Eug├ęnie de Montijo, ultima ├«mp─âr─âteas─â a Fran┼úei jpeg

Eug├ęnie de Montijo, ultima ├«mp─âr─âteas─â a Fran┼úei

­čôü Biografii
Autor: Redac╚Ťia

Respect├ónd tradi┼úia monarhiei franceze, ultima ├«mp─âr─âteas─â ┼či-a impus la r├óndu-i stilul. Eug├ęnie de Montijo, so┼úia lui Napoleon al III-lea, a ├«mbinat la sangre caliente din Spania cu mo┼čtenirea l─âsat─â de predecesoarele sale ┼či a r─âmas ├«n istorie pentru mai mult dec├ót faptul c─â dup─â domnia ei, monarhia s-a ├«ncheiat pe meleagurile franceze.

N─âscut─â pe t─âr├ómurile c─âlduroase ale Granadei, Eug├ęnie de Montijo a fost Contes─â de Teba, ea mo┼čtenind titlul pe linie patern─â. Se spune c─â p─ârin┼úii contesei s-au desp─âr┼úit c├ónd ea era ├«nc─â mic─â, ┼či c─â mama sa a luat-o pe ea ┼či pe sora ei mai mare, Maria Francisca, ┼či au plecat ├«n Fran┼úa. Acolo ele au primit o educa┼úie aleas─â, Eug├ęnie fiind dat─â s─â studieze pentru un an  la ┼čcoala catolic─â Sacr├ę C┼ôur ┼či ├«nc─â un an la o ┼čcoal─â sportiv─â. Un episod mai pu┼úin pl─âcut a fost cel ├«n care, fiind trimis─â la o ┼čcoal─â din Anglia, de l├óng─â Bristol, fata a vrut s─â fug─â ├«n India, deoarece colegii o porecliser─â ÔÇťMorcovea┼ú─âÔÇŁ, datorit─â p─ârului s─âu u┼čor ro┼čcat. Dup─â ce s-a ├«ntors la familia sa, Eug├ęnie l-a ├«nt├ólnit pe marchizul de Alca├▒ices, de care s-a ├«ndr─âgostit nebune┼čte. A fost at├ót de dezam─âgit─â, ├«nc├ót ├«┼či dorea s─â petreac─â restul vie┼úii la o m─ân─âstire.

napoleon 1 jpg jpeg
Nunta dintre Eug├ęnie de Montijo ┼či Napoleon al III-lea

Nunta dintre Eug├ęnie de Montijo ┼či Napoleon al III-lea

Via┼úa sa amoroas─â nu a fost una prea fericit─â. Pe 22 aprilie 1849, la Palatul ├ëlys├ęe, pre┼čedintele pe atunci, Louis Napoleon, organiza un bal. ├Änt├ólnirea dintre cei doi a fost una pl─âcut─â, purt├ónd conversa┼úii de curtoazie. Trei ani mai t├órziu el avea s─â devin─â ├«mp─ârat al Fran┼úei, purt├ónd numele de Napoleon al III-lea. Imediat, ├«n ianuarie 1854, el a anun┼úa┼ú logodna sa cu Eug├ęnie de Montijo, dup─â ce deja fusese refuzat de alte dou─â pretendente. Mariajul dintre cei doi a fost un simplu aranjament. La c├óteva luni de la c─âs─âtorie, ├«mp─âr─âteasa a pierdut o sarcin─â., eveniment care a afectat-o destul de mult. Cu toate acestea, pe 16 martie 1856, ea a n─âscut un b─âiat, de altfel singurul copil al cuplului imperial.

Chiar dac─â mariajul lor nu a fost unul bazat pe dragoste, ├«n via┼úa public─â ea mereu ┼či-a sus┼úinut so┼úul, implic├óndu-se mai ales ├«n probleme sociale. A fost una dintre primele voci care au cerut egalitatea ├«n drepturi, mai ales prin presiunile puse pe ministrul educa┼úiei pentru acordarea primei diplome de bacalaureat unei femei. De asemenea, ea a fost prezent─â ├«n Egipt, la inaugurarea Canalului Suez. Napoleon o consulta adesea ├«n luarea deciziilor, ea ├«nlocuindu-l cu succes de fiecare dat─â c├ónd acesta a fost plecat din Fran┼úa. Implicarea sa ├«n via┼úa politic─â a fost motivul pentru care a fost ├«nvinov─â┼úit─â pentru e┼čecul francez din Mexic.

eguen jpg jpeg

Istoria ne-a ├«nv─â┼úat c─â ├«mp─âr─âtesele franceze ┼či-au pus o amprent─â ├«n stil ┼či mod─â. Nici Eug├ęnie nu s-a l─âsat mai prejos. Cu toate c─â nu a adoptat stilul extravagant al Mariei Antoaneta, luxul a fost cuv├óntul de baz─â la curtea contesei de Teba. Eug├ęnie a avut o frumoas─â colaborare cu celebrul Charles Frederick Worth, care i-a devenit croitor personal. Dup─â ce a dus crinolina la m─âsuri extreme, cei doi au c─âzut de acord c─â era nevoie de o schimbare. A┼ča c─â, acel cadru incomod a┼čezat pe sub fuste a fost scos. Tot ea a introdus ├«n mod─â albastrul imperial. O alt─â colaborare faimoas─â a fost ├«ntre ea ┼či Louis Vuitton, cel care avea grij─â ca ├«ntreaga sa garderob─â s─â ajung─â la destina┼úie intact─â.

1920 jpg jpeg
Eug├ęnie de Montijo, 1920.

Eug├ęnie de Montijo, 1920.

├Än urma r─âzboiului franco-prusac (1870-1871), pierdut de Napoleon al III-lea, monarhia a fost ├«nlocuit─â cu Cea de-a Treia Republic─â Francez─â. Fosta familie imperial─â s-a refugiat ├«n Anglia, iar dup─â moartea so┼úului s─âu ├«n 1873, ┼či a fiului ├«n 1879, Eug├ęnie s-a retras ├«n zona Hampshire. Starea sa de s─ân─âtate s-a deteriorat v─âz├ónd cu ochii, dar ultima ├«mp─âr─âteas─â a Fran┼úei a tr─âit suficient de mult ├«nc├ót s─â vad─â cum monarhiile din Europa cad r├ónd pe r├ónd ├«n urma Marelui R─âzboi. Ea a murit ├«n 1920, la v├órsta de 94 de ani.