Jany Holt

Jany Holt, actrița care a plecat din România pentru a cuceri cinematografia franceză

Jany Holt, pe numele său real Ruxandra Ecaterina Vlădescu Olt, a cucerit cinematografia franceză în perioada interbelică. Românca plecase la Paris să studieze Comerţul, dar a ajuns o celebritate în lumea filmului. În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, românca a făcut parte din Rezistenţa franceză.

Jany Holt, una dintre cele mai apreciate actriţe din Franţa, în secolul trecut, a avut origini româneşti. Pe numele real Ruxandra Ecaterina Vlădescu Olt, cea care a fost cap de afiş în multe filme produse în Franţa, la începutul anilor 30, a plecat din România.

Născută la Bucureşti, în mai 1912, Ecaterina Ruxandra a plecat la Paris, la doar 15 ani, să studieze comeţul, după dorinţa părinţilor săi. Tânăra era atrasă însă de lumea teatrului şi a abandonat cursurile de economie, în favoarea celor de de arte dramatice la şcoala lui Charles Dullin. Şi-a făcut debutul în lumea teatrului cu roluri mici.

Succesul a venit în 1936, când a fost distribuită în: «La créature» de Ferdinand Bruckner. Deşi în acelaşi spectacol apăreau trei nume consacrate de actriţe franceze, românca s-a evidenţiat graţie talentului deosebit şi aspectului fizic aparte.

„Am mai văzut-o odată, şi din clipa aceea n-am mai văzut-o decât pe ea. Era la teatrul „Mathurins”, într-o piesă cumplită şi splendidă a lui Bruckner; când apărea acolo cu acea stranie paloare de copil nenorocit, cu chipul acela tăcut, concentrat, luminat pe dinăuntru de fulgerări de spaimă, de deznădejde şi de iubire”, scria un critic francez despre actriţa cu origini româneşti.

La doar 24 de ani, după apariţia în «La créature» românca a ajuns o celebritate în cinematografia franceză. În următoarele două decenii a jucat în peste 30 de filme, alături de nume mari ale cinematografiei vremii.

Majoritatea regizorilor au distribuit-o în roluri de femei tinere, frumoase şi misterioase, datorită frumuseţii sale aparte şi tulburătoare.

În paralel cu apariţiile în filme, Jany Holt şi-a continuat cariera ca actriţă de teatru şi, mai târziu, a debutat ca productoare de filme de televiziune.

Căsătorită de două ori

Frumoasa actriţă cu origini româneşti a fost căsătorită cu actorul evreu Marcel Dalio. Pentru că Dalio a refuzat să treacă la catolicism, cei doi şi-au unit destinele în 1936 doar în cadrul unei ceremonii civile.

Căsătoria a durat doar trei ani, pentru că Jany s-a îndrăgostit de Jacques Porel, fiul celebrei actriţe Gabrielle Réjane. Actriţa s-a căsătorit pentru a doua oară în 1940 cu Jacques Porel.

Implicată în mişcarea de rezistenţă

În cel de-al doilea război mondial, actriţa s-a implicat în Mişcarea de Rezistenţă. În iunie 1945, pentru meritele sale a fost decorată de generalul de Gaulle cu ordinul Crucea de Război. Actriţa şi-a reluat activitatea după război, continuând să aibă apariţii pe marele ecran.

Spre finalul carierei s-a implicat în activitatea de televiziune, ca producător de emisiuni. Şi-a continuat cariera până la venerabila vârstă de 94 de ani. A murit în Franţa, ţara în care a cunoscut succesul, pe 26 octombrie 2005, la vârsta de 96 de ani.

Foto sus: Jany Holt, în filmul „L' alibi” (1937)

Sursa: adevarul.ro

Mai multe pentru tine...