Un cuțit cu semn de meșter, din sec. XVI-XVII, exponatul lunii aprilie la Muzeul Național al Banatului

Un cuțit cu semn de meșter, din sec. XVI-XVII, exponatul lunii aprilie la Muzeul Național al Banatului

Exponatul lunii aprilie la Muzeul Național al Banatului este un cuțit cu plăsele lucrate din os și fixate cu nituri, descoperit în anul 1910 în Timișoara în timpul lucrărilor de canalizare în fața Casei comitatului (azi Muzeul Național de Artă).

Lama cuțitului dispune de un semn de meșter sub forma unei semilune, realizată prin damaschinare cu alamă. Semnul de meșter indică ca posibilă proveniență a piesei faimosul centru de producție Solingen, cu o tradiție de peste șapte sute de ani. Artefactul din colecția muzeului poate fi datat aproximativ în secolele XVI-XVII, notează Zsuzsanna Kopeczny, arheolog la Muzeul Național al Banatului.

Cuțitul, cu multiple întrebuințări în cadrul gospodăriei, era ustensila principală folosită pentru servirea mesei, furculițele făcându-și apariția abia la finalul perioadei medievale. Alături de produsele locale, au fost folosite cantități mari de cuțite importate din renumitele centre meșteșugărești germane și austriecei.

În colecțiile Muzeului Național al Banatului se regăsesc numeroase astfel de produse de import, prevăzute cu semne de meșter sau de atelier, care garantau totodată autenticitatea produselor și pe baza cărora putem determina locul lor de proveniență.

Elementele componente ale cuțitelor puteau fi confecționate în centre diferite, astfel lamele confecționate în centre specializate austriece sau germane, dintr-un oțel de calitate superioară, puteau fi achiziționate în cantitate mare de alte centre, unde erau prevăzute cu mânere și vândute apoi ca produse finite.