Calendar 7 noiembrie: 1877 - Trupele române, comandate de colonelul George Slăniceanu, au luat cu asalt reduta otomană Rahova
1480 - Prima mențiune documentară a „sulgerului” în Țara Românească: denumire dată dregătorului din Țara Românească și Moldova în secolul al XV-lea, care avea ca sarcină aprovizionarea curții domnești cu carne, lumânări și alte provizii.
1728 - S-a născut exploratorul englez James Cook (d. 1779).
1801 - Alessandro Volta a prezentat prima baterie electrică.
1877 - Trupele române, comandate de colonelul George Slăniceanu, au luat cu asalt reduta otomană Rahova din Bulgaria. Armata română va cuceri reduta după două zile de lupte (19-21 noiembrie – s.n.).
La 31 iulie 1877, marele duce Nicolae trimite domnitorului Carol I celebra telegramă, cerând trupelor române să treacă Dunărea. După alte două epistole și tratative purtate între țarul Alexandru al II-lea și Carol I, grosul armatei române trece fluviul la 1 septembrie 1877, pe podul improvizat la Siliștoara, lângă Corabia, ocupând poziții de luptă alături de trupele ruse în fața fortificațiilor de la Plevna.
Cei 38.000 de militari români (42 batalioane, 32 escadroane și 18 baterii) reprezentau cam jumătate din trupele aliate de la Plevna. Cea de-a treia bătălie de la Plevna s-a declanșat la 11 septembrie (30 august, stil vechi, ziua de naștere a țarului). La 8 septembrie, pentru a se putea apropia de redutele turcești, elemente din Regimentul 13 dorobanți, Regimentul 6 infanterie de linie, Batalionul 2 vânători și o secție din Regimentul 3 artilerie au atacat un redan turcesc aflat în fața redutei Grivița. A fost prima victorie a armatei române la Plevna, scump plătită;în amintirea eroilor, Vasile Alecsandri a scris celebrul poem „Peneș Curcanul”.
La 11 septembrie, asaltul asupra redutei Grivița (considerată cheia Plevnei) a fost purtat de patru batalioane din Divizia 3 și patru din Divizia 4. Abia în timpul atacului s-a constatat că, de fapt, existau două redute. Astfel, Divizia 3 a atacat Grivița 1, iar Divizia 4 Grivița 2. Necunoașterea cu precizie a obiectivului a dus la o baie de sânge, în special la Grivița 1. Trupele Diviziei 3 au fost nevoite să parcurgă 1.000 de metri, dând apoi peste o vale de 500 metri, plină de mărăcini și teren alunecos. Asaltul a fost respins cu pierderi grele, printre care maiorul George Șontu și căpitanul Nicolae Valter Mărăcineanu. Cucerirea Griviței 2 a reprezentat singura biruință a asaltului din 11 septembrie, plătită însă de trupele române cu peste 2.500 de morți și răniți.
Drept urmare, asalturile asupra Plevnei au fost sistate, fiind înlocuite de un asediu sistematic, așteptându-se aducerea de trupe noi din Rusia. Trupele române au participat la operațiunile de blocare a Plevnei și apoi, în noiembrie, la cucerirea Rahovei, punct întărit care amenința spatele trupelor aliate. Circa 5.000 de ostași români au participat la acest asalt, iar victoria a venit după jertfa a 337 de militari.
În paralel cu luptele de la Rahova a fost întărită blocada Plevnei, operațiune încheiată încă de la sfârșitul lui octombrie. Circa 100.000 de soldați ruși și români asediau garnizoana de 50.000 de oameni conduși de Osman Pașa. Un bun strateg, care realizase că doar o încercare de spargere a blocadei putea salva garnizoana, generalul turc a declanșat bătălia în dimineața zilei de 10 decembrie 1877. După o luptă disperată, trupele otomane s-au retras în debandadă. Rănit, Osman Pașa s-a predat generalului rus Ganețki, împreună cu 45.000 dintre soldații săi.
1879 - S-a născut revoluționarul bolșevic Leon Trotsky (d. 1940).
1913 - S-a născut scriitorul francez Albert Camus, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1957 (d. 1960).
1944 - Franklin Delano Roosevelt a câștigat cel de-al patrulea mandat de președinte al Statelor Unite.
1962 - A murit Eleanor Roosevelt, fostă primă doamnă a Statelor Unite (n. 1884).
2007 - Masacrul de la Jokela: 9 persoane au decedat și alte 13 au fost rănite, în urma unui atac armat într-un liceu din Finlanda.
2011 - A murit campionul mondial american de box la categoria grea Joe Frazier (n. 1944).