Calendar 19 noiembrie: 1703   Misteriosul prizonier politic francez „Omul cu masca de fier” a murit la Bastilia png

Calendar 19 noiembrie: 1703 - Misteriosul prizonier politic francez „Omul cu masca de fier” a murit la Bastilia

📁 Calendar
Autor: Redacția

1377 - Prima atestare documentară a Castelului Bran: Actul emis de Ludovic I de Anjou prin care brașovenii primeau privilegiul de a construi cetatea „cu munca și cheltuiala lor proprie”.

1600 - S-a născut regele Charles I al Angliei, Scoției și Irlandei (d. 1649).

1703 - Misteriosul prizonier politic francez „Omul cu masca de fier” a murit la Bastilia.

Una dintre cele mai controversate enigme ale istoriei franceze, care a inspirat mulţi romancieri de-a lungul timpului, este cea a „omului cu masca de fier”. De la simplu valet, la un posibil frate geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea, adevărata identitate a prizonierului a rămas necunoscută până în zilele noastre.

Omul cu masca de fier a fost un deţinut al temutei închisori pariziene Bastilia dar şi al altor închisori franceze. Arestat în 1669, el a rămas închis timp de peste trei decenii până la moartea sa în 1703. Identitatea sa a rămas atât de mult timp un mister pentru că pe întreaga perioadă în care a fost închis a purtat o mască. Povestea lui a fost popularizată şi în filmul din 1998 „Omul cu masca de fier“ („The Man in the Iron Mask“), cu Leonardo DiCaprio în rolul principal (foto sus).

Misterul identităţii omului cu masca de fier a rămas de nepătruns chiar şi pentru celebrul filosof francez Voltaire şi pentru scriitorul Alexandre Dumas. Istoricii au infirmat teoria lansată de Voltaire şi Dumas conform căreia în spatele măştii s-ar fi ascuns fratele geamăn al Regelui Soare Ludovic al XIV-lea.

Chiar dacă se cunosc o serie de informaţii despre prizonierul cu mască, nimeni nu poate afirma cu exactitate cine a fost acesta. Un mister aşadar care durează de mai bine de 300 de ani.

1711 - S-a născut Mihail Lomonosov, unul dintre cei mai mari oameni de știință ruși din epoca modernă, fizician, chimist, astronom și geograf (d. 1765).

1819 - A fost inaugurat Muzeul Prado din Madrid.


prado jpg jpeg

1912 - S-a născut biochimistul George Emil Palade, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1974 (d. 2008).

1917 - S-a născut Indira Gandhi, fost prim-ministru al Indiei (d. 1983).

1919 -A murit scriitorul Alexandru Vlahuță, membru de onoare post-mortem al Academiei Române (n. 1858).

1942 - Bătălia de la Stalingrad: forțele rusești sub comanda generalului Gheorghi Jukov au lansat operațiunea „Uranus”, contraatacând și întorcând soarta bătăliei în favoarea trupelor sovietice.

1946 - Primele alegeri parlamentare postbelice, declarate "libere și nestingherite", care au fost falsificate, cu acordul Moscovei, de guvernul Petru Groza care a anunțat victoria Blocului Partidelor Democratice.

1969 - Misiunea Apollo 12: astronauții americani Charles Conrad și Alan Bean au aselenizat în Oceanul Furtunilor.


Apollo 12 jpg jpeg

1969 - Fotbalistul brazilian Pelé a marcat cel de-al 1000-lea gol.