image

Un an de război

📁 Istorie recentă
🗓️ 16 decembrie 2022

Anul 2022 a fost un an al războiului în Europa, un conflict pe care mulţi îl credeau imposibil în secolul nostru. Iată că nu a fost deloc așa. Mai mult de doi ani de pandemie au fost urmaţi de unul de război. Și lucrurile nu s-au încheiat aici.

Nimeni nu știe cu adevărat ce se va întâmpla în următoarele săptămâni și luni. Dar este clar pentru toată lumea că invadarea Ucrainei de către Rusia a schimbat din temelii o lume și așa zdruncinată de pandemie. Ce se va întâmpla pe câmpul de luptă din Ucraina va defini lumea după ce, cândva, conflictul se va încheia.

Însă, dincolo de mizele geopolitice uriașe aflate în joc, schimbările majore se produc deja cu o viteză incredibilă.

Crizele suprapuse au generat fenomene care altădată s-ar fi petrecut mult mai lent sau deloc. Oamenii au conștientizat că două mari probleme, schimbarea climei și energia, sunt, de fapt, una singură. Temperarea modificărilor climatice înseamnă reducerea până la neutralitate a emisiilor de carbon cu efect de seră.

Asta duce automat la adoptarea tehnologiilor nepoluante în domeniul producţiei de energie, unde baza încă o constituie hidrocarburile, că vorbim fie despre centralele electrice, fie despre transporturile ce folosesc motoarele cu combustie internă.

Turbulenţele majore provocate de sistarea livrărilor de hidrocarburi din Rusia au creat probleme imense, dar au deschis calea spre un alt orizont, pe care furnizarea de resurse energetice ieftine nu l-ar fi permis niciodată. Cu sabia deasupra capului, marile economii au înţeles că viitorul este altul, nu dependenţa, ci curajul de a investi în resurse nepoluante.

Energia nucleară revine puternic, după decenii de neglijare. Eolianul se dezvoltă rapid, acolo unde sunt condiţii. Energia solară a devenit accesibilă aproape pentru oricine. Dar asemenea abordări pot fi mărite la scală. Sunt ţări deșertice cu destul soare și teren pustiu care pot deveni mari producătoare de energie solară, de exemplu. Asemenea centrale de mari dimensiuni au început deja să producă. Cărbunele a fost înlocuit de petrol, acum geopolitica petrolului se va apropia de sfârșit.

Cine a înţeles acest lucru va avea un loc în faţă în lumea de după război, care va fi una a energiilor curate, a transporturilor fără emisii, a tehnologiilor înalte și a inteligenţei artificiale.

Articolul a fost publicat în numărul 251 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 decembrie - 14 ianuarie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!

FOTO: Ministerul Apărării din Ucraina (Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...