Premierul britanic Winston Churchill și generalul francez Charles De Gaulle, în Maroc, la 13 ianuarie 1944 (© Wikimedia Commons)

Scrisoarea lui Winston Churchill care ar fi putut pune capăt carierei politice a lui Charles De Gaulle

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 4 iunie 2024

În ajunul zilei Z, premierul britanic din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Winston Churchill, a redactat o scrisoare care ar fi putut pune capăt carierei politice a generalului francez Charles De Gaulle.

La începutul lunii iunie 1944, o armată vastă se aduna pe coasta de sud a Angliei cu misiunea de a elibera Franța și, în ciuda îngrijorărilor legate de scurgerile de informații din tabăra franceză, premierul britanic, Winston Churchill, l-a invitat pe generalul francez Charles de Gaulle să vină la Londra, din Alger, relatează adevarul.ro.

La sosirea sa în Marea Britanie, De Gaulle, liderul francezilor liberi, a fost pus la curent cu evenimentele seismice care aveau să se desfășoare în câteva ore - debarcările din Ziua Z pe plajele din Normandia, care au avut loc acum 80 de ani.

Dar lucrurile nu au decurs conform planului. Un Churchill exasperat, fumegând în biroul său din Downing Street, a pus creionul pe hârtie, cu doar câteva ore înainte de începerea invaziei, pentru a redacta o scrisoare care, cu siguranță, avea să pună capăt carierei politice a lui De Gaulle.

În scrisoare, descoperită printre documentele păstrate la Arhivele Naționale din Kew înainte de comemorarea, săptămâna viitoare, a 80 de ani de la debarcarea din Franța, Churchill îl mustră pe De Gaulle pentru că nu a vrut să difuzeze un discurs înainte de debarcare și pentru că a blocat trimiterea de ofițeri de legătură francezi care să însoțească trupele aliate în Franța.

Generalul a cedat - cel puțin în parte - în ambele puncte, astfel că misiva de două pagini nu a fost trimisă niciodată. Dar furia lui Churchill în momentul scrierii este evidentă. El condamnă „caracterul odios al acțiunii [lui De Gaulle]” și amenință că „va face cunoscut lumii că personalitatea generalului de Gaulle este singurul și principalul obstacol între marile democrații din vest și poporul francez”.

„Domnule general de Gaulle, regret foarte mult că aţi refuzat să vă alăturaţi celorlalte Naţiuni Unite implicate în emisiunile care vor fi difuzate în fazele de deschidere ale acestei mari şi, din multe puncte de vedere, unice bătălii. Am încercat din răsputeri, în multe ocazii, pe parcursul a patru ani, să stabilesc o bază rezonabilă pentru o camaraderie prietenească cu dumneavoastră. Acţiunea dumneavoastră în această conjunctură mă convinge că această speranţă nu mai are nicio existenţă.

Dacă există ceva care ar putea clarifica şi mai mult lucrurile, este refuzul dumneavoastră de a permite celor 120 de ofiţeri de legătură francezi, care au fost atât de atent pregătiţi, să meargă cu armatele anglo-americane în Franţa şi ordinul dumneavoastră de a abandona efortul depus acum pentru eliberare. Oricare ar fi calea pe care o vor urma, nu diminuează în niciun fel caracterul atroce al acţiunii dumneavoastră şi consider că este de datoria mea să vă spun că, cu prima ocazie potrivită, având în vedere operaţiunile militare, voi face cunoscut lumii că personalitatea generalului de Gaulle este singurul şi principalul obstacol între marile democraţii din vest şi poporul francez, la salvarea căruia vin, indiferent de costuri. Nu pot concepe niciun scop util în a rămâne mai mult timp şi avioanele vor fi la dispoziţia dumneavoastră mâine seară, dacă vremea va permite”. și-a încheiat Churchill scrisoarea.

Dacă ar fi fost trimisă, scrisoarea vituperantă ar fi marcat cu siguranță o ruptură definitorie cu Comitetul Francez de Eliberare Națională prezidat de De Gaulle, care avea aspirații de a fi guvernul provizoriu al unei Franțe eliberate.

Cu toate acestea, înainte de a fi trimisă, liderul francez a fost de acord să țină un discurs la serviciul francofon al BBC, deși mai târziu în cursul zilei decât sperau aliații. De asemenea, a permis ca 20 dintre cei 120 de ofițeri de legătură francezi inițiali să se alăture forțelor aliate în timp ce acestea luau cu asalt plajele din Normandia. În partea de sus a proiectului de scrisoare a lui Churchill, cu litere majuscule și cu creion albastru, este scris „NOT TO GO”.

Episodul oferă o perspectivă grăitoare asupra relațiilor furtunoase dintre aliați, în special americani și francezi. Cearta din ajunul zilei Z fusese provocată de o ciocnire mai devreme, nu cu Churchill, ci între De Gaulle și comandantul suprem al forței expediționare aliate, generalul Dwight Eisenhower, scrie The Guardian.

Mai multe pentru tine...