Istoria aventuroasă a unui tablou „vagabond”, pictat de Tițian în tinerețe
Un tablou „vagabond” pictat de Tițian în tinerețe va fi scos la vânzare de casa de licitații Christie's la Londra, pe 2 iulie.
Pictat de maestrul renascentist pe când acesta nu avea mai mult de 20 de ani, tabloul „Riposo durante la fuga in Egitto” („Odihnă în timpul fugii în Egipt”) are un trecut aventuros, a fost furat de două ori și abandonat într-o stație de autobuz din Londra, relatează Agerpres.
Documentat pentru prima dată în casa unui negustor venețian de mirodenii la începutul secolului al XVII-lea, acest tablou a fost dorit de împărați, arhiduci și hoți de artă de-a lungul istoriei sale de peste cinci secole.
Tabloul lui Tițian a împodobit palate din Londra, Bruxelles, Viena, Paris și, mai târziu, Longleat House din Wiltshire, reședința marchizilor de Bath și totodată primul parc safari din afara Africii, de unde a fost furat și apoi recuperat de un detectiv de artă.
Casa de licitații Christie's îl pune în vânzare cu un preț de rezervă cuprins între 15 milioane și 25 de milioane de lire sterline în numele ultimului marchiz de Bath.
După ce a fost furat de la Longleat House în 1995, tabloul a fost găsit șapte ani mai târziu, fără ramă, într-o stație de autobuz din Londra, datorită eforturilor depuse de detectivul Charles Hill, specializat în obiecte de artă furate și fost agent la Scotland Yard.
Tiziano Vecellio / Tițian a trăit aproape nouăzeci de ani și a cret până în ultimele zile. Caracterul extraordinar al vieții și operei lui Tițian i-a determinat pe contemporanii săi să îl considere „un soare între alte stele”, făcând aluzie la un vers din Divina Comedie a lui Dante (Paradisul, cântul 33).
Singurul tablou de Tițian din România, furat în anul 1968
Singurul tablou al lui Tiziano Vecellio (Tițian) pe care România îl deține a fost furat în anul 1968 și recuperat abia după 30 de ani. Este vorba despre „Ecce Homo”, tablou pictat în secolului al XVI-lea.
În Ecce Homo, Tițian exploatează o temă rară în pictura italiană a secolului al XVI-lea. Lucrarea i-a fost comandată în 1543 de către omul de afaceri flamand Giovanni d’Anna (van Haanen). O versiune a acestei lucrări, realizată ulterior în 1548, este expusă în Muzeul Prado, Madrid. Opera de artă a făcut obiectul marelui furt de la Brukenthal, din 1968. A fost recuperată de Interpol după 30 de ani.
Foto sus: Tabloul „Riposo durante la fuga in Egitto” („Odihnă în timpul fugii în Egipt”) de Tițian (© Wikimedia Commons)
Mai multe pentru tine...