Biroul unui fost prim-ministru al României, expus la Muzeul Golești
De 25 de ani, la Muzeul Golești se află o piesă de mobilier deosebită ce a aparținut lui Alexandru G. Golescu, fost prim-ministru al României și membru al ilustrei familii a Goleștilor, ce a dat țării trei premieri.
Alexandru G. Golescu a fost cel de-al unsprezecelea prim-ministru al României timp de câteva luni în anul 1870 (între 2 februarie și 20 aprilie).
Dincolo de moștenirea politică, socială și culturală, neamul Goleștilor ne-a lăsat și valoroase piese de patrimoniu care au rezistat timpului și vremurilor și care povestesc fragmente din istoria lor.
Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești adăpostește o bogată colecție de mobilier, remarcabilă prin varietatea tipologică și stilistică, ilustrând toate tehnicile de lucru. Una dintre cele mai frumoase, spectaculoase și rafinate piese de mobilier din patrimoniul muzeal este un secreter/birou Bombé, datat secolul al XVIII-lea.
Acesta a intrat în patrimoniul muzeului în 11 decembrie 1999 prin donația făcută de doamna Ileana M. Crătunescu, în numele „verilor mei, Catinca și Michi Poulieff, trăitori în Elveția și respectiv Franța”. În actul de donație, aceasta a precizat că obiectul de mobilier a aparținut lui Alexandru G. Golescu - Arăpilă.
Concret, secreterul este o piesă de mobilier prevăzută cu sertare (în care se ţineau documente importante, instrumentele de scris) şi cu blat/placă rabatabil care servea pentru scris. Este placat cu lemn de trandafir.
În memoria prinţului Carol care a înnoptat la Goleşti în 1866, a colaborării Goleştilor cu dinastia regală şi în memoria regelui Carol al II-lea, cel care a fondat muzeul, în acest spațiu expozițional sunt etalate tronul regal şi biroul de lucrul al regelui Carol I. Reprezentativă este și expunerea în camera dedicată regalității române din conacul Goleștilor, a secreterului, alături de celelalte piese de epocă, amintite anterior.
Din cauza compoziției sale organice, piesa de mobilier din lemn este, în mod natural, predispusă la îmbătrânire și deteriorare. În anul 2013, secreter-ul a fost propus spre restaurare, astfel încât, să se intervină prompt pentru stoparea procesului de degradare și pierderea calității de bun cultural.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro
Mai multe pentru tine...