De văzut în noiembrie
Nu știți ce să alegeți din sumedenia de filme și documentare care sunt la cinema și la TV? Iată recomandările redacției pentru luna aceasta:
Întoarcerea gladiatorului
LA CINEMA
După ce patria sa este cucerită de împărații tiranici care conduc acum Roma, Lucius este forțat să intre în Colosseum și să se întoarcă în trecut, pentru a-și găsi puterea de a reda gloria Romei poporului său. La peste 20 de ani de la lansarea filmului Gladiatorul, în care Russel Crowe juca rolul principal, Ridley Scott revine cu mult anticipatul Gladiatorul 2.
Din distribuție fac parte Denzel Washington, Pedro Pascal, Paul Mescal și Connie Nielsen. „E cel mai bun lucru pe care l-am făcut până acum”, a declarat regizorul pentru revista „Empire”.
Moromeții
LA CINEMA | DIN 22 NOIEMBRIE
Anul 1954 îl pune pe Niculae Moromete în fața unor alegeri dificile. Iubirea sa tumultuoasă cu Vera, o femeie măritată, ajunge într-un moment critic atunci când Niculae nu suportă ideea de a o împărți, iar Vera nu se poate decide. Zdruncinat în propriile convingeri politice, Niculae se confruntă și cu lipsa de încredere în breasla literară, influențată tot mai mult de virajele ideologice din epocă.
În mijlocul acestui haos, o tânără poetă, Aurora, se insinuează în viața lui și îi oferă, cu ingenuitate, o cale de ieșire din dilemele profesionale și personale, inspirându-l să publice romanul Moromeții. Moromeții 3, regizat de Stere Gulea, îi are în distribuție pe Alex Călin, Horațiu Mălăele, Mara Bugarin, Olimpia Melinte și Iulian Postelnicu.
Fiordurile Norvegiei
LA CINEMA | DIN 29 NOIEMBRIE
Undeva, într-o vale din fiordurile Norvegiei, un tată își cheamă fiica adultă să-l urmeze într-o călătorie prin natura maiestuoasă care-i înconjoară, reamintindu-și de generațiile care i-au precedat. Sunetele pământului se armonizează în această călătorie uluitoare. Documentarul Cântecele pământului este regizat de Margreth Olin.
Drumul operelor de artă
LA CINEMA
26 de opere de artă inestimabile furate din regatul african Dahomey părăsesc Parisul pentru a fi returnate ţării de origine, care se numește acum Benin. Laolaltă cu alte mii de obiecte de artă, aceste bijuterii au fost prădate de armata colonizatoare a Franţei, în 1892. Cu ce sentimente vor fi ele primite într-o ţară care şi-a croit, în lipsa lor, un drum propriu şi o nouă identitate?
În timp ce sufletul artefactelor este eliberat, studenţii de la Universitatea din Abomey-Calavi se aruncă în dezbateri tot mai aprinse. Documentarul Dahomey este regizat de Mati Diop.
Artefacte mistice
History Channel | marțea, la ora 21:00
O suliță puternică ce îl face invincibil pe cel care o folosește. O cutie din lemn aurit despre care se crede că e capabilă să distrugă inamicii. O ceașcă de valoare care ar avea abilități miraculoase de vindecare. Timp de sute de ani, anumite obiecte, arme, locuri și chiar oase umane au fost considerate a fi obiecte mistice, de valoare.
Ele sunt venerate de culturile de pe întregul mapamond și au fost căutate de toată lumea – de la împărați, papi și tirani până la generali, arheologi și vânători de comori. Minuni divine cu Dennis Quaid scoate la iveală poveștile remarcabile din spatele acestor artefacte, creația lor, misterele puterii lor și aventurile de neuitat prin care au trecut oamenii pentru a le găsi.
Fenomene inexplicabile
History Channel | începând cu 21 noiembrie, joia, la ora 21:00
Seria Cum explici asta? aruncă o privire detaliată asupra unora dintre cele mai provocatoare clipuri video cu fenomene inexplicabile. Fiecare episod de o oră explorează și analizează întreaga poveste a respectivului mister: cel mai recent clip video cu OZN-uri analizat în secret de Departamentul pentru Securitate Internă, o specie de mult dispărută (surprinsă de camerele de filmat), sculpturile misterioase în piatră (din Japonia).
O echipă de experți evaluează fiecare fragment video pentru a descifra ce este real și ce este fals.
Spionaj la feminin
Viasat History | sâmbăta, la ora 22:00
O serie despre poveștile unor femei talentate care, devenind spioane, au trecut peste sexismul inerent al epocii. Munca lor a înclinat balanța celui de Al Doilea Război Mondial, căci ele au fost trimise în spatele liniilor inamice, au derulat misiuni strict secrete, au adunat informații esențiale, au organizat transporturi clandestine de persoane și bunuri, ba chiar au comis și asasinate.
Toate aceste spioane au fost căutate, vânate, urmărite; unele au fost torturate sau chiar executate pentru eforturile lor. Fiecare episod din Spioane din cel de-Al Doilea Război Mondial se concentrează pe mai multe femei dintr-o anumită zonă de război sau dintr-o anumită perioadă de timp, dezvăluind poveștile lor fascinante.
Asasinarea lui Kennedy
Viasat History | duminica, la ora 22:00
S-au împlinit 61 de ani de când președintele John F. Kennedy a fost împușcat mortal în timp ce coloana prezidențială trecea prin Dealey Plaza, în Dallas, Texas. Sub titlul Bloc tematic: Asasinarea lui JFK puteți vedea trei documentare care explorează în detaliu evenimentele din acea zi fatidică.
Imagini de arhivă rareori prezentate până acum, relatări ale unor martori oculari, documente recent făcute publice și un studiu asupra filmului realizat de amatorul Abraham Zapruder ne oferă o perspectivă inedită asupra zilei care a schimbat istoria Statelor Unite.
Recomandările au fost publicate în numărul 274 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 noiembrie - 14 decembrie, și în format digital pe platforma paydemic.