ADN-ul unei femei, extras dintr-un dinte de cerb vechi de 20.000 de ani (Foto: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology / nature.com)

ADN-ul unei femei, extras dintr-un dinte de cerb vechi de 20.000 de ani

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 5 mai 2023

Oamenii de știință de la Institutul Max Planck din Germania au extras ADN străvechi de pe un pandantivul cu dinte de cerb vechi de 20.000 de ani, ceea ce le-a permis să afle mai multe informații despre persoana care a purtat acel obiect de podoabă.

Pandantivul cu dinte de cerb a fost descoperit în Peștera Denisova din Rusia, un sit ce atrage de multă vreme atenția cercetătorilor care încearcă să găsească fragmente de oase și alte obiecte ce le-au aparținut oamenilor din Epoca de Piatră, relatează Agerpres.

Echipa de experți, condusă de cercetători de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din orașul german Leipzig, a utilizat o nouă metodă pentru a recolta ADN rămas captiv pe acel pandantiv și a analizat apoi materialul genetic pentru a descoperi detalii despre presupusul purtător al obiectului de podoabă.

ADN-ul astfel descoperit arată că obiectul de podoabă a fost purtat de o femeie asociată genetic cu străvechii nord-eurasieni care au trăit cam în aceeași perioadă, dar ale căror rămășițe au fost descoperite însă mult mai departe spre est în Siberia.

Obiectele făcute din oase sunt poroase, permițând ADN-ului să pătrundă în structura lor, au precizat autorii studiului, publicat miercuri în revista Nature.

Foto sus:  Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology / nature.com