image

Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării

📁 Muzeele României
🗓️ 25 aprilie 2024

Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov, în perioada 2021-2023. 

Cu ocazia deschiderii muzeului au fost marcate și mai multe aniversări istorice importante pentru sportul românesc: 110 ani de la înființarea Comitetului Olimpic Român, 100 de ani de la prima medalie olimpică câștigată de România, 100 de ani de la înființarea Federației Române de Schi. 

 „Sport și Turism Montan”

În perioada 2019-2024, Muzeul Județean de Istorie Brașov și-a mărit colecția „Sport și Turism Montan” (constituită în 2016), cu piese donate de pasionați de istoria sportului și turismului montan, personalități sportive sau moștenitorii unor „pionieri” ai practicării sportului ca formă de recreare. Toate aceste donații au transformat deja Olimpia într-un loc de întâlnire al celor care-i prețuiesc misiunea. 

Prima zi de vizitare a însemnat pentru Olimpia începutul etalării unui patrimoniu istoric sportiv extraordinar. Expoziția de bază, amenajată la parter, este împărțită cronologic în trei secțiuni: „Începuturile” (a doua jumătate a secolului al XIX-lea – Primul Război Mondial), „Brașovul sportiv interbelic” și „Sportul popular”.

Peste 300 de bunuri culturale au fost restaurate și pregătite pentru această expoziție. Multe dintre ele au o valoare istorică deosebită, de interes național și internațional, printre care și 25 de piese muzeale clasate în Patrimoniul național, inclusiv două piese în categoria „Tezaur”. 

Bunuri de patrimoniu cu o vechime de peste 100 de ani susțin prezentarea începuturilor pentru tir, scrimă, schi, patinaj și ciclism. Apoi, sunt prezentate cele mai vechi filmări cu demonstrații de gimnastică și concursuri de atletism din România. Filmul „Inspecţia MS Regale la Comandamentul Regimentului 5 Vânători de Munte”, producție Fundația Culturală „Principele Carol”, a fost realizat de Gheorghe Moldoveanu la Brașov, pe 5 octombrie 1920. 

image

Exponate unice, la Olimpia

În perioada interbelică și din vremea sportului popular sunt expuse plachete, cupe, trofee, medalii și diplome, echipament sportiv. Multe dintre piesele istorice sunt repere incontestabile pentru cronologia sportului românesc: diploma primită de căpitanul Vasile Scârneciu din echipa de patrulă militară a României, la Jocurile Olimpice de Iarnă St. Moritz (1928); cupa maratonului balcanic din 1935, câștigată la Atena de Ludovic Gall de la clubul IAR Brașov; o rachetă de tenis din vremea când contele de Morpurgo, fost campion al Italiei, finalist la Wimbledon (1925) și semifinalist la Roland Garros (1930), a jucat pe terenurile de tenis ale Reuniunii de Patinaj din Brașov; placheta pentru campioana României la handbal din anul 1937, echipa Armin Sibiu; placheta pentru campionatele naţionale de schi 1944, proba de slalom seniori, desfăşurată pe 5 martie, la Sinaia, pe faţa mare a Văii lui Carp; numerele de concurs purtate de campionul la schi Dumitru Sulică, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la St. Moritz (1948) și Oslo (1952); placheta întâlnirii de ciclism România – URSS, desfășurate în 1951 pe velodromul Dinamo din Șoseaua Ștefan cel Mare; cupa oferită de Fenerbahce Istanbul și fanionul de la AEK Atena, amintiri ale câștigătoarei primei ediții a turneului balcanic intercluburi (1961), Steagul Roșu Brașov; medalia de aur cucerită de echipa feminină de handbal a României în 11 jucătoare la campionatul mondial din 1956, ținut în Germania de Vest; medalia de aur cucerită de echipa masculină de volei a României la campionatul european din 1963, organizat în RP Română, precum și medalia de argint cucerită de voleibaliștii români la campionatul mondial din 1966, în Cehoslovacia etc. 

La etaj, expoziția „Începuturile sporturilor de iarnă în România” a inaugurat sala de expoziții temporare. De asemenea, tot la etaj funcționează centrul de documentare „Civilizația Muntelui” și o sală pentru cursuri și ateliere. 

Fragmentul face parte dintr-un text publicat în numărul 267 al revistei „Historia” (revista:267), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 aprilie - 14 mai, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum
Cumpără acum

FOTO: MUZEUL JUDEŢEAN DE ISTORIE BRAȘOV

Mai multe pentru tine...