Medalionul expozițional „Ion Vlasiu. Am plecat din sat", la Palatul Suțu
Muzeul Municipiului București anunță deschiderea medalionului expozițional „Ion Vlasiu. Am plecat din sat”, în ziua de joi, 6 iulie, la Palatul Suțu (Bd. I.C. Brătianu).
Lucrările vor putea fi admirate în cadrul expoziției tematice „Lumea satului în pictura românească” de la etajul Palatului Suțu, până la data de 20 august 2023, informează un comunicat al Muzeul Municipiului București.
Ion Vlasiu (1908-1997), sculptor, pictor și scriitor, se numără printre cei mai cunoscuți artiști români din sec. XX. Cu studii la Școala de Arte Fumoase din Cluj, Ion Vlasiu debutează spectaculos, deschizând șapte expoziții între 1932-1935 la Cluj, Timișoara și București. Icoana pe sticlă transilvăneană și stampa japonează îi marchează puternic imaginarul artistic. La București expune în 1933 la librăria și galeria de avangardă Hasefer și în 1936 la Sala Mozart, expoziții salutate de critică. Sunt anii în care se precizează predilecția sa pentru tehnica cioplitului în lemn și piatră, văzută ca o cale de acces la sensurile primordiale ale materiei. Participă în 1936 la campania din Oaș (Moișeni) a Institutului Social Român sub conducerea lui Dimitrie Gusti, unde cioplește tâmpla bisericii din sat.
În 1937-1938 petrece un an la Paris. Pictează și începe să scrie romanul autobiografic Am plecat din sat. Expune pictură și sculptură la Salon des Tuileries și deschide o expoziție personală la Galerie Contemporaine, rue de Seine, cu lucrări în care evocă în limbaj modernist experiența sa pariziană, dar și lumea satului românesc. Este o perioadă de importante acumulări culturale și clarificări ale opțiunilor estetice.
Din 1940 se stabilește la București, continuând seria expozițiilor personale de sculptură și pictură, în 1942, 1944, 1957, 1967, 1984, în paralel cu participări la numeroase expoziții colective în țară și străinătate (printre care, 1943 Dresda, Zürich, Berna; 1976 Bienala de la Veneția). Susține valorile expresive ale artelor țărănești și primitive, pe care le așază la baza propriilor sale sinteze formale din anii ’60 și ’70, când sculptează în lemn și lemn colorat cicluri de lucrări precum Stihii, Paradisul terestru, Semne de hotar, etc. Îl preocupă și sculptura cu temă istorică, fidel și aici valorilor stilistice constructive, geometrizante.
Ca scriitor, Ion Vlasiu este cunoscut mai ales pentru vastul ciclu autobiografic Drum spre oameni. Primul volum, Am plecat din sat, premiat de Academia Română în 1939 în urma unui referat al lui Sextil Pușcariu, a cunoscut zece ediții.
În 2015 la Muzeul de Artă din Târgu-Mureș se deschide Galeria Ion Vlasiu, conținând opere de sculptură și pictură care ilustrează întregul său parcurs creator, însoțită de un amplu catalog cu studii de referință și întemeiat pe o documentare riguroasă.
Medalionul expozițional a fost realizat prin contribuția excepțională a Ioanei Vlasiu, istoric de artă și fiică a artistului.