Rusia nu a fost invitată la aniversarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia
Rusia nu a fost invitată la ceremoniile organizate cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la Debarcarea în Normandia, pe 6 iunie, din cauza "războiului său de agresiune" împotriva Ucrainei, a comunicat joi Palatul Elysée, revenind astfel asupra unei decizii iniţiale.
„Nu va fi nicio delegaţie rusă. Condiţiile nu sunt îndeplinite, având în vedere războiul de agresiune pe care Rusia îl poartă împotriva Ucrainei şi care s-a intensificat şi mai mult în ultimele săptămâni”, a subliniat preşedinţia franceză, conform Agerpres.
În aprilie, preşedintele Vladimir Putin a fost declarat persona non grata, dar „Mission Libération”, care organizează comemorările, a spus Rusia va fi invitată la un alt nivel în numele contribuţiei Uniunii Sovietice, pe frontul de est, la victoria împotriva Germaniei naziste.
Un omagiu va fi adus acestei „contribuţii decisive” prin diverse „gesturi”, în special în cimitirele în care soldaţii ruşi se odihnesc în Franţa şi "în cadrul programului ceremoniei" din 6 iunie, a dat asigurări Palatul Elysée.
În cursul vizitei sale în Germania la începutul acestei săptămâni, Emmanuel Macron a anunţat că omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, va participa la aceste comemorări în Normandia.
„Întotdeauna am adus un omagiu acţiunii Armatei Roşii, contribuţiei sale decisive la victoria finală împotriva nazismului, întotdeauna am recunoscut preţul deosebit de mare plătit de URSS, fără scurtături sau amalgamări, fără a ne lăsa păcăliţi nici de instrumentalizarea care s-ar putea face uneori din aceasta în Rusia”, a accentuat un consilier prezidenţial.
Vladimir Putin a fost invitat la ceremoniile organizate la împlinirea a 60 de ani în iunie 2004, alături de Jacques Chirac, apoi la cele pentru marcarea a 70 de ani în 2014, în pofida anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia.
În schimb, acesta nu a fost invitat la cea de-a 75-a aniversare a „Zilei Z”, în 2019, când situaţia se blocase în estul Ucrainei, iar relaţiile cu Occidentul erau tensionate.
Rusiaa a cerut atunci să nu „exagereze” rolul Debarcării aliate, reamintind de cele 27 de milioane de morţi sovietici în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
De asemenea, Moscova şi-a justificat în mod regulat ofensiva împotriva Ucrainei din 2022 prin nevoia de a „denazifica” această fostă republică sovietică.
Foto sus: Debarcarea din Normandia, 6 iunie 1944 (© U.S. National Archives)
Mai multe pentru tine...