabil existau. Biserica, fără absidă, are forme simple și o singură navă dreptunghiulară.  

 Acest text a apărut în numărul 220 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei în perioada 27 mai-26 iunie 2020, dar și în format digital pe paydemic.com

Cumpără Acum

H 220 jpg jpeg