De la Palatul Po╚Ötelor, la Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei jpeg

De la Palatul Po╚Ötelor, la Muzeul Na╚Ťional de Istorie a Rom├óniei

Adesea turi╚Ötii se opresc ├«n fa╚Ťa acestei maiestuoase cl─âdiri ╚Öi realizeaz─â numeroase fotografii. Sunt multe lucruri pe care acest Palat al Capitalei le are de spus.

Muzeul Na┼úional de Istorie a Rom├óniei (MNIR), un simbol al identit─â┼úii rom├óne, reune┼čte cele mai importante obiecte cu valoare istoric─â ┼či de patrimoniu de pe teritoriul Rom├óniei din timpuri preistorice, p├ón─â ├«n epoca contemporan─â. Istoria MNIR se compune din evolu┼úia sa institu┼úional─â, etapele acumul─ârii de patrimoniu, dar ┼či din trecutul cl─âdirii (fost Palat al Po┼čtelor) ├«n care func┼úioneaz─â ast─âzi muzeul.

├Än 1892 a fost promulgat─â legea pentru construirea Palatului Po┼čtelor, ce se dorea a fi un edificiu maiestuos, simbol arhitectonic al ora┼čului. ├Än acest sens, arhitectul Alexandru S─âvulescu, ├«ns─ârcinat cu elaborarea planului cl─âdirii, face o serie de vizite de cercetare ├«n Paris, Viena, Torino, Milano, Vene╚Ťia, Budapesta, Zurich ┼či Geneva.

Construcţia urma să fie ridicată pe un teren care aparţinuse marelui agă Constantin Bălăceanu, unde domnitorul Constantin Brâncoveanu a construit un han ce îi purta numele, Hanul Constantin Vodă. Acest mare han al Bucureștilor a suferit enorm în urma marelui incendiu din 1847. Drept urmare hanul ruinat a trebuit demolat.

Lucr─ârile de construc┼úie a noului edificiu au ├«nceput ├«n 1894, c├ónd, ├«n cadrul unei ceremonii la care au participat ├«nal┼úii oficiali rom├óni, regele Carol I al Rom├óniei a pus piatra de temelie a Palatului Po┼čtelor. Inspirat de cl─âdirea po┼čtei din Geneva, construit ├«n stil neoclasic, Palatul Po┼čtelor este inaugurat ├«n anul 1900. Fa┼úada cl─âdirii are trepte pe toat─â lungimea ei, iar la cap─âtul acestora se afl─â un portic sus┼úinut de zece coloane ├«n stil doric.

 ├Än vremea ocupa╚Ťiei Bucure╚Ötiului din timpul Primului R─âzboi Mondial, 1916-1918, aici a func╚Ťionat centrul de comunica╚Ťii german (telegraful, centrala telefonic─â ╚Öi po╚Öta). Palatul a func╚Ťionat cu rol administrativ p├ón─â ├«n 1970.

Pe de alt─â parte Muzeul Na┼úional de Istorie Natural─â ┼či Antichit─â┼úi, ce a oferit o baz─â consistent─â a patrimoniului MNIR ├«n momentul ├«nfiin┼ú─ârii, s-a n─âscut ├«n cadrul Colegiului Sf├óntul Sava, ├«n 1834, c├ónd vornicul Mihail Ghica a donat o impresionant─â colec┼úie personal─â de antichit─â┼úi din domeniul ┼čtiin┼úelor naturii ┼či istoriei.

 ├Än 1864, muzeul ├«┼či m─âre┼čte colec┼úia de obiecte istorice prin dona┼úia f─âcut─â de generalul Nicolae Mavros, iar ├«n acela┼či an domnitorul Alexandru Ioan Cuza emite un decret pentru constituirea Muzeului de Antichit─â┼úi ┼či Muzeului de ┼×tiin┼úele Naturii. Importan┼úi oameni de cultur─â au contribuit la dezvoltarea colec┼úiilor sau la organizarea acestora, printre care se num─âr─â Scarlat Wallenstein, Cezar Bolliac, Dimitrie Papazoglu, Alexandru Odobescu, Petrache Poenaru, Grigore Bengescu, Alexandru Pelimon. De la acest Muzeu Na┼úional de Istorie Natural─â ┼či Antichit─â┼úi ├«┼či revendic─â originea ┼či Muzeul de Antichit─â┼úi.

├Än 1969, Consiliul de Mini┼čtri hot─âr─â┼čte renovarea ┼či amenajarea Palatului Po┼čtei, pentru a fi transformat ├«n sediul Muzeului de Istorie al Rom├óniei. Un an mai t├órziu, este luat─â o hot─âr├óre prin care se ├«nfiin┼úeaz─â Muzeul de Istorie al Romaniei, inaugurat ├«n 1972. Ast─âzi, muzeul cuprinde numeroase obiecte de arheologie, istorie, numismatic─â, filatelie ┼či c─âr┼úi vechi, ├«nsum├ónd 678.579 de obiecte, iar colec┼úiie sale se ├«mbog─â┼úesc permanent cu dona┼úii, achizi┼úii sau noi descoperiri.

1 Book 212 intreg1 jpg jpeg
1 Book 212 intreg jpg jpeg