Expoziția „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”

Mărginimea Sibiului - Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci

Muzeul Etnografic al Transilvaniei vernisează joi, 28 martie, ora 13.00, expoziția „Mărginimea Sibiului. Zona fetelor frumoase și a țăranilor cu biblioteci”, realizată în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal.

Primul nucleu al unei colecții începe acasă, cu atașamentul față de trecutul propriei familii, față de identitatea locală, regională și națională, concretizată în obiecte transmise de la o generație la alta. Muzeul Național Brukenthal nu are o colecție etnografică însă deține o serie de fotografii (clișee pe sticlă) ale localităților Mărginimii Sibiului (Boița, Galeș, Jina, Orlat, Poiana Sibiului, Poplaca, Rășinari, Rod, Sadu, Săliște, Tălmaciu, Tilișca), realizate între anii 1918 și 1940 în Atelierul fotografic Fischer din Sibiu, informează un comunicat al Muzeului Național Brukenthal.

Conform comunicatului citat, asocierea educativă a imaginilor documentare cu obiectele și costumele imortalizate în perioada interbelică este posibilă în cadrul prin interesul deosebit și efortul angajaților Muzeului Național Brukenthal care au adus de acasă sau de la „ai lor” costume populare de sărbătoare, obiecte specifice industriei casnice textile, piese textile și obiecte ceramice.

Tematica expoziției a fost completată prin prezentarea unor piese de port specifice zonei Mărginimea Sibiului și prin fotografii aflate în colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei, coorganizator al acestui eveniment.

Suntem, astfel, în măsură să vă prezentăm, la Cluj-Napoca, o expoziție de suflet, în care patrimoniul muzeal se alătură patrimoniului identitar din Mărginimea Sibiului, păstrat și transmis de urmașii țăranilor din fotografiile fraților Fischer.

Expoziția va fi deschisă în perioada 28 martie - 30 aprilie 2024, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.