Afi╚Ö de propagand─â al Armatei Insurec╚Ťionale Ucrainene (Copyright: Wikimedia Commons)

Cum a schimbat r─âzboiul din Ucraina istoria secolului XXI

­čôü Istorie recent─â
­čŚô´ŞĆ 13 mai 2022

Invadarea Ucrainei de c─âtre for┼úele Federa┼úiei Ruse a generat schimb─âri cu efecte pe termen foarte lung ├«ntr-o rearanjare mondial─â greu de anticipat ├«nainte de izbucnirea conflictului, ├«n plan politic ┼či economic.

├Än vremuri normale, Uniunea European─â nu ┼či-ar fi pus problema decupl─ârii de importurile de energie din Rusia. Lucrurile p─âreau puse la punct ├«ntr-o ecua┼úie f─âcut─â s─â dureze. Energia ╚Öi, mai ales, gazul livrat facil prin conductele ruse╚Öti alimentau industria european─â, mai ales cea din Germania. Conducta Nord Stream 2, gata de inaugurare ├«nainte de ├«nceperea r─âzboiului, ar fi adus economiei germane ├«nc─â 55 de miliarde de metri cubi pe an, dubl├ónd volumul de gaz importat de Germania prin conducta mai veche, Nord Stream 1.

R─âzboiul a pus cap─ât acestei situa┼úii. Nord Stream 2 nu a mai fost pus─â ├«n func┼úiune. Uniunea European─â a luat decizia de a reduce dramatic dependen┼úa de gazele ruse╚Öti. Germania ┼či-a schimbat radical abordarea. ├Äntr-o prim─â etap─â, europenii vor renun┼úa ├«n totalitate la importurile de petrol din Rusia. Iar, pe m─âsur─â ce vor fi g─âsi┼úi noi furnizori ╚Öi alte resurse de energie, gazul rusesc nu va mai juca un rol important ├«n economia european─â ┼či nu va mai avea poten┼úial ca arm─â energetic─â.

Nu sunt lucruri simplu de pus ├«n practic─â pentru ┼ú─ârile din Uniunea European─â, mai ales pentru cele mai dependente. Petrolul ┼či gazul din Rusia erau ieftine ╚Öi u╚Öor de procurat. Dar a devenit clar c─â riscurile asociate acestor contracte au devenit prea mari pentru ca situa┼úia s─â mai poat─â continua.

Prin diversificarea surselor de aprovizionare și prin investiţii în energie verde, Uniunea Europeană poate renunţa într-un an la majoritatea cantităţilor de gaz importate din Rusia. Este o schimbare majoră. Rutele de transport verticale devin acum extrem de importante, vor apărea noi hub-uri energetice și noi dezvoltări economice.

Iar economia înseamnă totul. Războiul din Ucraina a accelerat schimbările și a făcut ca decizii dificile, care s-ar fi luat în ani, să fie adoptate în termen de săptămâni. Dar efectele acestora vor redesena peisajul politic și geopolitic pentru multe decenii de acum înainte.

FOTO deschidere: Wikimedia Commons

Articolul a fost publicat ├«n num─ârul 244 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribu╚Ťie a presei, ├«n perioada 13 mai - 14 iunie, ╚Öi ├«n format digital pe platforma paydemic.

Historia 244
Cump─âr─â acum!