Scaun de catapultare SC.HV-0M, din colecția Muzeului Național al Aviației Române din București (© MNIR)

„Mai uite ca moartea”. Expoziție dedicată aniversării a 70 de ani de la prima catapultare a unui pilot militar român

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) în parteneriat cu Muzeul Național al Aviației Române, Editura Aripi Argintii și Asociația AeroHistoria anunță deschiderea expoziției „MAI IUTE CA MOARTEA. 70 de ani de la prima catapultare a unui pilot militar român”.

Expoziția este deschisă la MNIR în perioada 29 mai – 10 august 2025 și va putea fi vizitată, de miercuri până duminică, între orele 10ꓽ00 – 18ꓽ00.

Conform unui comunicat al MNIR, piesa centrală a expoziției, adusă în atenția publicului larg, este scaunul de catapultare, un subsistem vital din compunerea avioanelor militare moderne, proiectat pentru salvarea pilotului în situații de urgență. Astfel, organizarea expoziției dedicate împlinirii a 70 de ani de la prima catapultare a unui pilot român este un eveniment important, atât din punct de vedere istoric, cât și educativ.

Proiectul expozițional prezintă vizitatorilor un moment semnificativ din istoria Aviației Militare Române. În perioada de început a avioanelor moderne, de mare viteză, catapultarea unui pilot a reprezentat un progres tehnologic extraordinar, precum și o dovadă a preocupării permanente pentru siguranța piloților militari. De aceea, este important ca publicul tânăr să cunoască și să aprecieze aceste importante momente de curaj, inovație și evoluție tehnologică.

În plus, țara noastră a avut o contribuție definitorie la nașterea și dezvoltarea scaunului de catapultare, atât prin faptul că un român a pus bazele conceptului (Anastase Dragomir, în anii ‘20), cât și prin faptul că România se numără printre cele doar șase țări de pe mapamond care au proiectat și construit un tip de scaun de catapultare. Totodată, expoziția reprezintă un omagiu adus tuturor piloților români care, de-a lungul timpului, și-au riscat viața în misiuni periculoase.

„Mai uite ca moartea”. Expoziție dedicată aniversării a 70 de ani de la prima catapultare a unui pilot militar român

Prin prezentarea scaunelor de catapultare din dotarea Forțelor Aeriene Române, precum și a unor obiecte, documente, fotografii și mărturii din acea perioadă, publicul va avea ocazia să descopere povești impresionante și să înțeleagă mai bine amplele provocări ale profesiei de pilot militar.

Foto sus: Scaun de catapultare SC.HV-0M, din colecția Muzeului Național al Aviației Române din București. A fost folosit în data de 16 iulie 2018, când un aparat IAR 99 Şoim s-a prăbușit în județul Bacău. În urma accidentului, cei doi piloți s-au catapultat (© MNIR)

Mai multe pentru tine...