Kitsch sau inovație tehnică? Istoria vazei cu portretul tovarășului Gheorghe Gheorghiu-Dej
Expoziția „Între Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu. Portretul comunist în colecțiile Muzeului Municipiului București” aduce în fața publicului mai multe piese total inedite din domeniul artei decorative al perioadei comuniste.
Dintre acestea, Muzeul Municipiului București prezintă, pe pagina de Facebook a instituției, o vază omagială, un prototip al artei sticlăriei realizat cu portretul tovarășului Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Obiectul a fost realizat la renumita fabrică de sticlă de la Azuga. Întreprinderea a fost deschisă încă din secolul al XIX-lea și a devenit renumită pentru obiectele în stil art-nouveau realizate aici, mai ales sub semnătura artistică a lui Henry Montesy.
Artefactul din expoziție este realizat după instaurarea comunismului și naționalizarea fabricii. Ne putem întreba, uitându-ne la el, astăzi, dacă vorbim de un real kitsch sau de o foarte frumoasă inovație la nivelul tehnicii de realizare. Asta pentru că vaza este printre primele astfel de prototipuri al cărei desen pictat este făcut în tehnica șabloanelor suprapuse de pictură sau, mai simplu, a stencil-urilor.
Expoziția „Între Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicolae Ceaușescu. Portretul comunist în colecțiile Muzeului Municipiului București” mai poate fi vizitată până duminică, 6 august, inclusiv.
Mai multe pentru tine...