Eugénie de Montijo, ultima împărăteasă a Franţei jpeg

Eugénie de Montijo, ultima împărăteasă a Franţei

📁 Biografii
Autor: Redacția

Respectând tradiţia monarhiei franceze, ultima împărăteasă şi-a impus la rându-i stilul. Eugénie de Montijo, soţia lui Napoleon al III-lea, a îmbinat la sangre caliente din Spania cu moştenirea lăsată de predecesoarele sale şi a rămas în istorie pentru mai mult decât faptul că după domnia ei, monarhia s-a încheiat pe meleagurile franceze.

Născută pe tărâmurile călduroase ale Granadei, Eugénie de Montijo a fost Contesă de Teba, ea moştenind titlul pe linie paternă. Se spune că părinţii contesei s-au despărţit când ea era încă mică, şi că mama sa a luat-o pe ea şi pe sora ei mai mare, Maria Francisca, şi au plecat în Franţa. Acolo ele au primit o educaţie aleasă, Eugénie fiind dată să studieze pentru un an  la şcoala catolică Sacré Cœur şi încă un an la o şcoală sportivă. Un episod mai puţin plăcut a fost cel în care, fiind trimisă la o şcoală din Anglia, de lângă Bristol, fata a vrut să fugă în India, deoarece colegii o porecliseră “Morcoveaţă”, datorită părului său uşor roşcat. După ce s-a întors la familia sa, Eugénie l-a întâlnit pe marchizul de Alcañices, de care s-a îndrăgostit nebuneşte. A fost atât de dezamăgită, încât îşi dorea să petreacă restul vieţii la o mănăstire.

Nunta dintre Eugénie de Montijo şi Napoleon al III-lea
Nunta dintre Eugénie de Montijo şi Napoleon al III-lea

Nunta dintre Eugénie de Montijo şi Napoleon al III-lea

Viaţa sa amoroasă nu a fost una prea fericită. Pe 22 aprilie 1849, la Palatul Élysée, preşedintele pe atunci, Louis Napoleon, organiza un bal. Întâlnirea dintre cei doi a fost una plăcută, purtând conversaţii de curtoazie. Trei ani mai târziu el avea să devină împărat al Franţei, purtând numele de Napoleon al III-lea. Imediat, în ianuarie 1854, el a anunţaţ logodna sa cu Eugénie de Montijo, după ce deja fusese refuzat de alte două pretendente. Mariajul dintre cei doi a fost un simplu aranjament. La câteva luni de la căsătorie, împărăteasa a pierdut o sarcină., eveniment care a afectat-o destul de mult. Cu toate acestea, pe 16 martie 1856, ea a născut un băiat, de altfel singurul copil al cuplului imperial.

Chiar dacă mariajul lor nu a fost unul bazat pe dragoste, în viaţa publică ea mereu şi-a susţinut soţul, implicându-se mai ales în probleme sociale. A fost una dintre primele voci care au cerut egalitatea în drepturi, mai ales prin presiunile puse pe ministrul educaţiei pentru acordarea primei diplome de bacalaureat unei femei. De asemenea, ea a fost prezentă în Egipt, la inaugurarea Canalului Suez. Napoleon o consulta adesea în luarea deciziilor, ea înlocuindu-l cu succes de fiecare dată când acesta a fost plecat din Franţa. Implicarea sa în viaţa politică a fost motivul pentru care a fost învinovăţită pentru eşecul francez din Mexic.

eguen jpg jpeg

Istoria ne-a învăţat că împărătesele franceze şi-au pus o amprentă în stil şi modă. Nici Eugénie nu s-a lăsat mai prejos. Cu toate că nu a adoptat stilul extravagant al Mariei Antoaneta, luxul a fost cuvântul de bază la curtea contesei de Teba. Eugénie a avut o frumoasă colaborare cu celebrul Charles Frederick Worth, care i-a devenit croitor personal. După ce a dus crinolina la măsuri extreme, cei doi au căzut de acord că era nevoie de o schimbare. Aşa că, acel cadru incomod aşezat pe sub fuste a fost scos. Tot ea a introdus în modă albastrul imperial. O altă colaborare faimoasă a fost între ea şi Louis Vuitton, cel care avea grijă ca întreaga sa garderobă să ajungă la destinaţie intactă.

Eugénie de Montijo,  1920.
Eugénie de Montijo, 1920.

Eugénie de Montijo, 1920.

În urma războiului franco-prusac (1870-1871), pierdut de Napoleon al III-lea, monarhia a fost înlocuită cu Cea de-a Treia Republică Franceză. Fosta familie imperială s-a refugiat în Anglia, iar după moartea soţului său în 1873, şi a fiului în 1879, Eugénie s-a retras în zona Hampshire. Starea sa de sănătate s-a deteriorat văzând cu ochii, dar ultima împărăteasă a Franţei a trăit suficient de mult încât să vadă cum monarhiile din Europa cad rând pe rând în urma Marelui Război. Ea a murit în 1920, la vârsta de 94 de ani.