image

„Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute”, o expoziție inedită la MNIR

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției „Istorii din trecut. Călătorie virtuală în peisaje dispărute” în cadrul proiectului european „e-Peisajele Arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale din regiunea Dunării” („Danube’s Archaeological e-Landscapes. Virtual archaeological landscapes of the Danube region”).

Evenimentul va avea loc în data de 12 mai 2022, cu începere de la ora 17ꓽ00, în Holul Central al muzeului – secțiunea corp str. Franceză. Accesul la eveniment este gratuit. Vernisajul are loc în contextul celebrării a 50 de ani de la înființarea Muzeului Național de Istorie a României, cel mai important muzeu cu tematică arheologico-istorică din țara noastră, informează un comunicat al MNIR.

Această expoziție reprezintă o premieră pentru Muzeul Național de Istorie a României, fiind pentru prima dată când sunt utilizate noi tehnici de tip VR – realitate virtuală și AR – realitate augmentată într-un asemenea demers muzeografic. Au fost alese două situri reprezentative (deopotrivă prin semnificația descoperirilor efectuate în cadrul lor, dar și prin prezența unor artefacte de excepție provenite de aici, în colecțiile muzeului nostru și ale altor instituții de profil din România): necropola de incinerație din epoca bronzului de la Cîrna (jud, Dolj, în sud-vestul României) și cetatea bizantină de la Nufăru (jud. Tulcea, în sud-estul României), ambele situate în arealul Dunării de Jos, zonă geografică unde se păstrează (încă) peisaje arheologice cu totul deosebite.

La prima vedere, nu este evident ce constituie subiectul comun al acestor două situri arheologice, dar acesta există, fiind vorba de faptul că peisajul arheologic al fiecăruia dintre acestea nu este neapărat unul vizibil, ci dimpotrivă percepția sa necesită reconstituirea (prin varii mijloace, precum cercetarea arheologică de teren, documentarea de arhivă, investigația multidisciplinară, expunerea muzeală etc.) virtuală a acestor „istorii” din trecut. Zona necropolei de incinerație de la Cîrna a suferit numeroase intervenții antropice în cursul ultimei jumătăți de secol și mai bine, astfel că la fața locului astăzi, nimic nu mai sugerează măcar prezența ei. Iar în cazul habitatului de perioadă medievală de la Nufăru, satul actual ascunde, practic, vestigiile în cea mai mare măsură. Prin urmare, scopul acestei expoziții este să dezvăluie publicului, prin îmbinarea modalităților clasice de etalare cu mijloace de ultimă generație în materie de muzeografie, importanța acestor stațiuni arheologice, prin valorizarea cât mai modernă și atractivă a elementelor de patrimoniu arheologic (mobil și imobil) ale acestora, pledând pentru conservarea și protejarea acestora.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) este partener instituțional în cadrul proiectului european „Danube’s Archaeological e-Landscapes. Virtual archaeological landscapes of the Danube region” (e-Peisajele arheologice ale Dunării. Peisaje arheologice virtuale ale regiunii dunărene / acronim DAeL). Acesta este un proiect multianual, finanțat de Uniunea Europeană prin programul transnațional Interreg – Dunărea (Interreg – Danube Transnational Programme).

Proiectul este coordonat de Universalmuseum Joanneum – Graz (Austria) și este derulat în cooperare cu muzee naționale de istorie din Slovenia și Ungaria, precum și alte instituții culturale, muzeale, de învățământ superior și cercetare din Austria, Bulgaria, Croația, Germania, Serbia și Slovacia. Proiectul se deruleză în perioDanube’s Archaeological e-Landscapes. Virtual archaeological landscapes of the Danube region (DaeL)ada 2020 (iulie) – 2022 (decembrie). Patrimoniul arheologic bogat și divers din punct de vedere cultural al regiunii Dunării este o parte integrantă a patrimoniului cultural al continentului european. De asemenea, acesta oferă un mare potențial pentru dezvoltarea turismului, dar se confruntă în mod constant cu provocarea de a nu fi cunoscut și recunoscut pe măsura valorii sale. Noile tehnologii pot ajuta acum la vizualizarea patrimoniului arheologic într-un mod complet nou și îl pot face accesibil publicului într-un mod atractiv.

Pentru alte detalii vezi pagina de Facebook a proiectului: Danube’s Archaeological e-Landscapes. Virtual archaeological landscapes of the Danube region (DaeL).