Templul Hagar Qim, neoliticul din Malta jpeg

Templul Hagar Qim, neoliticul din Malta

­čôü Antichitate
Autor: Redac╚Ťia

Ascuns undeva ├«n paradisul maltez, complexul megalitic de temple Hagar Quim face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO ├«nc─â din 2002.  Cele ┼čase temple care au mai r─âmas sunt construite din epoca neolitic─â, ├«n jurul anilor 3600-3200 ├«.Hr. Complexul de temple Hagar Qim se unul dintre cele mai importante din Malta, pe malul mediteranean g─âsindu-se mai multe astfel de edificii neolitice.

sdsdfv jpg jpeg

Cu toate c─â templele nu au fost niciodat─â ├«ngropate ├«n totalitate, ├«n anul 1839 complexul a fost scos la suprafa┼úa. Se spune c─â  cea mai ├«nalt─â piatr─â, ├«n secolele XVIII ┼či XIX, a fost acoperit─â cu picturi.  Un alt lucru foarte interesant este acela c─â ├«n timpul cercet─ârilor arheologice au fost g─âsite foarte multe statuete feminine neolitice.

ujuj jpg jpeg

├Änc─âperile propriu-zise au multe abisde, fiecare cu c├óte o func┼úie. De exemplu, una dintre ele se pare c─â are o func┼úie astronomic─â. Dalele de pe podea erau luminate ├«n timpul solsti┼úiului de var─â, acest lucru simboliz├ónd fertilitatea.