Calendar 21 noiembrie: 1880   Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I, a fost desemnat prin╚Ť mo╚Ötenitor al coroanei Rom├óniei jpeg

Calendar 21 noiembrie: 1880 - Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I, a fost desemnat prin╚Ť mo╚Ötenitor al coroanei Rom├óniei

­čôü Calendar
Autor: Redac╚Ťia

1615 - B─ât─âlia de la T─ât─âreni: Alexandru Movil─â, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki ╚Öi Samuel Koreki, l-a invins pe ╚śtefan Tom╚Öa ╚Öi se ├«nsc─âuneaz─â domn al Moldovei.

1694 - S-a născut scriitorul și filozoful francez Voltaire (d. 1778).

1783 - La Paris, Jean-Fran├žois Pil├ótre de Rozier ╚Öi Fran├žois Laurent d'Arlandes au zburat pentru prima dat─â ├«ntr-un balon cu aer cald. Zborul a durat 25 de minute, pe o distanta de 9 km iar altitudinea maxim─â atins─â a fost de 900 de metri.


balon jpg jpeg

1784 - Împăratul Iosif al II-lea al Austriei a ordonat reprimarea Răscoalei conduse de Horea.

1880 - Printr-un act semnat la Sigmaringen, Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I, a fost desemnat prin╚Ť mo╚Ötenitor al coroanei Rom├óniei.

Ca ╚Öi unchiul s─âu regele Carol I-ul, Ferdinand a ajuns rege al Rom├óniei printr-o ├«nt├ómplare ÔÇĺ fericit─â, de altfel, ├«n ambele cazuri. Se ╚Ötie, prin╚Ťul Carol nu fusese prima alegere a rom├ónilor; el ajunsese domn la Bucure┼čti numai dup─â ce Filip de Flandra declinase oferta. ├Än cazul lui Ferdinand, alegerea sa ca mo╚Ötenitor a fost o decizie intern─â a familiei. Cum se ╚Ötie, Regele Carol I-ul ╚Öi so╚Ťia sa Elisabeta nu au avut copii (unica lor fiic─â, Maria, a murit la v├órsta de nici 4 ani). Cuplul regal a sperat p├ón─â t├órziu s─â dea ╚Ť─ârii un mo╚Ötenitor ÔÇĺ se pare, p├ón─â spre v├órsta de 45 de ani a reginei Elisabeta!

├Än lipsa unui mo╚Ötenitor direct, coroana Rom├óniei urma s─â r─âm├ón─â ├«n familia de Hohenzollern-Sigmaringen ÔÇĺ fie fratelui mai mare al lui Carol I-ul, Leopold, fie fiului cel mare al acestuia din urm─â, Wilhelm. Numai c─â ambii au refuzat succesiunea (Wilhelm l─âs├ónd de ├«n╚Ťeles c─â nu las─â confortul unei cariere previzibile ├«n Germania pentru un tron ├«n exoticul Bucure┼čti), ╚Öi astfel Ferdinand (al doilea fiu al p─ârin╚Ťilor s─âi) a fost pus ├«n situa╚Ťia de a accepta sau nu Tronul. A f─âcut-o, spre gloria lui ╚Öi, cutez a spune, spre norocul Rom├óniei. 

1887 - A murit folcloristul și scriitorul Petre Ispirescu (n. 1830).

1916 - A murit ├«mp─âratul Franz Joseph, care a fost urmat la tronul Imperiului austro-ungar str─ânepotul s─âu de frate, Carol. Domnia acestuia va dura mai pu╚Ťin de doi ani.

1933 - Ion Mihalache a devenit pre╚Öedinte al Partidului Na╚Ťional ╚Ü─âr─ânesc.