image

Calendar 5 mai: 1821 - Împăratul Napoleon I a murit în exil pe Insula Sfânta Elena

📁 Calendar
Autor: Redacția

1260 - Kublai han devenit conducător al Imperiului mongol.

1640 - Regele Carol I al Angliei a dizolvat Parlamentul cel Scurt.

1762 - Rusia și Prusia au semnat Tratatul de la Sankt Petersburg, care a pus capăt luptei în Războiul de Șapte Ani.

1789Începutul Revoluției franceze: La Versailles, a fost convocată Adunarea Statelor Generale pentru prima dată după 1614.

1818 - S-a născut filosoful și economistul german Karl Marx (d. 1883).

1821Împăratul Napoleon I a murit în exil pe Insula Sfânta Elena în Oceanul Atlantic.

După ce a fost învins în Bătălia de la Waterloo, Napoleon Bonaparte a fost exilat pe Sfânta Elena, o insulă izolată din sudul Atlanticului, situată la 1.870 de kilometri vest de coasta africană. În plus, ca măsură suplimentară de precauție, englezii au lăsat o mică garnizoană pe insula Sfânta Elena, și o alta pe insula Ascension, situată la nord-vest de locul exilului lui Napoleon. 

Împăratul francez  a ajuns pe insula Sfânta Elena în decembrie 1815. Alături de un mic număr de însoțitori, Napoleon și-a petrecut restul zilelor la „Longwood House”, o fostă fermă a Companiei Indiilor de Est, transformată ulterior în reședință a guvernatorului adjunct al insulei. Aici, Napoleon și-a dictat memoriile, a scris o carte despre Iulius Cezar, a studiat limba engleză, și s-a plâns în mod repetat de condițiile proaste de cazare, în scrisori adresate lui Hudson Lowe, guvernatorul insulei. 

image

Au existat numeroase zvonuri despre comploturi privind o eventuală fugă a lui Napoleon de pe insula Sfânta Elena. Însă, în realitate, nu a avut loc nicio tentativă serioasă de evadare. 

Misterul morții lui Napoleon 

Medicul personal al lui Napoleon, irlandezul Barry O'Meara, a avertizat Guvernul de la Londra că starea de sănătate a fostului împărat francez se degrada din cauza condițiilor precare de cazare. În februarie 1821, starea de sănătate a lui Napoleon a început să se degradeze rapid.

Mor prematur, asasinat de oligarhia engleză și de asasinul ei plătit”, sunt cuvintele pe care le spune Napoleon Bonaparte cu trei săptămâni înainte de moartea sa, și pe care le-a a adăugat la sfârșitul testamentului sau. 

Napoleon Bonaparte a murit la 5 mai 1821, la vârsta de 51 de ani. Ultimele lui cuvinte au fost: „France, l'armée, tête d'armée, Joséphine” („Franța, armata, capul armatei, Joséphine”).

În după-amiaza care a urmat morții fostului împărat francez, șapte doctori britanici s-au reunit la reședința lui Napoleon pentru autopsie. Aceasta a durat două ore și a fost făcută medicul Francesco Antommarchi. Șase dintre doctorii britanici erau militari, deci sub jurisdicția guvernatorului Lowe al Insulei Sfânta Elena unde era exilat Napoleon.

Doctorii nu reușesc să se pună de acord asupra cauzei care a dus la decis, ceea ce a făcut să fie scrise patru rapoarte. Concluzia medicului personal, conform căreia moartea a fost cauzata de un ulcer canceros al stomacului, este cea care a rămas general acceptată. Varianta ulcerului canceros nu a fost acceptată unanim, mulți medici ai vremii vorbind de otrăvirea cu arsenic a fostului împărat. Analizele făcute în secret de aceștia arătat o doză relativ mare de arsenic în organism. În plus, în 1840 când autoritățile franceze trimit o delegație pentru a-i exhuma trupul corpul lui Napoleon era bine păstrat, arsenicul fiind o substanță care împiedică putrezirea.

image

Același Francesco Antommarchi a realizat și masca mortuară a lui Napoleon (foto sus, © Rama / Wikimedia Commons), expusă în prezent la Musée de l'Armée (Muzeul Armatei) din Paris.

Trupul fostului împărat a fost adus în Franța în 1840. La 15 decembrie, pentru Napoleon au fost organizate funeralii naționale. Trupul lui Napoleon a fost purtat de la Arcul de Triumf, pe Champs-Élysées, a traversat Place de la Concorde și a ajuns la Esplanade des Invalides, unde a fost înhumat în capela St Jérôme, într-un mormânt proiectat de arhitectul Louis Visconti.

image

În 1861, trupul lui Napoleon a fost mutat într-un sarcofag de porfir, în cripta de sub Domul Invalizilor din Paris (foto sus, © Livioandronico2013 / Wikimedia Commons).

1826 - S-a născut împărăteasa Eugenia a Franței, soția lui Napoleon al III-lea (d. 1920).

1912 - A apărut primul număr al ziarului „Pravda” (până la 22 august 1991, organ al CC al PCUS).

1921 - Creatoarea de modă Coco Chanel a prezentat marca de parfum Chanel No. 5, unul dintre primele parfumuri produse sintetic.

1945 - A început Insurecția din Praga, o încercare a rezistenței cehe de a elibera orașul de sub ocupația nazistă.

1949 - A fost înființat Consiliul Europei.