zoia ceausescu jpeg

Via╚Ťa tumultuoas─â a Zoiei, singura fiic─â a familiei Ceau╚Öescu

Zoia, singura fiic─â a cuplului Nicolae ╚Öi Elena Ceau╚Öescu, s-a n─âscut la 1 martie 1949 ╚Öi a ├«ncetat din via╚Ť─â la 20 noiembrie 2006, ├«n urma unui cancer pulmonar. 

├Än cartea ÔÇŁCeau╚Öismul. Rom├ónia ├«ntre anii 1965 ╚Öi 1989ÔÇť, jurnalistul ┼×erban Orescu sus╚Ťine c─â numele s─âu face trimitere la eroina Zoia Kosmodemianskaia, ├«ns─â numele ei a fost schimbat ├«n ÔÇŁZoeÔÇŁ: ÔÇŁProcesul derusific─ârii a fost ilustrat chiar ├«n familia lui Nicolae Ceau╚Öescu; numele rusesc Zoia a fost modificat ÔÇô f─âr─â interven╚Ťia st─ârii civile ÔÇô ├«n rom├ónescul ZoeÔÇť.

Zoia f─âcut Liceul nr. 24, actualul Jean Monnet, ╚Öi Facultatea de Matematic─â, pe care a absolvit-o ├«n 1971. Intrase f─âr─â examen, pentru c─â avea medie mare ├«n liceu. Se pare c─â ar fi vrut s─â studieze regie de teatru sau film, dar Elena Ceau╚Öescu s-a ├«mpotrivit f─âr─â drept de apel: ÔÇŁA fost de-ajuns o Lica Gheorghiu ├«n ╚Ťara astaÔÇŁ, ar fi Elena, f─âc├ónd trimitere la lipsa de talent a fiicei lui Gheorghiu-Dej.

ÔÇŁ├Än Universitate, Zoe legase prietenii deosebite, atr─âg├ónd un cerc de tineri inteligen╚Ťi, cultiva╚Ťi ╚Öi nonconformi╚Öti. Printre ei, fata lui Ceau╚Öescu voia s─â se piard─â ╚Öi totodat─â s─â se reg─âseasc─â pe sineÔÇť, arat─â Lavinia Betea ├«n cartea ÔÇŁVia╚Ťa lui Ceau╚Öescu. TiranulÔÇť.

Zoia a absolvit cu media 9,75 ╚Öi a promovat examenul de diplom─â cu 10. A ob╚Ťinut titlul de doctor ├«n matematic─â la Universitatea din Bucure╚Öti cu teza ÔÇŁOn Intertwining DilationsÔÇť, a publicat mai multe lucr─âri, dintre care 22 sunt ├«nregistrate ├«n baza de date a American Mathematical Society. A fost asistent universitar la Facultatea de Matematic─â ╚Öi apoi cercet─âtor la Institutul de Matematic─â. Din ÔÇÖ75, dup─â ce institutul a fost desfiin╚Ťat, a ajuns director la Institutul pentru Crea╚Ťie ┼×tiin╚Ťific─â ╚Öi Tehnic─â (INCREST), unde a r─âmas p├ón─â ├«n 1989. Zoia n-a avut func╚Ťii politice ├«n timpul regimului comunist.

Iubirile Zoiei Ceaușescu

Cea mai celebr─â aventur─â a Zoiei Ceau╚Öescu a fost cea cu Petre Roman, viitorul premier al Rom├óniei. Aceast─â rela╚Ťie a fost relatat─â de Ion Mihai Pacepa ╚Öi de Nicolae Ple╚Öit─â, fiind confirmat─â apoi de alte persoane, ├«ntre care ╚Öi de ╚Öeful pazei sale, colonelul de Securitate Dumitru Burlan. Petre Roman a negat ├«ns─â categoric aceast─â rela╚Ťie, preciz├ónd c─â ar fi cunoscut-o ├«n iulie 1971 la c├óteva luni dup─â ce a ob╚Ťinut o burs─â ├«n Fran╚Ťa.

Colonelul de Securitate Dumitru Burlan, cel care a publicat ├«n 2003 o carte intitulat─â ÔÇŁDup─â 14 ani - Sosia lui Ceau╚Öescu se dest─âinuieÔÇŁ, ╚Öi-a reamintit ├«n urm─â cu c├ó╚Ťiva ani, pentru ziarul Adev─ârul, cum Zoia Ceau╚Öescu se plimba de m├ón─â prin parcul Her─âstr─âu - o plimbare romantic─â, nevinovat─â - cu Petre Roman. Elena Ceau╚Öescu i-a cerut lui Burlan s─â o duc─â ├«n parc pentru a se convinge ╚Öi ea de acea rela╚Ťie, spion├óndu-╚Öi practic fiica ╚Öi pe viitorul demnitar post-decembrist.

Petre era fiul lui directorului Editurii Politice, Valter Roman. Acesta din urm─â a fost convocat la discu╚Ťii de Elena Ceau╚Öescu. Rela╚Ťia dintre cei doi tineri a fost curmat─â de p─ârin╚Ťi, iar lui Petre Roman i s-a aprobat plecarea la studii ├«n Fran╚Ťa.

De asemenea, Dumitru Burlan a rememorat pentru Adev─ârul scena celebr─â ├«n care Zoia a disp─ârut, pur ╚Öi simplu, de acas─â pentru c─â se certase cu mama ei, care se ├«mpotrivea rela╚Ťiei cu doctorul Dan Vincze, medic ginecolog din Cluj, de care se ├«ndr─âgostise ├«n 1972. Elena Ceu╚Öescu nu era de acord cu aceast─â rela╚Ťie, pe motiv c─â ar mai fi existat cineva de na╚Ťionalitate maghiar─â ├«n familie.

ÔÇŁZoe ├«╚Öi abandonase ma╚Öina la Gara de Nord ╚Öi, pur ╚Öi simplu, disp─âruse. Era Mercedesul alb pe care i-l f─âcuse cadou ╚Öahul Iranului, care era foarte bun prieten cu tat─âl ei, cu Nicolae Ceau╚Öescu, cu care se vizita ╚Öi de dou─â ori pe an. Am avut ordin s─â o c─âut─âm peste tot pe domni╚Öoara Zoe. Am g─âsit-o la Sighetu Marma╚Ťiei, la o familie de prieteni. S-a dus s─â se pl├óng─â la acei prieteni c─â p─ârin╚Ťii s─âi nu erau de acord cu prietenia cu doctorul Vincze. Au venit acolo ╚Öi Bobu, ╚Öi Nicu╚Öor. Eu i-am zis lui Nicu╚Öor s─â-i spun─â c─â este acolo ╚Öi tovar─â╚Öul Mitic─â. A╚Öa ├«mi ziceau mie. ╚śi domni╚Öoara Zoe le-a zis c─â s─â plece to╚Ťi ╚Öi s─â r─âm├ón─â doar tovar─â╚Öul Mitic─â cu ma╚Öina. Era prin martie ╚Öi urma s─â fie ziua dumneaei de na╚Ötere. Am stat la Casa de oaspe╚Ťi ╚Öi pe urm─â am venit cu dumneaei cu avionul ╚Öi ne-a a╚Öteptat la aeroport generalul Ple╚Öi╚Ť─â, care atunci era adjunctul ministruluiÔÇŁ, a povestit Dumitru Burlan.

Zoia și Mircea Oprean, idila de la malul mării

Dup─â acest episod, au urmat mai multe rela╚Ťii pasagere, cu ziaristul Mihai Matei, cu scriitorul Petru Popescu, ├«ns─â nici ace╚Öti b─ârba╚Ťi nu au fost agrea╚Ťi de familia Ceau╚Öescu. ├Än 1980, Zoia l-a cunoscut pe Mircea Oprean, inginer din Sibiu ╚Öi cadru universitar la Politehnic─â. B─ârbatul avea dosar bun. ÔÇŁSe poart─â frumos ╚Öi nu se atinge de b─âutur─âÔÇť, l-a l─âudat Elena traduc─âtoarei sale de englez─â.

Re╚Ťinut dup─â Revolu╚Ťie, Mircea Oprean a povestit anchetatorilor, la 16 ianuarie 1990, cum s-a cunoscut cu fiica Elenei ╚Öi a lui Nicolae Ceau╚Öescu, ├«n vara anului 1980.

ÔÇŁLa sf├ór╚Öitul lunii august ╚Öi ├«nceputul lunii septembrie, c├ónd m─â aflam ├«n vacan╚Ť─â pe litoral, la Eforie Nord, Zoia era la Neptun cu ocazia unei conferin╚Ťe interna╚Ťionale de matematic─â. A mers la Neptun cu un prieten, Dodu Petrescu, v─âr cu Zoia. Dodu a sunat-o pe Zoia ╚Öi a spus c─â se afl─â la Neptun ╚Öi a invitat-o la o cafea. Ne-am ├«nt├ólnit pe terasa restaurantului Interna╚Ťional ├«n cursul dup─â-amiezii. Din prezentarea f─âcut─â nu am aflat ╚Öi nu ╚Ötiam despre Zoia dec├ót c─â este veri╚Öoara lui Dodu. Abia spre sf├ór╚Öitul ├«nt├ólnirii, ├«n cursul serii, mi-am dat seama c─â este Zoia Ceau╚ÖescuÔÇŁ, a rememorat cel care avea s─â devin─â ginerele cuplului dictatorial trei ani mai t├órziu, ├«n aprilie 1983.

ÔÇŁNe-am mai ├«nt├ólnit tot la Neptun, de circa dou─â sau trei ori. La aproape o lun─â dup─â ce ne-am ├«ntors ├«n Bucure╚Öti, am primit un telefon de la Zoia, dup─â care am f─âcut o plimbare ├«mpreun─â cu Dodu, la SnagovÔÇŁ, ╚Öi-a amintit Mircea Oprean despre primele momente ale rela╚Ťiei sale cu Zoia.

Ulterior, lucrurile s-au complicat, dar, ca în orice poveste de dragoste cu happy-end, a urmat o nuntă ca-n povești.

ÔÇŁNe-am mai v─âzut de c├óteva ori ├«n acel an ╚Öi am mai vorbit la telefon, dup─â circa cinci-╚Öase luni n-am vorbit ╚Öi nici nu ne-am v─âzut. Am reluat apoi convorbirile telefonice ╚Öi ├«nt├ólnirile la ini╚Ťiativa Zoiei. Ne-am cunoscut din ce ├«n ce mai bine, ├«ndr─âgostindu-ne unul de cel─âlalt ╚Öi ├«n final ne-am c─âs─âtoritÔÇŁ, a mai spus Oprean.

Anchetat─â pentru subminarea economiei na╚Ťionale

├Än timpul Revolu╚Ťiei din 1989, Zoia a fost re╚Ťinut─â ├«mpreun─â cu fra╚Ťii s─âi, Nicu ╚Öi Valentin Ceau╚Öescu, ╚Öi anchetat─â pentru subminarea economiei na╚Ťionale, ulterior ei fiind cerceta╚Ťi ├«n stare de libertate. Zoia a fost re╚Ťinut─â ini╚Ťial pe 24 decembrie 1989, ├«n complexul Prim─âverii, ├«n casa bunicii din partea mamei, Alexandrina Petrescu. A fost trimis─â la o unitate militar─â din Bucure╚Öti, la Antiaerian─â. Acolo era pe 25 decembrie, c├ónd a auzit c─â p─ârin╚Ťii ei au fost executa╚Ťi. A r─âmas ├«n ├«nchisoare p├ón─â la 18 august 1990. La ├«nceputul lunii ianuarie 1990 a fost re╚Ťinut ╚Öi so╚Ťul ei, Mircea Opran, profesor universitar la Universitatea Politehnic─â, care a fost ╚Ťinut ├«n ├«nchisoare p├ón─â pe data de 8 august 1990. Zoia a fost scoas─â de sub acuzare ├«n 1996.

Dup─â Revolu╚Ťie, Zoia ╚Öi Mircea Opran au fost apoi evacua╚Ťi din vila ├«n care locuiau. A urmat o perioad─â ├«n care cei doi au fost nevoi╚Ťi s─â stea la prieteni sau pe la rude. Fiica so╚Ťilor Ceau╚Öescu a f─âcut demersuri pentru a se re├«ntoarce la INCREST, ├«ns─â a fost refuzat─â de conducerea de atunci a institutului. Zoia a dat ├«n judecat─â institu╚Ťia, dar procesul nu a fost ├«ncheiat. ├Äntr-un final, a decis s─â ├«nceteze lupta ╚Öi s─â se pensioneze.

Zoia și Valentin Ceaușescu la înmormântarea fratelui lor mai mic, Nicu, din 29 septembrie 1996, în cimitirul Ghencea Civil jpeg

Zoia ╚Öi Valentin Ceau╚Öescu, la ├«nmorm├óntarea fratelui lor, Nicu ÔÇô Cimitirul Ghencea, 29 septembrie 1996 (Foto: Arhiva Adev─ârul)

Dup─â eliberare, Zoia Ceau╚Öescu a dus o existen╚Ť─â retras─â, ferindu-se aproape complet de pres─â. Mai mult s-a auzit despre ea ├«n ultimii trei ani de via╚Ť─â, c├ónd a ac╚Ťionat ├«n justi╚Ťie statul rom├ón pentru recuperarea unor c─âr╚Ťi, tablouri ╚Öi bijuterii confiscate ├«n 1989, respectiv pentru deshumarea p─ârin╚Ťilor. A reu╚Öit s─â recupereze patru bijuterii de aur, tablouri ajunse la Muzeul Na╚Ťional de Art─â sau c─âr╚Ťi rare intrate ├«n patrimoniul Bibliotecii Na╚Ťionale. A murit pe 20 noiembrie 2006, ├«n jurul orei 4.00. Un cancer la pl─âm├óni, care nu se mai putea opera. Avea 57 de ani ╚Öi era fum─âtoare ├«nr─âit─â. Ceremonia funerar─â a fost modest─â. Zoia Ceau╚Öescu a fost incinerat─â la Crematoriul ÔÇŁCenu╚ÖaÔÇť.

Sursa: adevarul.ro