Un schelet de 7000 de ani dezv─âluie povestea unui grup de oameni necunoscut anterior jpeg

Un schelet de 7000 de ani dezv─âluie povestea unui grup de oameni necunoscut anterior

­čôü Preistorie
Autor: Redac╚Ťia

Descoperirea unor r─âm─â╚Öi╚Ťe osoase feminine care apar╚Ťin unui v├ón─âtor-culeg─âtor de v├órst─â t├ón─âr─â, mort acum mai bine de 7.000 de ani pe insula indonezian─â Sulawesi, dezv─âluie povestea unui grup de oameni necunoscut anterior. Descenden╚Ť─â uman─â distinct─â care a fost descoperit─â nu a mai fost g─âsit─â niciodat─â ├«n alt─â parte a lumii, conform CNN, care citeaz─â un studiu publicat s─âpt─âm├óna aceasta ├«n revista ╚Ötiin╚Ťific─â britanic─â Nature.

ÔÇ×Am descoperit primul ADN uman antic din regiunea insular─â dintre Asia ╚Öi Australia, cunoscut sub numele de ÔÇťWallaceaÔÇŁ, care ne ofer─â o nou─â perspectiv─â asupra diversit─â╚Ťii genetice ╚Öi a istoriei popula╚Ťiei primilor oameni moderni din aceast─â parte pu╚Ťin ├«n╚Ťeleas─â a lumiiÔÇŁ, a declarat Adam Brumm, coautor al studiului ╚Öi profesor de arheologie la Centrul de cercetare australian pentru evolu╚Ťia uman─â din cadrul Universit─â╚Ťii Griffith.

Potrivit cercetătorilor, primii oameni moderni au trecut prin Wallacea, în principal prin insulele indoneziene Sulawesi, Lombok și Flores, în timp ce traversau din Eurasia către continentul australian acum mai bine de 50.000 de ani. Cu toate acestea, ruta exactă sau modul în care au navigat este încă necunoscută.

ÔÇ×Probabil c─â au f─âcut acest lucru folosind un fel de ambarca╚Ťiuni relativ sofisticate, deoarece nu existau poduri terestre ├«ntre insule, nici m─âcar ├«n timpul v├órfurilor glaciare din ultima er─â glaciar─â, c├ónd nivelul global al m─ârii erau cu p├ón─â la 140 de metri mai mic dec├ót este ast─âziÔÇŁ, a punctat Brumm.

În urmă cu aproape 50 de mii de ani

Uneltele ╚Öi picturile descoperite ├«n pe╚Öterile de pe insulele indoneziene au sugerat c─â oamenii tr─âiau pe aceste insule ├«n urm─â cu 47.000 de ani ├«n urm─â. De asemenea, cercet─âtorii consider─â c─â aceast─â descoperire este cu at├ót mai aparte cu c├ót scheletele str─âvechi se degradeaz─â de obicei rapid sub influen┼úa climatului tropical umed. ÔÇ×Se ├«nt├ómpl─â foarte rar s─â fie g─âsite r─âm─â┼či┼úe de ADN uman str─âvechi la tropice, motiv pentru care aceasta este o descoperire deosebit de fericit─âÔÇŁ, a mai spus Adam Brumm.

MWJmYTQ3NTEyMWRkY2Y1MDgzMjc2ZGFjMjA0ODcz thumb jpg jpeg

Cercet─âtorii au descoperit ├«n 2015 scheletul unei femei cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 17 ╚Öi 18 ani, ├«ntr-o pe╚Öter─â de pe insula Sulawesi. R─âm─â╚Öi╚Ťele ei au fost ├«ngropate ├«n pe╚Öter─â acum 7.200 de ani. ├Än urma investiga╚Ťiilor arheologice s-a constatat c─â aceasta f─âcea parte din cultura toalean─â, care putea fi ├«nt├ólnit─â doar ├«n partea sud-vestic─â a ora╚Öului Sulawesi.

Analiza ADN a scheletului a condus la concluzia c─â t├ón─âra f─âcea parte dintr-un grup de popula┼úie asociat aborigenilor australieni ┼či papua┼čilor. ├Äns─â, genomul s─âu este asociat, de asemenea, unei linii de hominizi care nu a fost identificat ├«n alt─â parte a lumii.

ÔÇ×ToaleaniiÔÇŁ este numele pe care arheologii l-au dat unei culturi de v├ón─âtori-culeg─âtori preistorici care au tr─âit ├«n c├ómpiile ├«mp─âdurite ╚Öi mun╚Ťii din regiunea sudic─â a insulei Sulawesi, ├«n urm─â cu aproximativ 8.000 de ani.

Potrivit arheologilor, ace╚Ötia erau specializa╚Ťi ├«n fabricarea uneltelor de piatr─â extrem de distincte, inclusiv v├órfuri de s─âge╚Ťi minuscule, fin lucrate, cunoscute sub numele de ÔÇ×puncte MarosÔÇŁ, care nu se g─âseau nic─âieri altundeva pe insul─â sau ├«n Indonezia.

Autoarea principal─â al studiului, Selina Carlhoff, a reu╚Öit s─â recupereze ADN-ul din osul petros, care se afl─â la baza craniului uman. ÔÇ×A fost o provocare major─â, deoarece r─âm─â╚Öi╚Ťele fuseser─â puternic degradate de climatul tropicalÔÇŁ, a declarat Carlhoff, care mai este ╚Öi doctorand─â la Institutul Max Planck pentru ╚śtiin╚Ťa Istoriei Umane din ora╚Öul german Jena.

Secretele ascunse în ADN

ADN-ul tinerei a arătat că aceasta face parte din primul val de oameni moderni care au intrat în urmă cu aproape 50.000 de ani în grupul de insule indoneziene Wallacea ce cuprinde insulele indoneziene de la est de Borneo până la nordul Noii Guinee.

T├ón─âra a c─ârei r─âm─â╚Öi╚Ťe au fost descoperite ├«mp─ârt─â╚Öe╚Öte, de asemenea, aceea╚Öi gen─â cu un grup separat ╚Öi distinct de popula╚Ťie din Asia, care probabil a sosit ├«n Wallacea dup─â colonizarea Australiei Mari, potrivit lui Brumm.

ÔÇ×Anterior, se credea c─â prima dat─â c├ónd oamenii cu gene asiatice au intrat ├«n Wallacea a fost ├«n urm─â cu aproximativ 3.500 de ani, c├ónd fermierii australieni din neoliticul Taiwan au cobor├ót prin Filipine ╚Öi au ajuns p├ón─â ├«n Indonezia", a mai spus Adam Brumm.

Genomul recoltat din r─âm─â╚Öi╚Ťele tinerei a inclus ╚Öi urma unui grup de oameni cunoscut drept ÔÇ×denisovanii". Denisovanul este o specie de hominid, ale c─ârui vestigii au fost descoperite ├«n pe╚Ötera Denisova din Mun╚Ťii Altai. Acesta este catalogat drept o rud─â apropiat─â a omului de Neandertal ╚Öi a disp─ârut ├«n urm─â cu 30.000 de ani. P├ón─â acum, singurele r─âm─â╚Öi╚Ťe care autentificau existen╚Ťa acestui grup─â de oameni antic proveneau ├«n mare parte din Siberia ╚Öi Tibet.

ÔÇ×Faptul c─â genele lor se g─âsesc la v├ón─âtorii-culeg─âtori din Leang Panninge sus╚Ťine ipoteza noastr─â anterioar─â conform c─âreia denisovanii au ocupat o zon─â geografic─â mult mai mare dec├ót s-a ├«n╚Ťeles anteriorÔÇŁ, a spus coautorul studiului, Johannes Krause, profesor de genetic─â ╚Öi arheologice la Institutul pentru Antropologie din Leipzig.

Cercet─âtorii au mai realizat un experiment ╚Öi au comparat ADN-ul tinerei cu cel al altor v├ón─âtori-culeg─âtori care au locuit la vest de Wallacea ├«n aceea╚Öi perioad─â de timp. A rezultat c─â ADN-ul celorlal╚Ťi v├ón─âtori-culeg─âtori nu con╚Ťinea urme de ADN denisovan.

Nu se ╚Ötie ├«n mod exact ce s-a ├«nt├ómplat cu cultura toalean─â, ├«ns─â aceast─â ultim─â descoperire poate s─â ajute la o ├«n╚Ťelegere mai bun─â a istoriei genetice antice a oamenilor din sud-estul Asiei.