Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi împlinește 20 de ani de la inaugurare
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București este printre puținele instituții culturale cu acest specific din lume și împlinește, marți, 4 aprilie, 20 de ani de la inaugurare.
Deschis pentru public în aprilie 2003, găzduit într-o frumoasă vilă interbelică, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi a devenit în ultimii ani o instituție atractivă pentru toate tipurile de public. Prin prezența inserțiilor interactive în cadrul expunerii permanente (AR - Realitate Augmentată, puzzle-uri și cărți ce pot fi lecturate pe parcursul vizitei), muzeul a reușit în anul 2022 să își dubleze numărul de vizitatori. În perioada ianuarie-martie 2023 s-au înregistrat de trei ori mai mulți vizitatori decât în aceeași perioadă a anului trecut, precizează un comunicat al instituției muzeale.
În luna aprilie, pentru a marca aniversarea muzeului, vizitatorii sunt invitați să participe la o serie de evenimente și activități:
• Expoziția temporară „Genu Berlo. Culoarea timpului pe hartă”, curator Călin Nicolae Vasilescu; deschisă în perioada 25 martie – 25 iunie 2023, expoziția prezintă o serie de picturi ce interpretează într-o manieră personală hărți aflate în patrimoniul muzeului.
• Duminică, 2 aprilie 2023, de la ora 10:30: „Povești pe harta României”, program interactiv pentru copiii de 7 – 11 ani, alături de ghidul junior Hubert Petcu (în parteneriat cu Asociația Learning by Teaching)
• Intrare gratuită la Muzeul Hărților, în perioada 5 – 9 aprilie;
• Vineri, 7 aprilie, program prelungit de vizitare, până la ora 21:00;
• Joi, 13 aprilie și vineri, 28 aprilie, de la ora 18:00 – tururi ghidate la Muzeul Hărților;
• Miercuri, 19 aprilie, de la ora 18:00: conferința „Icoane cu hărţi în sud-estul european: conexiuni între cartografie, hagiografie și identitate în secolele XVII -XVIII”, susținută de cercetător dr. Elisabeta Negrău, de la Institutul de Istoria Artei „George Oprescu”;
• Sâmbătă, 22 aprilie – recital de violoncel Giang Thu Nguyen (parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România);
• Miercurea gratuită, 26 aprilie.