„Patrimoniu și comunitate. Cui folosește un muzeu universitar?”, la Palatul Suțu

„Cui folosește un muzeu universitar?”, conferință la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București organizează Conferința de Joi, 6 iunie, ora 18.30, la Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2), cu tema „Patrimoniu și comunitate. Cui folosește un muzeu universitar?”, care va fi susținută de conf. univ. dr. Florentina Nițu.

Prețul unui bilet este de 10 lei/persoană, informează un comunicat al Muzeul Municipiului București.

Prezentarea pleacă de la o întrebare care vizează nevoia de clarificare a semnificației muzeelor universitare pentru societatea contemporană și propune ca studiu de caz o prezentare a Muzeului Universității din București, un muzeu de mici dimensiuni, dar care spune povestea unor mari valori. Cu un patrimoniu divers din punct de vedere al tipologiei și al semnificației sale și cu o istorie care începe în 1967, Muzeul Universității din București este una dintre vocile patrimoniului românesc.

Totodată, având un statut pe care încearcă să îl definească atât în interior, cât și să îl lămurească pentru publicul larg, Muzeul Universității din București se află în fața provocărilor specifice domeniului. Pentru că, mult timp, a fost dificil ca muzeele universitare să fie clasificate datorită naturii lor duale. Pe de o parte, sunt părți constitutive ale unei universități, promovând valorile acesteia și servind ca mediu pentru predare și cercetare.

Pe de altă parte, sunt parte a sistemului muzeal, prin urmare trebuie să răspundă întrebărilor/nevoilor publicului. Tocmai de aceea, în discursul muzeologic al ultimilor ani sunt considerate ca cel mai potrivit canal de diseminare a cunoașterii dinspre universitate către societate sau un facilitator al comunicării acestei cunoașteri. (Conf. univ. dr. Florentina Nițu)

Florentina Nițu este conferențiar la Facultatea de Istorie a Universității din București, facultate pe care a absolvit-o în 1994, cu specializarea istorie medievală românească. Teza de doctorat a avut titlul „Contribuții la istoria prețurilor în Țările Române. Prețuri de podoabe și orfevrărie din metal prețios, secolele XVI-XVII” (2005).