Afiș de propagandă al Armatei Insurecționale Ucrainene (Copyright: Wikimedia Commons)

Cum a schimbat războiul din Ucraina istoria secolului XXI

📁 Istorie recentă
🗓️ 13 mai 2022

Invadarea Ucrainei de către forţele Federaţiei Ruse a generat schimbări cu efecte pe termen foarte lung într-o rearanjare mondială greu de anticipat înainte de izbucnirea conflictului, în plan politic şi economic.

În vremuri normale, Uniunea Europeană nu şi-ar fi pus problema decuplării de importurile de energie din Rusia. Lucrurile păreau puse la punct într-o ecuaţie făcută să dureze. Energia și, mai ales, gazul livrat facil prin conductele rusești alimentau industria europeană, mai ales cea din Germania. Conducta Nord Stream 2, gata de inaugurare înainte de începerea războiului, ar fi adus economiei germane încă 55 de miliarde de metri cubi pe an, dublând volumul de gaz importat de Germania prin conducta mai veche, Nord Stream 1.

Războiul a pus capăt acestei situaţii. Nord Stream 2 nu a mai fost pusă în funcţiune. Uniunea Europeană a luat decizia de a reduce dramatic dependenţa de gazele rusești. Germania şi-a schimbat radical abordarea. Într-o primă etapă, europenii vor renunţa în totalitate la importurile de petrol din Rusia. Iar, pe măsură ce vor fi găsiţi noi furnizori și alte resurse de energie, gazul rusesc nu va mai juca un rol important în economia europeană şi nu va mai avea potenţial ca armă energetică.

Nu sunt lucruri simplu de pus în practică pentru ţările din Uniunea Europeană, mai ales pentru cele mai dependente. Petrolul şi gazul din Rusia erau ieftine și ușor de procurat. Dar a devenit clar că riscurile asociate acestor contracte au devenit prea mari pentru ca situaţia să mai poată continua.

Prin diversificarea surselor de aprovizionare și prin investiţii în energie verde, Uniunea Europeană poate renunţa într-un an la majoritatea cantităţilor de gaz importate din Rusia. Este o schimbare majoră. Rutele de transport verticale devin acum extrem de importante, vor apărea noi hub-uri energetice și noi dezvoltări economice.

Iar economia înseamnă totul. Războiul din Ucraina a accelerat schimbările și a făcut ca decizii dificile, care s-ar fi luat în ani, să fie adoptate în termen de săptămâni. Dar efectele acestora vor redesena peisajul politic și geopolitic pentru multe decenii de acum înainte.

FOTO deschidere: Wikimedia Commons

Articolul a fost publicat în numărul 244 al revistei Historia, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 13 mai - 14 iunie, și în format digital pe platforma paydemic.

Cumpără acum!
Cumpără acum!