Misterele Cet─â┼úii Magli─Ź jpeg

Misterele Cet─â┼úii Magli─Ź

Pe teritoriul Serbiei, la dou─âzeci de kilometri de Kraljevo, se afl─â o magnific─â cetate medieval─â din secolul al XIII-lea. Situat─â pe un deal, cetatea se poate observa la doar 100 de metri de defileul r├óului Ibar, ce face o meandr─â ascu╚Ťit─â ├«n jurul ├«n─âl╚Ťimii.

Privit─â din v─âzduh, aceast─â cetate pare de neatins, asem─ân├óndu-se cu o coroan─â de piatr─â uria╚Ö─â pe un v├órf ascu╚Ťit. Numele i se trage de la termenul s├órbesc ÔÇťmaglaÔÇŁ care desemneaz─â cea╚Ťa, element ce o ├«nconjoar─â adeseori ├«n zilele tulburi. Doar mul╚Ťumit─â inaccesibilit─â╚Ťii a reu╚Öit s─â supravie╚Ťuiasc─â numeroaselor r─âzboaie, r─âscoale ╚Öi revolte.

Cetatea se poate observa pe drumul dintre Kraljevo ╚Öi Ra┼íka, amplasat─â pe o pant─â a muntelui Stolovi, la o altitudine de peste 150 de metri fa╚Ť─â de nivelul r├óului. Aceast─â fort─ârea╚Ť─â nu este fermec─âtoare doar prin aspect ╚Öi natura ce o ├«nconjoar─â, ci chiar apari╚Ťia sa se afl─â sub v─âlul misterului. Poezia popular─â s├órb─â afirm─â c─â numele vechi al cet─â╚Ťii ar fi fost ÔÇťOra╚Öul IrineiÔÇŁ, pe fondul unei legende, potrivit c─âreia aceasta ar fi fost ridicat─â de Prokleta Jerina (Irina cea Blestemat─â), so╚Ťia despotului s├órb Gheorghe Brancovici. Av├ónd ├«n vedere originea ei greac─â ╚Öi implicarea ├«n lupta pentru putere ├«n secolul al XV-lea, i s-a construit o imagine de fiin╚Ť─â malefic─â ce ├«╚Öi arunca aman╚Ťii ├«n pu╚Ťul ad├ónc din interiorul cet─â╚Ťii.

DSC04110 JPG jpeg

Istoria cet─â╚Ťii este ├«ns─â mult mai veche dec├ót legenda, cercet─ârile ar─ât├ónd existen╚Ťa ei din a doua jum─âtate a secolului al XIII-lea, pe funda╚Ťiile unei ╚Öi mai vechi fortifica╚Ťii bizantine. Ini╚Ťial, rolul acesteia era de a proteja centrele religioase de la Sopo─çani ╚Öi Studenica, date fiind temerile legate de ultima invazie mongol─â din 1241. ├Än timpul ╚Üaratului lui ╚śtefan Du╚Öan (Stefan Du┼ían), cetatea a fost sediul episcopului Danilo al II-lea, unul dintre cei mai mari cronicari s├órbi ai Evului Mediu, autor al mai multor biografii ai membrilor dinastiei Nemanji─ç. Dup─â cea de-a doua b─ât─âlie de la Kosovopolje (1448), cetatea a fost ocupat─â de for╚Ťe otomane ce s-au stabilit ├«n regiune p├ón─â la Prima R─âscoal─â S├órb─â (1804-1813). ├Än timpul acesteia, c─âpetenia Radoslav Jela─Źin a organizat aici o ambuscad─â, oprind ├«naintarea otoman─â dinspre Novi Pazar.

Cetatea a fost restaurat─â ├«n mai multe r├ónduri: dup─â Primul R─âzboi Mondial, ├«n anii ÔÇÖ80, demar├óndu-se de pu╚Ťin timp un nou proces de amenajare. Ea r─âm├óne ├«ns─â deschis─â vizitatorilor. Accesul se face pe un fragil pod suspendat, situat deasupra r├óului Ibar. Urmeaz─â apoi o c─ârare ╚Öerpuit─â p├ón─â ├«n v├órful dealului. Fort─ârea╚Ťa cuprinde ╚Öapte turnuri de ap─ârare ╚Öi un turn cu rol de temni╚Ť─â. Turnurile sunt specifice fort─âre╚Ťelor din Peninsula Balcanic─â, av├ónd trei laturi solide ╚Öi un drum de rond pe partea interioar─â. ├Än interiorul zidurilor se afl─â ruinele unui palat, cl─âdiri ce serveau ap─âr─âtorilor cet─â╚Ťii, dar ╚Öi ruinele unei biserici ce avea hramul Sf├óntului Gheorghe. ├Än acela╚Öi timp, ├«n cazul unor asedii ├«ndelungate, exista un rezervor de ap─â ╚Öi o f├ónt├ón─â. Pe l├óng─â aceste obiective, urcu╚Öul p├ón─â la cetate ├«i r─âspl─âte╚Öte pe vizitatori cu o frumoas─â panoram─â asupra v─âii r├óului Ibar.

20190818 010838 jpg jpeg

Printre atrac╚Ťiile zonei se num─âr─â ╚Öi organizarea, la ├«nceputul lunii iulie, a festivalului numit Veseli Spust (Bucuria Cobor├órii). Peste 3000 de ambarca╚Ťiuni, ├«ncep├ónd de la b─ârci gonflabile ╚Öi ajung├ónd p├ón─â la diverse ambarca╚Ťiuni artizanale (realizate din sc├ónduri ╚Öi anvelope), particip─â la o c─âl─âtorie de 20 de kilometri ├«n aval pe r├óul Ibar, p├ón─â ├«n ora╚Öul Kraljevo. S─ârb─âtoarea dore╚Öte s─â aminteasc─â ├«nceputul sezonului de plut─ârit, activitate practicat─â pe acest r├óu ├«n vechime.