„Miopie istorică”, o expoziție despre arheologia memoriei la Memorialul Revoluției din Timișoara
Muzeul Ororilor Comunismului în România alături de Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara vernisează luni, 17 iunie, de la ora 18.00, expoziția de artă contemporană intitulată „Miopie istorică”, semnată de Sever Petrovici-Popescu.
Expoziția este deschisă, la Memorialul Revoluției din Timișoara, în perioada 18 iunie - 20 iulie, iar programul de vizitare este zilnic, de luni până vineri, între orele 8.00 - 17.00, iar sâmbătă și duminică, între orele 10.00 - 18.00, informează un comunicat al Muzeului Ororilor Comunismului în România.
Conform comunicatului citat, amfitrionii propun descoperirea foto-sculpturilor artistului și „arheologia memoriei” pe care Sever Petrovici-Popescu o practică prin intermediul artei sale. Artistul documentează o lume dispărută, o cercetare simbolică și ritualică. Mărturiile sunt puține și de multe ori impalpabile. Pe locul satelor întemeiate de deportați au rămas urme doar pentru „arheologii memoriei”. El face interviuri cu cei care au trăit experiența deportării și încearcă prin lucrările lui să surprindă un spirit al locului, încapsulat în zidurile unor foste CAP-uri și alte câteva urme, rămășițe ale locuirii din acei ani. În rest, cer și pământ, peisaje ale absenței sunt martori muți ai unor experiențe și fapte care sunt greu de pus în cuvinte, cu atât mai mult în imagini.
În expoziția „Miopie Istorică”, Sever Petrovici-Popescu folosește instrumentarul artistic pentru a înfățișa și a reaminti publicului un episod de tristă amintire. În timpul regimului comunist din România, deportarea a fost o măsură cu caracter represiv, al cărei scop l-a reprezentat izolarea și marginalizarea celor definiți ideologic ca „dușmani ai poporului”. În urma acțiunii de dislocare din 18 iunie 1951, aproximativ 44.000 de persoane au fost obligate să-și mute domiciliul în Câmpia Bărăganului. Acest fapt a presupus strămutarea din propria locuință sub amenințarea armei și formarea unor comunități noi cu resurse precare. Treptat, cele 18 sate proaspăt formate au fost părăsite, din ele, rămânând azi doar câteva case în Dâlga Nouă, Rubla și Fundata.
Proiectul a fost deja expus la Muzeul Municipal Călărași și la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București și este însoțit de un catalog cu texte critice și reproduceri ale lucrărilor.
Pentru a facilita accesul publicului la expoziție și la dezbaterea rezultată din desfășurarea demersului artistic, s-au încheiat parteneriate cu diferite instituții culturale, cea mai recent adăugată pe listă fiind Memorialul Revoluției 16-22 Decembrie 1989 din Timișoara. Această destinație marchează și spațiul și data simbolică de 18 iunie, când în 1951 au fost inițiate deportările care i-au silit pe aproape 44.000 de oameni să își părăsească casele, pentru a fi siliți să trăiască cu domiciliul forțat în Câmpia Bărăganului.
Muzeul Ororilor Comunismului în România (MOCR) s-a implicat din anul 2021 atât ca organizator, dar și ca participant la evenimente precum: comemorările din 18 iunie la Timișoara, alături de Asociația Foștilor Deportați în Bărăgan, Conferința „70 de ani de la Deportările din Bărăgan” organizată în parteneriat cu Facultatea de Istorie și stagii de practica realizate cu studenții Facultății de Istorie la Asociația Foștilor Deținuți Politici.
Memorialul Revoluției din Timișoara este singura instituție din România care cinstește memoria Eroilor Martiri din 1989 și care deține cea mai vastă bază de date despre evenimentele din 1989.