D-Day: They have come back!
Un bătrân de 100 de ani, în uniforma armatei americane din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, priveşte statuia fostului său comandant suprem, Dwight Eisenhower, din Sainte-Mère-Église, Normandia, înconjurat de oameni care se strâng în jurul lui să-l îmbrăţişeze, să-l felicite sau să-i mulţumească pentru ceea ce el şi camarazii săi au făcut cu 80 de ani în urmă.
Dennis Boldt este unul dintre cei 48 de veterani americani veniţi să participe la evenimentele dedicate aniversării a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia, operaţiunea care a dus la eliberarea Franţei şi a vestului Europei de sub ocupaţia nazistă. Cu opt decenii în urmă, Dennis Boldt a debarcat pe plaja Utah, la numai câţiva kilometri de Sainte-Mère-Église, mica localitate care va intra în istorie pentru rolul crucial avut în luptele din 6 iunie 1944, Ziua cea mai lungă. Sainte-Mère-Église este prima localitate din Franţa eliberată de forţele aliate, paraşutiştii americani din regimentul 505, Divizia 82, reuşind să securizeze orăşelul în primele ore ale dimineţii de 6 iunie.
Aniversarea a 80 de ani de la debarcare a adus în Normandia o nouă invazie aliată. Pe toate drumurile au venit jeepuri americane din timpul războiului, maşini de luptă, camioane. Peste tot, oameni în uniforme de epocă, americane, britanice, olandeze, francezi în ţinuta Rezistenţei, purtând bască şi brasardă.
Este un festival al bucuriei, dedicat istoriei. În taberele special amenajate poţi face un tur ca pasager pe un tanc Sherman sau poţi trimite mesaje radio dintr-un cort de comandament aliat din 1944. Totul este reconstituit până la ultimul detaliu istoric, de la uniforme la vehicule, de la raţiile militare la bucătăriile de campanie. Dar mai presus este atmosfera de căldură şi bucurie.
Toţi se bucură de ceea ce fac, fie că participă la evenimentele de reconstituire istorică, fie că merg cu maşini de epocă, fie că sunt simpli spectatori. Cu toţii participă, de fapt, la un mare proces de construire a memoriei pentru generaţiile viitoare. Muzeele excepţionale din zonă, monumentele şi memorialele contribuie la același lucru.
Nu întâmplător, prima manifestare aniversară a debarcării s-a făcut tot la Sainte-Mère-Église. Iar în biserica din centrul localităţii, veche de 800 de ani, celebră pentru episodul prezentat în toate cărţile de istorie, în care John Steele rămâne agăţat cu paraşuta de turlă în timpul bătăliei din dimineaţa debarcării, poţi vedea un vitraliu unic în lume, dedicat paraşutiştilor care au eliberat localitatea. Vitraliul îl reprezintă pe Arhanghelul Mihail, protectorul paraşutiştilor, şi, la picioarele arhanghelului, cuvintele: They have come back!
Textul a fost publicat în numărul 269 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 iunie - 14 iulie, și în format digital pe platforma paydemic.
FOTO: Wikimedia Commons
Mai multe pentru tine...