
Un fragment de mandibulă confirmă răspândirea în Asia a unui „văr” misterios al omului modern
Un fragment misterios de mandibulă, descoperit în largul coastelor Taiwanului, aparține unei specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova, confirmând răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei.
Într-un studiu recent, cercetătorii au folosit o tehnologie de ultimă generație pentru a analiza proteinele și a determina cărei specii îi aparține un fragment de mandibulă de hominid, descoperit la începutul anilor 2000 în zona coastei de vest a Taiwanului. Analiza lor a determinat că fragmentul aparține omului de Denisova, „un văr” al neanderthalienilor și al lui omului modern (Homo sapiens), care trăia în regiuni din Asia în Pleistocen, informează Live Science.
„Aceași tehnică poate fi folosită pentru a studia și alte fosile umane pentru a determina dacă aparțin omului de Denisova, omului de Neanderthal sau altei populații de hominizi”, a declarat pentru Live Science co-autorul studiului, Frido Welker, antropolog la Universitatea din Copenhaga.
Welker și echipa sa internațională de experți au dorit să identifice mandibula denumită Penghu 1, un specimen găsit întâmplător de un pescar pe fundul Canalului Penghu, la aproximativ 25 de kilometri în largul coastelor Taiwanului.
În primul deceniu după descoperirea acestei fosile, paleontologii nu au reușit să se pună de acord dacă mandibula robustă, dotată cu dinți mari, provine de la un exemplar de Homo erectus, de la un exemplar arhaic de Homo sapiens sau de la Homo denisovensis.
Omul de Denisova este o specie dispărută de hominizi care a fost contemporană cu neanderthalienii și Homo sapiens. Însă, spre deosebire de neaderthalieni, ale căror fosile au fost găsite în numeroase situri din Europa și Asia în ultimul secol, această specie este cunoscută mai mult după ADN pentru că au fost găsite foarte puține fosile ale acestei specii - majoritatea lor provenind din peștera Denisova din Siberia.
Fără a dispune de o colecție largă de fosile, este greu pentru experți să identifice noi rămășițe și să înțeleagă unde au trăit acești oameni și cât de aproape înrudiți erau cu oamenii moderni.
Folosind tehnica relativ nouă de analiză a proteinelor străvechi, echipa de cercetători a demonstrat că fosila Penghu 1 aparține unui mascul iar o combinație de aminoacizi și proteine a arătat că acest era un om de Denisova.
O limitare a noului studiu este că fragmentul de mandibulă nu a putut fi datat cu precizie folosind metodele tradiționale, așa cum este cea cu uraniu sau carbon-14 pentru că a stat sub apă prea mult timp. De asemenea, încercările de a extrage ADN din fosilă au eșuat.
Chiar și cu incertitudinile legate de datare, identificarea fosilei arată că oamenii de de Denisova erau larg răspândiți în Asia, de la regiunile înghețate ale Siberiei și până în zonele calde și umede ale Asiei de sud-est.
Foto sus: Penghu 1 - un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului (© TaichungJohnny / Wikimedia Commons)
Mai multe pentru tine...