Calendar 1 decembrie: 1918   Marea Adunare Na╚Ťional─â de la Alba Iulia a proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul Rom├óniei jpeg

Calendar 1 decembrie: 1918 - Marea Adunare Na╚Ťional─â de la Alba Iulia a proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul Rom├óniei

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1083 - S-a n─âscut prin╚Ťesa bizantin─â Ana Comnena, autoare a unei importante opere istorice, ÔÇ×AlexiadaÔÇŁ ├«n care relateaz─â evenimentele din timpul domniei tat─âlui ei, Alexie I Comnenul (d. 1153).

1640 - Portugalia ╚Öi-a c├ó╚Ötigat independen╚Ťa fa╚Ť─â de Spania. Ioan al IV-lea (Jo├úo IV) Restauratorul a fost ├«ncoronat rege al Portugaliei.

1761 - S-a n─âscut Marie Tussaud, fondatoarea ÔÇ×Muzeului figurilor de cear─âÔÇŁ din Londra (d. 1850).

1800 - Orașul Washington, fondat în anul 1791, a devenit capitala Statelor Unite ale Americii.

1835 - Hans Christian Andersen a publicat prima sa carte de povești.

1896 - S-a n─âscut mare╚Öalul sovietic Gheorghi Jukov, cel care a condus ofensiva final─â sovietic─â asupra Germaniei, ├«ncununat─â cu ocuparea Berlinului (d. 1974).

1918 - Marea Adunare Na╚Ťional─â de la Alba Iulia a proclamat unirea Transilvaniei, Banatului, Cri╚Öanei ╚Öi Maramure╚Öului cu Regatul Rom├óniei.

Guvernul ungar a ├«ncercat s─â opreasc─â secesiunea rom├ónilor prin trimiterea lui Oszk├ír J├íszi, ministrul na╚Ťionalit─â╚Ťilor, la Arad, pentru tratative cu frunta╚Öii transilv─âneni. Acestor negocieri le-a pus cap─ât sec Iuliu Maniu, la 14 noiembrie 1918, afirm├ónd: ÔÇ×Noi vrem separarea deplin─â de UngariaÔÇŁ.

├Än consecin╚Ť─â, Consiliul Na╚Ťional Rom├ón a hot─âr├ót convocarea Marii Adun─âri Na╚Ťionale ╚Öi alegerea delega╚Ťilor reprezentativi. Alegerea Albei Iulia ca loc de desf─â╚Öurare a Marii Adun─âri Na╚Ťionale se impunea de la sine. Alba Iulia fusese ora╚Öul triumfalei intr─âri a lui Mihai Viteazul ├«n ÔÇ×ziua tuturor sfin╚ŤilorÔÇŁ din noiembrie 1599, fusese de asemenea, ora╚Öul ├«nfrico╚Ö─âtorului martiriu al lui Horea ╚Öi Clo╚Öca, sf├órteca╚Ťi pe roat─â ├«n februarie 1785. Era deci locul care ├«ngem─âna cel mai bine bucuria cu suferin╚Ťa, uralele de entuziasm cu strig─âtele de durere ale unui ├«ntreg popor.

Pe l├óng─â cei 1.228 de delega╚Ťi oficiali din toate zonele Transilvaniei, ├«nvesti╚Ťi cu a╚Öa-numitele creden╚Ťionale, un fel de ├«mputerniciri care le permiteau s─â participe ├«n mod direct la dezbaterile din Sala Unirii ╚Öi s─â voteze, peste 100.000 de rom├óni, mai cu seam─â din zonele limitrofe, au umplut Platoul Rom├ónilor, de l├óng─â Alba Iulia, locul unde avea s─â se desf─â╚Öoare, de fapt, conclavul romanit─â╚Ťii ardelene. Siguran╚Ťa delega╚Ťilor ╚Öi a adun─ârii era asigurat─â de trei cordoane de avanposturi prin care nu se putea trece dec├ót ├«n grupuri compacte sau cu legitima╚Ťii speciale.

La Alba Iulia, Vasile Goldi╚Ö care a citit ÔÇ×Expunerea istoric─â de motiveÔÇť precum ╚Öi ÔÇ×Rezolu╚Ťia de unire a Ardealului cu Rom├óniaÔÇť. Dup─â ce a f─âcut un aspru rechizitoriu monarhiei habsburgice ÔÇô ÔÇ×Veacuri de-a r├óndul poporul rom├ónesc, adev─âratul ╚Öi legitimul proprietar al p─âm├óntului, ce fusese odat─â Dacia Roman─â, a fost str─âin ╚Öi sclav pe p─âm├óntul s─âu str─âmo╚ÖescÔÇŁ ÔÇô Goldi╚Ö a propus: 

ÔÇ×Adunarea Na╚Ťional─â a tuturor rom├ónilor din Transilvania, Banat ╚Öi ┼óara Ungureasc─â, aduna╚Ťi prin reprezentan╚Ťii lor ├«ndrept─â╚Ťi╚Ťi, la Alba Iulia ├«n ziua de 1 Decembrie 1918, decreteaz─â Unirea acelor rom├óni ╚Öi a tuturor teritoriilor legate de d├ón╚Öii cu Rom├ónia. Adunarea Na╚Ťional─â proclam─â ├«ndeosebi dreptul inalienabil al na╚Ťiunii rom├óne la ├«ntreg Banatul, cuprins ├«ntre r├óurile Mure╚Ö, Tisa ╚Öi Dun─âreÔÇŁ.

Oricum, p├ón─â la unirea definitiv─â a fost ├«nfiin╚Ťat un Consiliu Dirigent ├«n frunte cu Iuliu Maniu, menit s─â gestioneze afacerile Transilvaniei. O delega╚Ťie ├«n frunte cu Vasile Goldi╚Ö, Vaida-Voevod ╚Öi episcopii Miron Cristea ╚Öi Iuliu Hossu a fost ├«ns─ârcinat─â s─â prezinte actul Unirii la Bucure╚Öti, Regelui Ferdinand.Zece zile mai t├órziu, pe 11 decembrie 1918, Regele Ferdinand I semna Decretul Regal nr. 3631, care stipula la articolul 1, unirea cu Rom├ónia a ÔÇ×╚Ťinuturilor cuprinse ├«n Hot─âr├órea Adun─ârii Na╚Ťionale din Alba Iulia de la 1 decembrie 1918ÔÇŁ. Recunoa╚Öterea interna╚Ťional─â a deciziilor de la Alba Iulia va veni odat─â cu semnarea Tratatului de la Trianon, dintre Rom├ónia ╚Öi Ungaria, pe 4 iunie 1920.

1918 - Serbia, Muntenegru, Macedonia, Slovenia, Croa╚Ťia, Dalma╚Ťia, Voivodina ╚Öi Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina s-au unit, form├ónd ÔÇ×Regatul s├órbilor, croa╚Ťilor ╚Öi slovenilorÔÇŁ.

1920 - Consiliul or─â╚Öenesc al ora╚Öului Bra╚Öov a donat Castelul Bran Reginei Maria a Rom├óniei, ca semn de recuno╚Ötin╚Ť─â fa╚Ť─â de contribu╚Ťia sa la ├«nf─âptuirea Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

1934 - Serghei Kirov, membru al Biroului Politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, a fost împușcat mortal de Leonid Nikolaev la sediul Partidului Comunist din Leningrad. Acest eveniment a marcat începutul epurărilor staliniste.

1936 - ├Än prezen╚Ťa regelui Carol al II-lea ╚Öi a reginei Maria, a fost inaugurat Arcul de Triumf din Bucure╚Öti.


Nicolae Ionescu   Pretzel vendors in uniform in front of the Triumph Arch jpg jpeg

1948 - Regimul comunist a desfiin╚Ťat Biserica Rom├ón─â Unit─â cu Roma, Greco-Catolic─â.

1953 - Rosa Parks a fost arestată la Montgomery, Alabama, SUA, pentru că a refuzat să cedeze locul în autobuz unui călător alb.

1990 - La Alba Iulia a avut loc ╚Öedin╚Ťa solemn─â a Parlamentului Rom├óniei consacrat─â s─ârb─âtoririi zilei de 1 Decembrie. Aceasta devine pentru prima dat─â Ziua Na╚Ťional─â a Rom├óniei

Foto sus: Episcopul Iuliu Hossu cite┼čte Rezolu┼úia de la Alba Iulia, 1 decembrie 1918