Destinul tragic al actri╚Ťei Stela Furcovici, vedeta filmului Ecaterina Teodoroiu jpeg

Destinul tragic al actri╚Ťei Stela Furcovici, vedeta filmului Ecaterina Teodoroiu

Actri╚Ťa Stela Furcovici a r─âmas ├«n amintirea publicului cinefil din Rom├ónia datorit─â rolului principal interpretat ├«n filmul ÔÇŁEcaterina TeodoroiuÔÇŁ (1978), regizat de Dinu Cocea. Destinul s─âu a fost ├«ntrerupt brutal de un accident stupid de circula╚Ťie. A murit la 46 de ani. 

Pentru rolul Ecaterinei Teodoroiu au concurat 30-40 de actri╚Ťe tinere printre care Aim├ęe Iacobescu, Irina Petrescu ╚Öi Violeta Andrei. Regizorul Dinu Cocea, care o remarcase ├«ntr-o fotografie pe Stela Furcovici, pe atunci figurant─â la Teatrul Municipal din Turda, a chemat-o la prob─â, aleg├ónd-o pentru rolul Ecaterinei Teodoroiu pentru c─â avea un ÔÇŁtemperament zurliuÔÇŁ, asem─ân─âtor cu cel al eroinei.

ÔÇŁM-am dus la Ministerul Culturii s─â vorbesc cu directorul responsabil cu teatrele. I-am zis: ┬źUite-o, domne, pe Ecaterina Teodoroiu, premiul ├«nt├ói pe ╚Ťar─â a Uniunii Cinea╚Ötilor pentru interpretare. Premiu pentru cea mai bun─â actri╚Ť─â ╚ÖiÔÇŽ nu e actri╚Ť─â. S-au dat c├óteva telefoane, s-au luat ni╚Öte m─âsuri ╚ÖiÔÇŽ a╚Öa a primit Stela Furcovici statutul de actri╚Ť─â, care fusese p├ón─â atunci doar o figurant─âÔÇŁ, ├«╚Öi amintea regizorul Dinu Cocea, ├«n urm─â cu aproape un deceniu, pentru Jurnalul Na╚Ťional.

Filmările au început la 28 februarie 1978 și s-au desfășurat la Târgu Jiu, Pucioasa, Padina, Târgoviște și București, fiind finalizate în iunie același an.

ÔÇŁTemperament zurliuÔÇŁ al actri╚Ťei s-a manifestat ╚Öi ├«n timpul film─ârilor pentru pelicula ÔÇŁEcaterina TeodoroiuÔÇŁ.

ÔÇťEram la Sibiu, filmam pentru ┬źEcaterina Teodoroiu┬╗, dar Stela se plictisise deja. ┬źDomnul Dinu┬╗, ├«mi zice, ┬źam r├óie┬╗. Stop toat─â filmarea, o mie de costume b─âgate la etuv─â, am trimis probe pentru laborator. Dup─â dou─â s─âpt─âm├óni, r─âspunsul de la laborator: ┬źNu e nici o r├óie┬╗. N-a mai avut ea chef s─â filmeze...ÔÇŁ, a povestit Dinu Cocea.

Filmul ÔÇŁEcaterina TeodoroiuÔÇŁ a fost regizat de Dinu Cocea, dup─â un scenariu de Mihai Opri╚Ö ╚Öi Vasile Chiri╚Ť─â, cu Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereu╚Ť─â, Ion Caramitru, Amza Pellea ╚Öi Ilarion Ciobanu ├«n rolurile principale. ├Än septembrie 1978, revista ÔÇ×CinemaÔÇŁ anun╚Ťa c─â s-a terminat finisajul, urm├ónd s─â se predea copia standard. Cheltuielile de produc╚Ťie s-au ridicat la 5.986.000 lei. Premiera filmului a avut loc pe 4 decembrie 1978, la Cinematograful ÔÇ×PatriaÔÇŁ.

├Än Dic╚Ťionar de filme rom├óne╚Öti, criticul Tudor Caranfil d─â filmului doar o stea din cinci, constat├ónd: ÔÇ×├Än toamna lui 1916, o brav─â ├«nv─â╚Ť─âtoare se ├«nroleaz─â, ├«nt├ói ca infirmier─â de campanie, apoi ├«n calitate de comandant de pluton. Filmul, care nu se sustrage emfazei genului, caracteristic─â cinematografiei noastre, e cu fantezie ilustrat sonor de ing. Dan IonescuÔÇŁ. De altfel, Asocia╚Ťia Cinea╚Ötilor din Rom├ónia i-a acordat inginerului Dan Ionescu, ├«n anul 1978, Premiul pentru coloana sonor─â pentru activitatea sa la acest film, dar ╚Öi o Diplom─â de onoare pentru debut actri╚Ťei Stela Furcovici.

Film Ecaterina Teodoroiu jpg jpeg

Actri╚Ťa Stela Furcovici s-a mai remarcat ├«n alte dou─â filme regizate de Dinu Cocea, ÔÇŁIancu Jianul ZapciulÔÇŁ (1981) ╚Öi ÔÇŁIancu Jianul HaiduculÔÇŁ (1980), unde a jucat al─âturi de Adrian Pintea. ├Än film, personajele lor se iubeau nebune╚Öte, ├«n realitate cei doi actori ÔÇŁnu se suportauÔÇŁ.

ÔÇť├Äntre ea ╚Öi Pintea am g─âsit o coresponden╚Ť─â psihologic─â. Era spiritul de revolt─â ├«mpotriva existen╚Ťialismului, a ceea ce tr─âiam ├«n acea cumplit─â epoc─â a anilor ÔÇÖ80. Am├óndoi ├«╚Öi manifestau dezacordul fa╚Ť─â de regim, ├«n vreme ce majoritatea era obedient─â ╚Öi se adapta. Ei erau inadaptabili. Dar, ├«n realitate, nu s-au pl─âcut. De╚Öi se asem─ânau psihologic. Nici ea nu-l ├«nghi╚Ťea pe Pintea, nici Pintea pe ea, cu toate c─â ├«n film erau iubi╚ŤiÔÇŁ, mai povestea Dinu Cocea.

Regizorul ├«╚Öi amintea c─â Stela a fost dat─â afar─â de la Universitatea Na╚Ťional─â de Art─â Teatral─â ╚Öi Cinematografic─â (UNATC) din Bucure╚Öti, unde era student─â la clasa lui Dem R─âdulescu, pentru c─â a refuzat s─â se prezinte la orele de armat─â.

ÔÇŁA fost ca un argint viu. Nestatornic─â. Tonic─â. Exploziv─â. Un spirit de revolt─â o fr─âm├ónta mereu. De-asta a ╚Öi fost dat─â afar─â de la UNATC... S-a dus la Cluj, s-a c─âs─âtorit, am auzit c-ar fi divor╚Ťat, s-a rec─âs─âtorit, a continuat ├«ns─â stilul ei n─âr─âva╚Ö de a fi, ambian╚Ťa asta cu lumea mai mult sau mai pu╚Ťin interlop─â ÔÇô nu ╚Ötiu, n-am tr─âit acolo ÔÇô a luat-o r─âu cu b─âutura, a lipsit ╚Öi de la teatru... La 40 ╚Öi ceva de ani s-a pr─âp─âditÔÇŁ, spunea Cocea.

Un accident stupid

La 30 noiembrie 2000, cu aproape o lun─â ├«nainte s─â ├«mplineasc─â 47 de ani, Stela a fost implicat─â ├«ntr-un accident de circula╚Ťie pe o strad─â din Turda. A ├«ncercat s─â traverseze neregulamentar, se pare c─â e╚Öarfa de la g├ótul ei a fost prins─â de oglinda retrovizoare a unui autoturism. Stela Furcovici a fost tr├óntit─â la p─âm├ónt. Impactul a fost dur, actri╚Ťa a suferit o fractur─â cranian─â ╚Öi a murit ├«n ambulan╚Ť─â, ├«n drum spre spital.