Soldați americani în Normandia, la 6 iunie 1944 (© Wikimedia Commons)

Veteranii americani, din nou în Normandia, la 80 de ani de la Ziua Z

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 4 iunie 2024

Aproape 200 de veterani americani din cel de-al Doilea Război Mondial, care au participat la debarcarea din Normandia, vor sosi în Franța cu zboruri speciale pentru a participa la ceremoniile care vor marca cei 80 de ani care au trecut de la evenimentul cunoscut în istorie drept Ziua Z.

În Franța au loc pregătiri pentru ceremoniile care vor avea loc cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la debarcarea din Normandia. Peste 25 de șefi de stat și de guvern sunt așteptați să participe la eveniment. Printre aceștia, președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în prima sa vizită de stat în Franța. Va asista la ceremonie și Regele Charles al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Palatul Élysée a mai anunțat și prezența președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, relatează RFI.

Sunt anunțate mai bine de 30 de ceremonii în Bretania și Normandia. Potrivit estimărilor peste un milion de persoane vor asista la cele trei zile de evenimente.

Cea mai importantă este ceremonia de la Omaha Beach, de pe 6 iunie, la 80 de ani de la debarcarea din Normandia. Aproximativ 12.000 de polițiști și jandarmi sunt mobilizați pentru această ceremonie. De asemenea, va fi mobilizat și un dispozitiv complet de deminare.

Foto sus: Soldați americani în Normandia, la 6 iunie 1944 (© Wikimedia Commons)

Mai multe pentru tine...