Calendar 18 noiembrie: 1991   Armata Populară Iugoslavă a capturat orașul croat Vukovar, după un asediu de 87 de zile jpeg

Calendar 18 noiembrie: 1991 - Armata Populară Iugoslavă a capturat orașul croat Vukovar, după un asediu de 87 de zile

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1210 - Papa Inocen╚Ťiu al III-lea l-a excomunicat pe ├«mp─âratul Otto al IV-lea.

1494 - Regele Carol al VIII-lea al Fran╚Ťei a ocupat Floren╚Ťa.

1626 - Bazilica Sf├óntul Petru din Roma a fost sfin╚Ťit─â de Papa Urban al VIII-lea, dup─â o perioad─â de construc╚Ťie de 120 de ani.


sf petru jpg jpeg

1874 - Rom├ónia a aderat la Conven╚Ťia interna╚Ťional─â pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea soartei militarilor r─âni╚Ťi din armatele ├«n campanie (Crucea Ro╚Öie), ├«ncheiat─â la 10/22 august 1864, la Geneva.

1922 - A murit scriitorul francez Marcel Proust, autorul romanului ÔÇ×├Än c─âutarea timpului pierdutÔÇŁ (n. 1871).

1926 - Scriitorul irlandez George Bernard Shaw a refuzat s─â accepte banii pentru Premiul Nobel, spun├ónd: ÔÇ×Pot s─â-l iert pe Alfred Nobel pentru c─â a inventat dinamita, dar numai o persoan─â diabolic─â a putut s─â inventeze Premiul NobelÔÇŁ.

1976 - Parlamentul spaniol a aprobat un proiect de lege care viza instaurarea democra╚Ťiei, dup─â 37 de ani de dictatur─â.

1978 - Sinuciderea în masă din Jonestown: Jim Jones a determinat pe 900 de membri ai sectei sale să comită omoruri și să se sinucidă la Jonestown, în Guyana, după ce unii membri ai sectei îl asasinaseră pe congressmanul american Leo Ryan.

1991 - Armata Populară Iugoslavă a capturat orașul croat Vukovar, după un asediu de 87 de zile.

Unul dintre cele mai mediatizate episoade din timpul r─âzboiului croat a fost reprezentat de asediul ora┼čului Vukovar. Printre obiectivele turistice care au f─âcut renumit Vukovarul ├«nainte de r─âzboi se num─ârau arhitectura baroc─â, castelul nobililor germani din familia Eltz, precum ┼či un vas ceramic preistoric descoperit ├«n suburbii, sub forma unei p─âs─âri ┼či denumit de c─âtre arheologi: ÔÇ×Porumbi┼úa Vu─ŹedolÔÇŁ. Ora┼čul avea ├«ns─â ┼či un rol important ├«n economia Iugoslaviei comuniste. Av├ónd o popula┼úie de 45.000 de locuitori ┼či o popula┼úie format─â at├ót din croa┼úi, s├órbi, maghiari ┼či germani, ora┼čul se situeaz─â la v─ârsarea p├ór├óului Vuk ├«n Dun─âre. Dac─â ├«n interiorul a┼čez─ârii urbane, croa┼úii aveau o majoritate relativ─â, ├«n satele din regiune popula┼úia dominant─â era reprezentat─â de s├órbi. Printre satele locuite majoritar de s├órbi se num─âr─â ┼či suburbia Borovo Selo, locul unde la 2 mai 1991 au ├«nceput luptele ├«ntre s├órbi ┼či croa┼úi.

Exist─â ├«ns─â diverse variante referitoare la locul unde au izbucnit luptele la ambele p─âr┼úi. Pe de o parte, ├«n cazul variantei croate, r─âzboiul a izbucnit atunci c├ónd doi poli┼úi┼čti croa┼úi care au ├«ncercat s─â schimbe steagul Iugoslaviei cu unul al Croa┼úiei au fost re┼úinu┼úi de for┼úele s├órbe. Trimiterea a doua autocare cu poli┼úi┼čti pentru a ├«i elibera pe cei doi a determinat ├«ns─â un masacru al acestora din urm─â. Varianta s├órb─â, pe de alt─â parte, expune o serie de abuzuri ┼či crime la care au fost supu┼či etnicii s├órbi, ace┼čtia fiind pu┼či a alege ├«ntre a fi victime ai unui masacru ┼či prigonirea ├«n Serbia.

Confrunt─ârile ce se petreceau ├«n cunoscutele ora┼če de la ┼ú─ârmul Adriaticii au distras ├«ns─â pe moment aten┼úia presei de la soarta Vukovarului. ├Än timp ce separati┼čtii s├órbi din estul Croa┼úiei reu┼čeau s─â cucereasc─â tot mai mult din regiunea cunoscut─â sub numele de Slavonia Oriental─â, ora┼čul Vukovar r─âm├ónea un ultim bastion de rezisten┼ú─â al croa┼úilor din zon─â. Bombardarea sistematic─â de c─âtre Armata Iugoslav─â a fost urmat─â de ├«ncercuirea total─â a ora┼čului la jum─âtatea lunii octombrie. Majoritatea cl─âdirilor a fost transformat─â ├«n ruine ┼či moloz. Pentru ap─âr─âtorii croa┼úi, Vukovarul a devenit un nou Stalingrad.

R─âni┼úii au fost ad─âposti┼úi ├«n cl─âdirea spitalului, iar dup─â distrugerea acesteia, ├«ntregul personal s-a refugiat ├«ntr-un ad─âpost antiatomic, construit ├«n perioada conflictului diplomatic dintre Tito ┼či Stalin. Ora┼čul a rezistat peste 90 de zile unui bombardament sistematic ├«n care mii de civili au fost uci┼či, inclusiv copii. La data de 18 noiembrie 1991 ora┼čul a c─âzut ├«n m├óinile s├órbilor. Un episod dramatic s-a produs la Ov─Źara unde ├«ntr-o fost─â ferm─â de cre┼čtere a porcinelor din perioada comunist─â s├órbii au executat un num─âr de 250 de pacien┼úi militari ┼či civili ai spitalului or─â┼čenesc, ├«ncerc├ónd apoi s─â ├«┼či ascund─â faptele prin aruncarea cadavrelor ├«ntr-o groap─â comun─â.

1992 - A murit scriitorul Radu Tudoran, autorul romanului ÔÇ×Toate p├ónzele sus!ÔÇŁ (n. 1910)

Descoper─â cum s-a destr─âmat Iugoslavia ├«n num─ârul 36 al revistei ÔÇ×Historia SpecialÔÇŁ, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 27 septembrie - 20 decembrie 2021, ╚Öi ├«n format digital pe paydemic.com.

Coperta 1 jpg jpeg