Lansare de carte și sesiune de autografe – „Tatăl. Psihanaliza paternității astăzi“ de Daniela Luca
Editura Litera vă așteaptă sâmbătă, 25 ianuarie, ora 18.00 la Cărturești Modul (str. Academiei nr.18-20) la lansarea volumului Tatăl. Psihanaliza paternității astăzi de Daniela Luca, bestseller Gaudeamus 2024, recent apărut în colecția Perspektiv, coordonată de Cosmin Perța.
Vor participa, alături de autoare, Ștefania Mihalache, scriitoare, Ștefania Dumitrescu și Corneliu Irimia, psihanaliști. Moderatorul întâlnirii va fi Cosmin Perța, scriitor și editor. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe iar accesul publicului este gratuit în limita locurilor disponibile.
„Volumul Tatăl. Psihanaliza paternității astăzi invită cititorul într-o călătorie unică, cuprinzătoare și tulburător de emoționantă a istoriei Moștenirii, Construirii, Devenirii, Menținerii și Transmiterii Imaginii Paterne. Fiecare capitol al acestei cărți îmbină acuratețea cercetătorului cu profunzimea dată de experiența clinică a psihanalistului care reflectează și trăiește alături de pacienții săi efortul acestora pentru recuperarea istoriei personale și familiale, reintegrării experiențelor aparent uitate, liniștirii și integrării experiențelor traumatice.
Autoarea propune o incursiune psihanalitică teoretică, riguroasă și complexă (Partea Întâi), o familiarizare treptată cu multiplele perspective și implicații în funcționarea psihică a Imaginii Paterne (Partea a Doua), o imersare în spațiul de lucru clinic al psihanalizei (Partea a Treia) și o duioasă experiență afectivă de trăire și de gândire împreună a travaliului de doliu prin aducerea în atenția cititorului a câtorva exemple din literatură îmbinate cu gândirea psihanalitică (Partea a Patra). Daniela Luca se adresează simultan părinților, copiilor, profesioniștilor din domeniul psihanalitic, precum și celor interesați de înțelegerea profundă a ființei umane.
O carte în care explorarea și rigurozitatea științifică se îmbină cu tandrețea literară și ingeniozitatea creativă pentru descrierea fenomenelor și proceselor psihice sinuoase și neliniare ale pierderii și regăsirii de Sine, în efortul ființei umane de integrare a Imaginii Paterne – integrare ce reprezintă una dintre părțile fundamentale ale construirii Identității de Sine...“ – Ștefania Dumitrescu.
„Încă din Antichitate, imaginea tatălui era considerată influentă și formatoare, în bine sau în rău, pentru descendenți. Figura paternă modelează, formează sau deformează, conștient sau inconștient, psihicul, viețile și destinele copiilor săi. Literatura universală este plină de astfel de exemple, „tatăl“ fiind o temă perenă, care nu poate să dispară decât odată cu umanitatea. Tocmai de aceea, studiul de față, impecabil atât din punct de vedere academic, cât și ca poveste, este o carte fundamentală despre relația noastră cu sine și cu lumea, prin prisma raportării la sau a îndepărtării de modelul patern.“ – Cosmin Perța.
Daniela Luca (n. 1969, Constanța) este doctor în psihopatologie și psihanaliză, Universitatea Paris VII, psihanalist, poet, eseist. Din 1998 este redactor de carte, editor, consultant științific, traducător (psihanaliză, psihologie, psihopatologie, literatură). A tradus cărți (din franceză și engleză) și numeroase articole de psihanaliză, apărute în reviste de specialitate, din 1999 până în prezent. A publicat, înainte de volumul recent Tatăl. Psihanaliza paternității astăzi (Litera 2024), volume de eseuri de psihanaliză precum Cuvinte în negativ (Tracus Arte, 2016), Estetica Inconștientului (Herald, 2021), co-autor al volumului Rușinea – Vocea, experiența și vindecarea rușinii în procesul terapeutic (Herald 2022). Este autoarea volumelor de poeme Intermezzo (Paralela 45, 2017) și Vatra Luminoasă (Casa de Editură Max Blecher, 2019). Scrie cronici de carte și eseuri și în reviste precum Observator cultural, Poesis Internațional, Matca literară, Ficțiunea, Tomis ș.a.
Mai multe pentru tine...