Cazanul hunic de la Ionești, piesa extrem de rară de la Curtea Domnească. FOTO biblioteca-digitala.ro

Un cazan hunic descoperit în Dâmbovița, expus într-un muzeu de talie mondială

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 16 noiembrie 2022

Un cazan hunic descoperit în comuna dâmbovițeană Ioneşti, în anul 2012, este piesa de rezistență într-o expoziție creată la muzeul la „Moesgaard Museum” din Aarhus (Danemarca), unul dintre cele mai moderne și mai vizitate muzee ale Europei.

Noua expoziție de la Moesgaard Museum, deschisă pe 12 noiembrie, include printre exponate și cazanul hunic descoperit la Ionești - Dâmbovița, în anul 1983, datând din secolul V d.Hr.

Arheologii de la Curtea Domnească din Târgoviște spun că acest cazan hunic se află în categoria tezaur, pentru că se mai păstrează doar 28 de astfel de piese în toată Europa.

Expoziția „Out of chaos” a fost deschisă de chiar Majestatea Sa, Margareta a II-a a Danemarcei. Pe lângă Majestatea Sa, au fost prezenți și primarul orașului Aarhus Jacob Bundsgaard și o serie de invitați.

Cazanul hunic de la Ionești, expus în „Moesgaard Museum”. FOTO Moesgaard Museum
Cazanul hunic de la Ionești, expus în „Moesgaard Museum”. FOTO Moesgaard Museum

Expoziția specială la Moesgaard pune în lumina reflectoarelor o perioadă întunecată din istoria Europei cu războaie, lupte pentru putere și fluxuri de refugiați, dar și goana după aur. Marele Imperiu Roman de Apus s-a prăbușit și au apărut noi aristocrații și regate războinice, fiind puse pietrele de temelie pentru Europa pe care o cunoaștem astăzi.

Noua expoziție specială acoperă perioada de la cca. 300-600 d.Hr., adică perioada dintre căderea Imperiului Roman de Apus și epoca vikingă.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro

Foto sus: Cazanul hunic de la Ionești (© biblioteca-digitala.ro)