Calendar 21 noiembrie: 1880   Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I, a fost desemnat prinț moștenitor al coroanei României jpeg

Calendar 21 noiembrie: 1880 - Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I, a fost desemnat prinț moștenitor al coroanei României

📁 Calendar
Autor: Redacția

1615 - Bătălia de la Tătăreni: Alexandru Movilă, sprijinit de nobilii polonezi Mihai Wisniowiecki și Samuel Koreki, l-a invins pe Ștefan Tomșa și se înscăunează domn al Moldovei.

1694 - S-a născut scriitorul și filozoful francez Voltaire (d. 1778).

1783 - La Paris, Jean-François Pilâtre de Rozier și François Laurent d'Arlandes au zburat pentru prima dată într-un balon cu aer cald. Zborul a durat 25 de minute, pe o distanta de 9 km iar altitudinea maximă atinsă a fost de 900 de metri.


balon jpg jpeg

1784 - Împăratul Iosif al II-lea al Austriei a ordonat reprimarea Răscoalei conduse de Horea.

1880 - Printr-un act semnat la Sigmaringen, Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al lui Carol I, a fost desemnat prinț moștenitor al coroanei României.

Ca și unchiul său regele Carol I-ul, Ferdinand a ajuns rege al României printr-o întâmplare ‒ fericită, de altfel, în ambele cazuri. Se știe, prințul Carol nu fusese prima alegere a românilor; el ajunsese domn la Bucureşti numai după ce Filip de Flandra declinase oferta. În cazul lui Ferdinand, alegerea sa ca moștenitor a fost o decizie internă a familiei. Cum se știe, Regele Carol I-ul și soția sa Elisabeta nu au avut copii (unica lor fiică, Maria, a murit la vârsta de nici 4 ani). Cuplul regal a sperat până târziu să dea țării un moștenitor ‒ se pare, până spre vârsta de 45 de ani a reginei Elisabeta!

În lipsa unui moștenitor direct, coroana României urma să rămână în familia de Hohenzollern-Sigmaringen ‒ fie fratelui mai mare al lui Carol I-ul, Leopold, fie fiului cel mare al acestuia din urmă, Wilhelm. Numai că ambii au refuzat succesiunea (Wilhelm lăsând de înțeles că nu lasă confortul unei cariere previzibile în Germania pentru un tron în exoticul Bucureşti), și astfel Ferdinand (al doilea fiu al părinților săi) a fost pus în situația de a accepta sau nu Tronul. A făcut-o, spre gloria lui și, cutez a spune, spre norocul României. 

1887 - A murit folcloristul și scriitorul Petre Ispirescu (n. 1830).

1916 - A murit împăratul Franz Joseph, care a fost urmat la tronul Imperiului austro-ungar strănepotul său de frate, Carol. Domnia acestuia va dura mai puțin de doi ani.

1933 - Ion Mihalache a devenit președinte al Partidului Național Țărănesc.