Expoziția dedicată Culturii Cucuteni beneficiază de un soundtrack – TUR GHIDAT FĂRĂ CUVINTE
Continuând seria premierelor la MNArT în anul ECoC 2023, Muzeul Național de Artă Timișoara aduce încă o noutate în lumea muzeală națională, prin introducerea unor elemente digitale care schimbă întreaga experiență de vizionare a unei expoziții, augmentând percepția sinestezică.
Expoziția dedicată Culturii Cucuteni beneficiază de un soundtrack –TUR GHIDAT FĂRĂ CUVINTE- care poate fi accesat discret prin intermediul propriului gadget și headset, printr-un cod QR. Codul QR este definit ca ”un cod care poate fi citit automat, format dintr-o serie de pătrate (..), utilizat de obicei pentru a stoca adrese URL sau alte informații care pot fi citite de camera foto a unui smartphone”, informează un comunicat al Muzeului Național de Artă Timișoara.
Vizitarea expoziției momentului, „Apogeul artei preistorice europene - Cultura Cucuteni”, poate fi însoțită de audiția unor creații muzicale accesate prin intemediul acestor QR coduri inserate în parcursul spațiului expozițional.
Piesele muzicale, opt la număr, special compuse de artiștii Alexandru Hegyesi (Shanyio) și Robert Nedelcu pentru această expoziție, se îmbină perfect cu imaginile obiectelor expuse și te poartă într-o călătorie în timp, în vremurile imemoriale ale Civilizației Cucuteni, evocând elemente fizice primordiale cu caracter universal.
Fiecare creație muzicală a fost inspirată de cele mai reprezentative lucrări ale expoziției: Hora de la Frumușica, Gânditorul de la Târpești, Soborul Zeițelor, statuetele antropomofe ale Complexului de la Ghelăiești, figurinele zoomorfe stilizate aparținând Complexului Cultural Precucuteni Cucuteni, zeițe antropomorfe și amfore ritualice, dedicate acestora.
Vizitarea expoziției devine mai atractivă în momentul în care simțurile se armonizează într-o perfectă simbioză a artei vizuale cu cea auditivă, generând o experiență de neegalat, pe care nu ar trebui să ne-o refuzăm. Cu toate acestea rămâne o experiență opțională prin care vizitatorul poate percepe itinerarul expozițional într-un mod personal.
Și din acest motiv, Muzeul Național de Artă Timișoara își propune strategic ca această inovație să devină o practică permanentă și un brand al MNArT care să atragă și să îmbunătățească experiența publicului vizitator, sens în care va continua cooptarea unor muzicieni ale căror creații muzicale să intre în acest tipar, în relație cu expozițiile permanente și temporare ale muzeului.
Expoziția ”Apogeul artei preistorice europene - Cultura Cucuteni” este organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Complexul Muzeal Național Neamț, Academia Română Filiala Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și rămâne deschisă publicului, preîntâmpinând deschiderea mult așteptatei expoziții ”Constantin Brâncuși – Surse românești și perspective universale”.