Expoziție dedicată băilor de odinioară din Țara Românească și Moldova
Vineri, 7 iunie 2024, ora 12.00, la baia turcească aflată în curtea conacului Goleștilor va avea loc vernisajul expoziției „Ritualul îmbăierii la hammam”.
Expoziția este organizată de prof. univ. dr. Tudor Dinu și Muzeul Golești introduce publicul în universul fascinat al Balcanilor greco-otomani, în care îmbăierea era atât o activitate personală, dar și un ritual social, de integrare e individului în spațiul social, informează un comunicat al Muzeului Viticulturii și Pomiculturii Goleşti.
Vernisajul va fi urmat de prezentarea cărții „Băi, hammamuri, desfătări. O istorie ilustrată a băilor din Țara Românească și Moldova” și a catalogului de expoziție.
Tudor Dinu documentează, cu aceeași erudiție cu care și-a obișnuit cititorii, un subiect prea puțin studiat până acum: evoluția băilor în Țara Românească și Moldova din secolul al XVI-lea până la jumătatea secolului al XIX-lea, atunci când are loc trecerea de la stilul de viață de inspirație orientală la cel occidental.
Tudor Dinu este profesor doctor abilitat la Universitatea din Bucureşti, unde predă limba, literatura şi civilizaţia greacă, și doctor honoris causa al Universității Democrit a Traciei (Grecia). Pornind de la mărturiile călătorilor străini din epocile trecute și de la puținele vestigii ale vechilor hammamuri și feredeie păstrate în zona noastră, autorul a ajuns să exploreze structuri similare din regiunea balcanică, să scoată la lumină piese originale folosite în ritualul îmbăierii, fie din colecții private, fie din patrimoniul muzeelor.
Expoziția face parte din seria de manifestări organizate cu prilejul împlinirii a 85 de ani de existență a Muzeului Golești și rămâne deschisă pentru vizitare până în luna septembrie 2024.
Muzeul Golești împlinește 85 de ani
Pe 7 iunie 1939, în semn de recunoștință pentru patriotismul și dăruirea de care au dat dovadă Boierii Golescu de-a lungul secolelor, regele Carol al II-lea a semnat decretul de constituire a Muzeului Golești. În perioada 05 – 08 iunie 2024 au loc mai multe manifestări dedicate împlinirii a 85 de ani de existență a Muzeului Golești .
Zilele Muzeului Golești au debutat miercuri, 5 iunie, cu un eveniment cu totul special, lansare albumului filatelic „Promotori ai școlii romanești. Familia Golescu”.
Tot miercuri, a avut loc vernisajul expoziției „Școala de altădată”, o călătorie în lumea școlilor din perioada interbelică. Expoziția rămâne deschisă până în luna septembrie 2024.
Joi, 6 iunie, ora 18.00, la Muzeul Golești va avea loc vernisajul expoziției „Pe urmele Goleștilor”, realizată în colaborare cu Muzeul Municipal Câmpulung Muscel. Expoziția rămâne deschisă pentru publicul vizitator până în luna noiembrie 2024.