Agatha Bârsescu

Agatha Bârsescu, actrița aplaudată de împăratul Franz Josef

Agatha Bârsescu a fost una dintre cele mai mari actriţe române ale secolului trecut, considerată de unii critici drept cea mai mare tragediană din istoria teatrului românesc. Numele său a strălucit pe firmamentele scenelor din Viena, fiind răsplătită cu titlul de Actriţă a Curţii Imperiale.

Agatha Bârsescu, cea mai mare tragediană din istoria teatrului românesc a avut o strălucită carieră internaţională. Drumul ei spre marile scene de teatru ale Europei a plecat din Bucureşti. S-a născut în 1867 într-o familie de militari, tatăl ei fiind şef de garnizoană. În drumul ei spre o carieră de teatru de succes cel mai mult a avut de luptat cu familia. Şi-a petrecut primii ani ai copilăriei la Râmnicu Vâlcea, iar la 8 ani a fost trimisă la studiu la un pension din Sibiu. Aici a învăţat limba germană, limba în care avea să joace pe marile scene ale Europei.

Şi-a continuat studiile la pensionul „Ursulien Kloster” şi a revenit în ţară pentru a se înscrie la Conservatorul de artă dramatică din Bucureşti. Părinţii nu au fost de acord cu decizia tinerei şi şi-au dorit să o îndepărteze de cariera de actriţă la care visa aceasta.

„Părinţii mei făceau parte din înalta societate a Bucureştiului, un unchi al meu era ministru de război şi când am intrat în Conservator toate rudele mi-au considerat gestul, ca cea mai mare ofensă adusă întregii familii. După terminarea Conservatorului la Bucureştii, relevându-mă într'un rol din comedia lui Oldnescu-Ascanio: “Pe malul gârlei", am plecat la Viena pentru completarea studiilor”, povestea Agatha Bârsescu despre începuturile carierei sale, într-un interviu acordat în 1931 revistei „Realitatea ilustrată”.

În ciuda opoziţiei întâmpinate din partea rudelor, Agatha Bârsescu şi-a urmat drumul. În paralel cu studiile la conservator s-a angajat la Teatrul Naţional. În 1881 a fost admisă la Şcoala Dramatică din cadrul Conservatorului de la Viena. Debutul care i-a adus un succes fulminant l-a cunoscut la doar 17 ani.

Agatha Bârsescu

Rolul din „Hero” i-a adus primul mare succes din carieră şi primele laude ale criticilor de specialitate.

„O tânără fată care abia a părăsit şcoala dramatică, a păşit pentru prima dată pe scenă, şi nu pe o scenă din Graz sau Linz, ci pe podeaua fiebinte a Burgtheaterului, şi nu pentru a recita câteva vorbe, ci într’un rol mare, care predomină o piesă întreagă, şi nu într-o limbă maternă pe care a învăţat-o acasă la mama ei ci într-o limbă pe care şi-a însuşit-o încetul cu încetul! (...)Aicea e un talent puternic şi real care trebuie reţinut bine! (...)”, scria o importantă publicaţie din Viena, preluată de revista „Realitatea ilustrată” în 1931.

Aplaudată de împăratul Franz Josef

După succesul de la debut, pentru Agatha Bârsescu a urmat o carieră de 50 de ani. La Viena a devenit preferata Curţii Imperiale şi la majoritatea spectacolelor sale de succes însuşi împăratul Franz Josef venea să o aplaude.

Talentul şi prestaţia de excepţie i-au fost răsplătite cu meritul Actriţă a Curţii Imperiale. În cei şapte ani petrecuţi la Viena, Agatha Bârsescu a făcut o serie de turnee de teatru în cele mai importante capitale ale Europei şi peste tot a cunoscut acelaşi succes.

Agatha Bârsescu

În perioada 1880-1890 a fost invitată de onoare a mai multor teatre din Europa şi America şi numele româncei a ajuns cunoscut în întreaga lume. S-a remarcat în roluri de tragediană despre care se spune că îi veneau ca o mânuşă datorită temperamentului său puternic.

Profesoară la Iaşi

S-a întors în România în 1925 şi s-a stabilit la Iaşi. După ce a cunoscut succesul pe scenele celor mai importante teatre din Europa s-a întors în ţară pentru a fi profesoară.A predat vreme de 15 ani la Conservatorul de Artă Dramatică din Iaşi.

„Mi-e drag rolul de profesoară şi îndrumătoare a viitorilor reprezentanţi ai clasicismului”, spunea Agatha Bârsescu în interviul din „Realitatea ilustrată” (1931). A mai urcat pe scenă sporadic în rolurile de tragediană care o consacraseră în străinătate.

„Glorie a scenei mondiale”

A murit în 1939, la Iaşi. La moartea sa, ziarul „Ziua“ scria:„În teatrul românesc, numele Agathei Bârsescu apare ca un fenomen, urcă, treaptă cu treaptă, toate culmile gloriei, trece peste hotare, în Germania, până dincolo, departe, în Lumea Nouă. Succesele i-au fost mari, atât de mari, încât ea poate fi pe drept cuvânt socotită nu numai o glorie a teatrului românesc, ci şi a scenei mondiale“

Pe placa funerară a marii actriţe a fost scris : „Aici odihneşte geniala tragediană Agata Bârsescu, gloria neamului românesc, care a ilustrat teatrul până la desăvârşire în ţară şi străinătate”.

Sursa: adevarul.ro

Mai multe pentru tine...