Conacul din piatră „Udriște Năsturel” FOTO conaculudristenasturel.ro

Conacul Udriște Năsturel, cel mai vechi monument de arhitectură civilă din Țara Românească realizat din piatră

📁 Patrimoniu
Autor: Corina Slămnoiu

Conacul Udriște Năsturel, din Herăști, județul Giurgiu, sau Casa de Piatră, cum i se mai spune, este cel mai vechi monument de arhitectură civilă românească, realizat integral din piatră de talie șlefuită.

Construcția a fost realizată în timpul domnitorului Matei Basarab (1632-1654), fiind legat de cei doi frați Nasturel: cărturarul Oreste sau Udriște Năsturel (1596-1659) și Cazan Postelnicul Năsturel.

Conacul Udriște Năsturel a găzduit personalități de seamă precum: marele cărturar și logofăt al lui Matei Basarab, Udriște Năsturel, principele Serbiei Miloș Obrenovici și Anastase Stolojan, important politician antebelic, potrivit conaculudristenasturel.ro.

Ridicată integral din piatră, clădirea poartă numele lui Udriște Năsturel – un mare cărturar, poet și traducător în Țara Românească și cel mai important sfătuitor al domnitorului Matei Basarab, cumnatul său. Specialiștii în patrimoniu îl readuc la viață.

Conacul Udriște Năsturel poate fi vizitat în zilele de weekend, intrarea fiind gratuită. Acolo se organizează tot felul de evenimente, a fost concert în weekend în curtea complexului, există și un muzeu acolo care se poate vizita (cuprinde expoziții de artă tradițională).

Încăperile conacului nu mai păstrează nimic din mobilierul de odinioară, dar sunt gazdele unor expoziții temporare. Pot fi observate acolo machetele create cu migală de studenții de la arhitectură, în încercarea de a găsi soluții pentru viitorul conacului, al domeniului și al satului Herăști.

«Palatul de piatră» Udrişte Năsturel, scos la licitație pentru 1,1 milioane de euro / FOTO jpeg

Lângă conac, vei descoperi și astăzi o biserică, construită în anul 1644, de către familia Năsturel.

Obiectivul se află la doar 30 de km de București, în satul Herăști din județul Giurgiu, pe str. Milos Obrenovici Nr. 32, Herăşti 087126.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro