Trupele aliate pe plaja Omaha, numele de cod dat unui punct principal de debarcare în Normandia (© Wikipedia)

80 de ani de la debarcarea din Normandia: Trei zile de ceremonii în Franța

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 5 iunie 2024

În Franța încep festivitățile legate de împlinirea a 80 de ani de la debarcarea din Normandia, operațiune care a marcat debutul campaniei de eliberare a țării de sub ocupația nazistă.

Urmează trei zile de ceremonii, punctul culminant va fi joi, 6 iunie, iar gazda va fi președintele Emmanuel Macron. Sunt așteptați 25 de șefi de stat și de guvern, printre aceștia și președintele Joe Biden și soția sa, în prima vizită de stat în Franța, Regele Charles și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează TVR Info.

Președintele Joe Biden a sosit miercuri dimineață în Franța (video jos). L-a așteptat pe aeroportul Orly premierul Gabriel Attal. Sunt măsuri de securitate fără precedent pentru ceremoniile legate de debarcarea din Normandia. Au fost mobilizați peste 43.000 de polițiști și jandarmi.

Operațiunea Overlord, cunoscută mai degrabă drept debarcarea din Normandia, a însemnat din punct de vedere strategic deschiderea unui „al doilea front” împotriva Wehrmachtului, o mișcare îndelung așteptată de URSS.

Cu toate că Aliații luptaseră deja de nouă luni în cadrul invaziei Italiei, care a avut ca preludiu debarcarea din Sicilia din iulie 1943, debarcarea din Normandia a avut o importanță strategică mai mare, căci deschiderea celui de al doilea front în Franța a grăbit înfrângerea Germaniei Naziste.

Foto sus: Trupele aliate pe plaja Omaha, numele de cod dat unui punct principal de debarcare în Normandia (© Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...