Calendar 31 august: 1997   Prin╚Ťesa Diana a murit ├«ntr un accident rutier la Paris jpeg

Calendar 31 august: 1997 - Prin╚Ťesa Diana a murit ├«ntr-un accident rutier la Paris

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

12 - S-a născut Caligula, al treilea împărat al Imperiului Roman (d. 41).

161 - S-a născut Commodus, ultimul împărat din dinastia Antoninilor (d. 192).

1314 - Regele Haakon al V-lea al Norvegiei a mutat capitala de la Bergen la Oslo.

1867 - A murit poetul francez Charles Baudelaire (n. 1821).

1888 - A fost ucis─â Mary Ann Nicholls, prima victim─â a lui Jack Spintec─âtorul.

1895 - Contele german Ferdinand von Zeppelin a brevetat Zeppelinul.

1897 - Thomas Edison a ob╚Ťinut un patent pentru inventarea kinetoscopului, un str─âmo╚Ö al proiectorului cinematografic.

1907 - Anglia, Rusia ╚Öi Fran╚Ťa au formt Tripla ├Än╚Ťelegere (Antanta).

1916 - S-a născut istoricul și diplomatul Neagu Djuvara (d. 2018).

1944 - Trupele sovietice au intrat în București.

1963 - A fost inaugurat ÔÇ×telefonului ro╚ÖuÔÇŁ, leg─âtura telefonic─â direct─â dintre pre╚Öedin╚Ťii american ╚Öi sovietic.

1980 - Dup─â dou─â luni de grev─â, guvernul polonez a fost de acord cu revendic─ârile muncitorilor, recunosc├ónd sindicatul independent ÔÇ×SolidaritateaÔÇŁ.

1989 - Limba română a fost adoptă prin lege ca limbă oficială pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, s-a revenit la alfabetul latin.

1994 - Trupele rusești s-au retras din Germania.

1997 - Prin╚Ťesa Diana a murit ├«ntr-un accident rutier la Paris.

Prin╚Ťul Charles ╚Öi prin┼úesa Diana au divor╚Ťat oficial ├«n august 1996. Dup─â divor┼ú, Charles a continuat rela┼úia pe care o avea cu Camilla, ├«n ciuda rezervei manifestat─â de Regin─â, dar ┼či a protestelor venite din partea societ─â┼úii britanice. Diana, ├«n schimb, a beneficiat de o popularitate imens─â, via┼úa sa fiind mereu ├«n aten┼úia tabloidelor. Aceasta s-a datorat campaniilor sale umanitare, ├«n special a celei dus─â ├«mpotriva minelor antipersonal, initiativ─â care avea s─â ├«i aduc─â dup─â decesul s─âu premiul Nobel.

Totu┼či, mult mai atractive pentru ziarele de scandal au fost leg─âtura amoroas─â pe care prin┼úesa a avut-o cu Hasnat Khan, un chirurg pakistanez musulman. Diferen┼úe dintre cei doi, inclusiv bariera religioas─â (familia lui Khan se a┼čtepta ca acesta s─â se c─âs─âtoreasc─â cu o musulmanc─â ┼či nu cu o cre┼čtin─â anglican─â) au determinat-o pe Diana s─â pun─â cap─ât rela┼úiei. ├Än iulie 1997, l-a cunoscut pe Dodi Al-Fayed, fiul unui important om de afaceri egiptean. Via┼úa prin┼úesei Diana s-a sf├ór┼čit brusc ├«n noaptea de 31 august a aceluia┼či an, c├ónd ma┼čina ├«n care se afla ├«mpreun─â cu Dodi a fost implicat─â ├«ntr-un accident ├«ntr-un tunel din Paris.

Moartea Dianei a declan┼čat o puternic─â emo┼úie ├«n Marea Britanie, dar a dat na┼čtere ┼či ultimului capitol din scandalul Charles-Diana. Mai multe voci, inclusiv cea a lui Mohamed Al-Fayed (tat─âl lui Dodi), au acuzat MI6 ┼či Casa Regal Britanic─â de a fi ├«n spatele accidentului de ma┼čin─â. Cu toate acestea, investiga┼úia oficial─â, finalizat─â ├«n 1999, a concluzionat c─â responsabil pentru derapajul autovehiculului a fost ┼čoferul Henri Paul, din cauza consumul de alcool ┼či a ├«ncerc─ârii acestuia de a sc─âpa de paparazzii care o urm─âreau pe Diana.

2006 - Poli╚Ťia norvegian─â a recuperat faimoasa pictur─â ╚Üip─âtul, de Edvard Munch, care fusese furat─â la 22 august 2004 de la muzeul Munch.


Edvard Munch Tipatul jpg jpeg