150 de ani de la moartea a domnitorului Alexandru Ioan Cuza
Luni, 15 mai, se împlinesc 150 de ani de la moartea a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Primul domnitor al Principatelor Unite și al României a murit la Hotelul Europa din orașul Heidelberg, la vârsta de 53 ani.
Pentru a marca 150 de ani de la moartea a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei prezintă, pe pagina de Facebook, o piesă din Colecția de istorie modernă a instituției, o medalie creată pentru parastasul de un an de la moartea lui A.I. Cuza și emisă în 1874.
Avers: ”ALECSANDRU JON - DOMN ROMANILOR”, cu bustul domnitorului, în costum militar, spre dreapta.
Revers: ”CUSA VODA/SPRE/ POMENIRE/1874”. Inscripția este încadrată de o cunună de lauri.
În urmă cu un secol și jumătate, în data de 3/15 mai 1873, la Heidelberg, în Germania, se stingea din viață, la vârsta de 53 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Numele său este legat indisolubil de Unirea Principatelor Române și de modernizarea României, prin aplicarea consecventă a prevederilor programului Revoluției de la 1848. Într-adevăr, de-a lungul unei domnii de doar șapte ani, (1859-1866), domnitorul a înfăptuit Unirea Principatelor Române și a pus bazele instituționale ale statului modern România. Unirea Principatelor a fost realizată, într-o primă etapă, sub forma unei uniuni personale, în persoana domnitorului (24 ianuarie 1859), și a fost desăvârșită trei ani mai târziu, atunci când s-a înfăptuit deplina unificare politico-administrativă a țării, prin crearea Parlamentului și a guvernului unic (22 ianuarie 1862).
Domnia sa a fost una extraordinar de bogată în realizări și va rămâne înscrisă în conștiința românilor ca fiind o perioadă decisivă a istoriei naționale, care nu trebuie uitată niciodată. În acest sens, la funeraliile lui Alexandru Ioan Cuza de la Ruginoasa (29 mai/10 iunie 1873), Mihail Kogălniceanu, principalul său colaborator, afirma următoarele: “Nu greșelile lui l-au răsturnat, ci faptele cele mari. Veșnica lui amintire nu se va stinge din inimile noastre și ale fiilor noștri și cât va avea țara aceasta o istorie, cea mai frumoasă pagină va fi aceea a lui Alexandru Ioan I”, notează dr. Ovidiu Muntean, pe pagina de Facebook a Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.
Mai multe pentru tine...