Secretul de fabricație al unei statuete aparținând Culturii Cucuteni, dezvăluit de o radiografie jpeg

Secretul de fabricație al unei statuete aparținând Culturii Cucuteni, dezvăluit de o radiografie

📁 Preistorie
Autor: Redacția
🗓️ 9 iulie 2020

Radiografia unei statuete feminine aparținând culturii Culturii Cucuteni a dezvăluit că obiectul a fost modelat pe o structură lemnoasă, posibil o creangă circulară, iar trupul a fost aplatizat ulterior modelării.

Statueta feminină a fost descoperită la Stânca Doamnei, Ştefăneşti, județul Botoşani și se află în patrimoniul Muzeului Județean Botoșani. 

„Modul de modelare pe o structură lemnoasă poate să fie legată de necesităţile tehnologice, vorbind totuşi despre piese de dimensiuni mari comparativ cu media existentă, fie de o oarecare funcţie simbolică, de ataşare a piesei pe un suport circular. Piciorul unic, cu discul care oferă stabilitate piesei, determină o poziţie clar verticală. În cazul piesei de la Stânca Doamnei se păstrează inclusiv perforaţia prin discul de susţinere. Este posibil să fi avut reprezentare a părului şi poate a unei coafuri, care din păcate nu s-a păstrat”, notează specialiștii Muzeului Județean Botoșani, pe pagina de Facebook a instituției.

Compoziția materialului, a pastei din care a fost realizată este una de foarte bună calitate, bine frământată, cu degresant preponderent fin. Tehnica de realizare este totuși rară, având în vedere atât golul interior cât și perforația tălpii. 

„În schimb remarcăm o anumită preponderență în siturile de mari dimensiuni, așa numitele mega-situri din Republica Moldova și Ucraina. În ceea ce privește ornamentarea, deși statuetele de acest tip se aseamănă formal, acestea nu prezintă decor identic, cel mult fiind reprezentate anumite elemente, precum șnururi, sau brâie, accesorii și elemente vestimentare. Dincolo de aspectele tehnologice, statueta de la Stânca Doamnei este interesantă și prin prisma faptului că aceasta ar fi putut fi folosită inclusiv ca sceptru, perforația din interior permițând fixarea piesei pe un suport din lemn, sau alt material. Piesa se încadrează în faza B a Culturii Cucuteni”, mai scriu specialiștii muzeului.

Foto sus: Statueta antropomorfă de la Stânca Doamnei (foto şi desen: Sebastian Ciupu / Muzeul Județean Botoșani)