Contesa Elvira Popescu, cea mai faimoasă actriţă româncă din perioada interbelică | VIDEO jpeg

Contesa Elvira Popescu, cea mai faimoasă actriţă româncă din perioada interbelică | VIDEO

Elvira Popescu a fost una dintre cele mai frumoase femei rom├ónce din perioada interbelic─â. A urcat pe scen─â pentru prima dat─â ├«ntr-un teatru din Bucure┼čti ┼či a ajuns s─â str─âluceasc─â ├«n luminile reflectoarelor pariziene. Francezii au numit-o Elvire Popesco ┼či au supranumit-o ÔÇ×Notre Dame de Th├ę├ótreÔÇť. Rom├ónca a fost mai popular─â ├«n Fran┼úa dec├ót Greta Garbo, iar un scenarist francez ┼či-a dat via┼úa pentru iubirea ei.

O sal─â a teatrului parizian Marigny ┼či cinematograful Institutului Francez din Bucuresti poart─â numele celei care a fost o celebritate a teatrului, at├ót ├«n Rom├ónia, c├ót ┼či ├«n Fran┼úa, ├«n perioada interbelic─â. ÔÇ×Salle PopescoÔÇŁ de la Th├ę├ótre Marigny ┼či Cinematograful ÔÇ×Elvira PopescuÔÇŁ de pe bulevardul Dacia din Bucure┼čti ┼či-au c─âp─âtat numele ├«n memoria celebrei artiste rom├ónce pe care francezii au numit-o ÔÇ×Notre Dame de Th├ę├ótreÔÇŁ.   

Rom├ónca Elvira Popescu a fost, ├«n anii 30, o actri┼ú─â mai popular─â ├«n Fran┼úa dec├ót celebra Greta Garbo. 

ÔÇ×C├ónd ap─ârea Elvira Popescu pe scen─â, un fluid magnetic str─âb─âtea sala. Orice pies─â, oric├ót de slab─â, c─âp─âta via┼ú─â ┼či orice spectacol ├«ncepea s─â str─âluceasc─â. Spectatorii nu o l─âsau s─â plece de pe scen─â, iar aplauzele ┼či bisurile nu mai conteneauÔÇŁ, scria despre rom├ónc─â, criticul de film Jerzy Toeplitz.

Eleva lui Nottara  

S-a n─âscut la Bucure┼čti, pe 10 mai 1894. ├Än jurul v├órstei de 11 ani, p─ârintii i-au descoperit talentul actoricesc c├ónd ┼či-au dat seama c─â feti┼úa putea imita pe oricine cu succes. Drumul c─âtre teatru i-a fost deschis de unchiul s─âu, actorul Ion Nicolescu. El a fost cel care a ini┼úiat copilul ├«n tainele actorice┼čti ┼či a ├«ndrumat-o s─â fac─â studii ├«n acest domeniu. Elvira Popescu a urmat cursurile scolii dramatice. A fost eleva lui C.I. Nottara ┼či a Aristizzei Romanescu ┼×i-a f─âcut debutul la doar 16 ani, dintr-o ├«nt├ómplare. Actri┼úa care urma s─â joace ├«n piesa de pe scena Teatrului Na┼úional din Bucure┼čti s-a ├«mboln─âvit ┼či Elvira a fost cea desemnat─â s─â o ├«nlocuiasc─â.  

Interpretarea a fost un succes ┼či rolurile au ├«nceput s─â curg─â. ├Än 1912 a fost solicitat─â s─â joace rolul Ilenei ├«n ÔÇ×├Än┼čir-te m─ârg─âriteÔÇŁ de Victor Eftimiu. Au urmat alte roluri care i-au confirmat talentul ├«n─âscut. Elvira Popescu nu s-a dovedit a fi doar o bun─â actri┼ú─â, ci ┼či un bun manager. A┼ča se face c─â, la doar 25 de ani, ├«n 1919, a fost numit─â directoare artistic─â a Teatrului Excelsior. Doi ani mai t├órziu, pune bazele Teatrului Mic, pe care l-a condus ca director ├«n urm─âtorii ani. ├Än tot acest timp, joac─â zeci de roluri cu care se face cunoscut─â.  

Via┼ú─â amoroas─â tumultoas─â  

├Än Bucure┼čtiul interbelic, frumoasa Elvira Popescu ┼či via┼úa ei sentimental─â agitat─â au fost ani buni subiectele principale al b├órfelor mondene. Dup─â ce a ajuns la Teatrul National, s-a m─âritat cu comediantul Aurel Athanasescu. Cu el a avut o feti┼ú─â, Tatiana, care a r─âmas unicul ei copil, de┼či ┼čirul c─âs─âtoriilor a continuat. Dup─â divor┼úul de comediant, Elvira Popescu l-a luat de so┼ú pe Manolescu Strunga, ministrul Finan┼úelor ┼či Agriculturii la vremea respectiv─â. A divor┼úat de ministru c├ónd s-a decis s─â plece ├«n Fran┼úa ┼či, se spune, legase deja o rela┼úie amoroas─â cu un cunoscut scriitor francez.  

ÔÇ×Veri┼čoara din Var┼čoviaÔÇŁ  

Scriitorul francez Louis Verneuil a fost cel care a convins-o s─â plece la Paris. A scris special pentru ea comedia ÔÇ×Veri┼čoara din Var┼čoviaÔÇŁ, pe care Elvira a acceptat s─â o pun─â ├«n scen─â ├«n Fran┼úa. ├Än interpretarea Elvirei, comedia ÔÇ×Veri┼čoara din Var┼čoviaÔÇŁ a avut peste 1.000 de reprezenta┼úii. Francezii au fost fascina┼úi de frumuse┼úea actri┼úei rom├ónce ┼či mai ales de accentul str─âin pe care Elvira nu se ferea s─â ├«l ascund─â.  

Dup─â comedia ÔÇ×Veri┼čoara din Var┼čoviaÔÇŁ, scriitorul Louis Verneuil, ├«ndr─âgosit nebune┼čte de rom├ónc─â, a continuat s─â scrie special pentru ea mai multe piese de succes. I-a cucerit pe francezi de la prima urcare pe scen─â. Dup─â zece ani la Paris ┼či sute de interpret─âri de succes, Elvire Popescu ajunsese ├«n Fran┼úa un nume mai popular dec├ót Greta Garbo.


Elvira Popescu jpg jpeg

Francezii i-au spus ÔÇ×Notre-Dame du TheatreÔÇŁ ┼či au catalogat-o drept regina pieselor bulevardiere. Elvira a cochetat ┼či cu cinematografia ┼či a jucat al─âturi de Alain Delon ┼či Claudia Cardinale. A ajuns director la Th├ę├ótre de Paris ┼či la Theatre de Marigny. Se spune c─â Elvira ar fi fost una dintre sursele de inspira┼úie ale lui Henri Matisse pentru celebrul tablou ÔÇ×La Blouse RoumaineÔÇť, pictat ├«n 1940.

Pe celebra actriţă, scriitorul Tristan Bernard o descria astfel:

ÔÇ×Elvire Popesco este un pahar de ┼čampanie cu lacrimi ├«n partea de josÔÇŁ.  

Actri┼úa contes─â   

Dup─â rela┼úia cu scriitorul francez Louis Verneuil, Elvira s-a c─âs─âtorit cu baronul Maximilien S├ębastien Foy, care a devenit ulterior conte. A┼ča a ajuns actri┼úa Elvire Popescu, din Bucure┼čti, contes─â de Foy ├«n Fran┼úa. Verneuil, cel care o propulsase pe scenele pariziene, a suferit at├ót de tare dup─â desp─âr┼úirea de actri┼úa rom├ónc─â ├«nc├ót a suferit o depresie. A plecat ├«n America ┼či a revenit la Paris dup─â ├«ncheierea r─âzboiului.

S-a sinucis ├«n 1952, ├«ntr-o camer─â de hotel din Fran┼úa, l─âs├ónd ├«n urm─â trei testamente, toate valabile, dintre care dou─â o numea mo┼čtenitoare pe Elvira Popescu. A urmat un proces ├«n urma c─âruia actri┼úa rom├ónc─â a fost declarat─â unica mo┼čtenitoare a celui care o adusese ├«n Fran┼úa. Aceasta n-a fost singura mo┼čtenire de care a avut parte Elvira. Dup─â moartea lui, ┼či contele i-a l─âsat o avere impresionant─â ┼či o proprietate la Mezy.   

A murit la 99 de ani   

Dup─â ce ie┼čit din lumina reflectoarelor, Elvira Popescu s-a retras la vila din Mezy, locul devenind unul de pelerinaj pentru scriitori actori, scenografi cunoscu┼úi. La 80 de ani, la Mezy, Elvira Popescu era ├«nc─â o gazd─â elegant─â pentru cele mai mari personalit─â┼úi ale lumii pariziene. ├Än 1970, actri┼úa a primit insigna de ofiter al Legiunii de Onoare Franceze.


├Än 1987, Elvire Popesco a primit premiul Moli├Ęre pentru ├«ntreaga sa carier─â. S-a stins din viata pe 12 decembrie 1993, la 99 de ani, cu doar cinci luni ├«nainte s─â ├«mplineasc─â un secol de via┼ú─â. A fost ├«nmorm├óntat─â ├«n cimitirul parizian Pere-Lachaise.