Interes deosebit pentru expoziţia „Armata romană cuceritoarea Daciei”
Aproximativ 9.000 de persoane au vizitat, în ultima lună, o expoziţie despre dotarea armatei romane şi viaţa cotidiană a soldaţilor din legiuni, cu replici după echipamentele şi armamentul legiunilor romane, găzduită în spaţiile expoziţionale ale Sălii Unirii din Alba Iulia.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, caracterul inedit al expoziţiei este dat şi de interactivitatea ei, publicul putând participa efectiv la unele momente din activităţile cotidiene ale „legionarilor romani".
„Vernisată de o lună de zile, expoziţia 'Armata romană cuceritoarea Daciei. Organizare, echipamente, tehnici de luptă' găzduită în spaţiile expoziţionale ale Sălii Unirii din Alba Iulia, se bucură de succes, aproximativ 9.000 de vizitatori călcându-i pragul în această perioadă. De precizat că expoziţia atrage prin modul în care încearcă să surprindă cât mai multe aspecte legate de armata romană din perioada războaielor daco-romane (101-106 d.Hr.). Astfel, alături de obiecte aflate în patrimoniul muzeului albaiulian, sunt expuse şi multe replici după echipamentele şi armamentul legiunilor romane din acea perioadă. Dintre acestea amintim armamentul greu, precum berbecul roman, turnul de asalt sau cel de apărare, catapulta, scorpionul sau manubalista”, se arată în comunicatul transmis de muzeu.
De asemenea, pentru a înţelege cât mai bine viaţa cotidiană a militarilor din timpul campaniilor, vizitatorii pot descoperi diferite secvenţe din cadrul unui castru roman, precum un interior de contubernium sau chiar o latrină romană.
Expoziţia este completată de un film documentar, având ca temă tocmai organizarea şi echipamentele de luptă ale armatei romane.
„Caracterul inedit al expoziţiei este dat şi de interactivitatea ei, publicul putând participa efectiv la unele momente din activităţile cotidiene ale legionarilor, ca de pildă antrenamentul la stâlpul de instrucţie, intitulat palus. Un alt aspect apreciat de vizitatori este cel legat de prezenţa a trei voluntari din cadrul Gărzii Apulum, care, echipaţi în legionari romani, asigură ghidajul prin expoziţie. Astfel, în caietul de impresii, mare parte din cei care au scris au remarcat prestaţia lor”, se menţionează în comunicat.
Printre exponatele deosebite care pot fi văzute se numără şi o reconstituire a armurii împăratului Marcus Ulpius Traianus, după o statuie a împăratului aflată în colecţia Villa Borghese din Roma, avându-l ca autor pe Paul Cheptea.
Mai multe pentru tine...