Trei pintadere din eneolitic, exponatele lunii la Muzeul Secuiesc al Ciucului

Trei pintadere din eneolitic, exponatele lunii la Muzeul Secuiesc al Ciucului

Trei pintadere realizate în eneolitic sunt exponatele lunii la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea-Ciuc. Pintaderele sunt artefacte tipice pentru mai multe culturi preistorice, care au fost descoperite atât în Europa cât şi în Asia.

„Pintaderele sau ştampilele ornamentate din lut sunt artefacte descoperite atât în Europa, cât şi în Asia şi sunt tipice pentru mai multe culturi preistorice. Funcţia pintaderelor nu este clară. Sigiliile care conţin o gamă largă de motive decorative, inclusiv spirale, valuri şi linii în zigzag, ar fi putut fi folosite pentru a imprima pe o varietate de materiale (textile, piele, piele umană, chiar şi pâine). O altă modalitate de utilizare a acestora era marcarea silozurilor de cereale sigilate cu emblema personală a proprietarului. Interesant este şi faptul că desenele gravate pe discuri seamănă foarte mult cu cele pictate pe vasele de ceramică contemporane şi pe alte artefacte decorate”, se arată pe site-ul Muzeului Secuiesc al Ciucului din Miercurea-Ciuc.

Foto: Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea-Ciuc
Foto: Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea-Ciuc

Totodară, se menţionează că în colecţia Muzeului Secuiesc al Ciucului se află cinci pintadere, care au fost descoperite la Ciucsângeorgiu şi care au fost realizate în perioada eneolitic, cultura Ariuşd-Cucuteni.

„În colecţia Muzeului Secuiesc al Ciucului sunt cinci pintadere, care au fost descoperite în cursul săpăturilor arheologice (1962, 2022) din situl preistoric Potovszky-kert (grădina Potovszky) din Ciucsângeorgiu. Aceste obiecte au fost realizate în perioada eneoliticului, cultura Ariuşd (Cucuteni-Tripolje 4600-3500 î.Hr.). Ca obiecte ale lunii sunt prezentate trei pintadere, evidenţiind astfel diversitatea motivelor incizate pe ele. Două dintre ele sunt decorate cu un motiv în spirală, în timp ce a treia este decorată cu linii în zig zag, totodată două dintre ele au părţile de mâner intacte, care sunt găurite, deci proprietarul le purta înşirate”, se mai menţionează în postarea de pe site-ul muzeului.